23 / 04 / 2024

İstanbul'un 16 milyar TL getirecek 2B haritası çıkarıldı!

İstanbul'un 16 milyar TL getirecek 2B haritası çıkarıldı!

Meclis'in açılışıyla gündeme gelecek 2-B'de son aşamaya gelindi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün haritasını hazırladığı İstanbul'daki arazilerden 16 milyar TL gelir hedefleniyor... İşte  İstanbul'un 2-B haritası...



çevre ve şžehircilik Bakanlığı, büyük önem verdiği 2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışına yönelik yasa çalışmalarında son aşamaya gelirken, İstanbul'un 2-B haritası tamamlandı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün tamamladığı çalışmaya göre, İstanbul'da toplam 66 bin 720 parsel alanda 9 bin 251 hektar 2-B arazisi olduğu kaydedilirken, bu arazilerin satışından 16 milyar TL bekleniyor. Satışların ihale usulü yapılma ihtimali de göz önünde tutulduğunda İstanbul'daki 2-B arazilerinin satışı Maliye Bakanlığı'nın kasasını dolduracak. Bakan Erdoğan Bayraktar, Meclis'in açılışı ile birlikte 2-B yasasını hemen gündeme getireceklerini söylemiş ve 2-B yasasını bekleyen vatandaşlara 'Kimseyi mağdur etmeyeceğiz' müjdesi vermişti. Yasa ile birlikte İstanbul'da satışı planlanan 9 bin 251 hektar arazinin 5 bin 118 hektarı sorunsuz durumda ve yasanın çıkması ile birlikte direkt satışı gerçekleşecek. çalışmanın sonucunda ortaya çıkan önemli bir nokta da İstanbul'da davalı durumda olan bin 429 hektar 2-B arazisi bulunuyor. Ayrıca İstanbul sınırlarında 4 bin 84 parselde 956.5 hektar eylemli orman arazisi kaydedilirken, bu araziler Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na devredilecek.

AĞIRLIK ANADOLU'DA

İstanbul'da 2-B arazilerinin büyük bölümü Anadolu yakasında yer alırken, liderliği 2-B arazilerindeki meşhur ve lüks siteleri ile Beykoz alıyor. Beykoz, 2 bin 513 hektar arazi ile İstanbul'daki 2-B arazilerinin yüzde 27'sine sahip.

İlk üç sırada Beykoz, çatalca ve şžile var

Yapılan kadastro çalışmaları sonucu İstanbul'un 18 ilçesinde 2-B arazileri kayda geçirildi. En fazla arazinin olduğu 2 bin 513 hektarlık araziyle ilk sırada yer alan Beykoz'u bin 528 hektar ile çatalca izliyor. şžile, bin 408 hektar ile üçüncü sırada yer alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Kanal İstanbul ile gündeme gelen Silivri ise bin 344 hektar ile İstanbul'da en çok 2-B arazisine sahip dördüncü ilçe oldu.

Mehmet Ali Berber / SABAH


Geri Dön