26 / 04 / 2024

İstanbul'un 4 ilçesinde dönüşüm iptal edildi!

İstanbul'un 4 ilçesinde dönüşüm iptal edildi!

Kadıköy ve Ataşehir'de kentsel dönüşüm hızla ilerlerken Gaziosmanpaşa, Pendik, Güngören, Sultangazi gibi ilçelerde yargı riskli alan kararlarını iptal etti. Kentsel dönüşümle bir an önce evlerine kavuşmak isteyen yüzbinlerce insanın umudunu suya düştü.



Gaziosmanpaşa'nın dört mahallesi, Güngören Tozkoparan Mahallesi, Pendik Batı Mahallesi, Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi'ndeki yargının idarenin verdiği riskli alan kararlarını iptal etmesi üzerine kentsel dönüşüm bekleyen on binlerce İstanbullunun ev hayali suya düştü. 


İstanbul'da bir çok ilçede Danıştay'ın verdiği iptal kararlarıyla yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüm binlerce mülk sahibini mağdur etti. 


Kadıköy ve Ataşehir'de kentsel dönüşüm hızla ilerlerken Gaziosmanpaşa, Pendik, Güngören, Sultangazi gibi ilçelerde yargı riskli alan kararlarını iptal ederek kentsel dönüşümle bir an önce evlerine kavuşmak isteyen yüzbinlerce insanın umudunu suya düşürdü. 


Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, ilçelerindeki kentsel dönüşümde yargının verdiği iptal kararlarının teknik rapor eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.



 İstanbul un 4 ilçesinde dönüşüm iptal edildi!


Kentsel dönüşümde riskli alanlarda yaşayan vatandaşları sağlıklı konutlara kavuşturmayı hedeflediklerini belirten Usta, "İlçemizde 13 adet riskli alan ilan edilen bölge bulunmakta olup; toplam yüzölçümü 432 hektardır. Yaklaşık 110 bin insanımız halen söz konusu riskli alan ilan edilen bölgelerde ikamet etmektedir. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız kapsamında vatandaşlarımızla uzlaşma görüşmelerimiz sürmekte olup, inşaat aşamasına yaklaşılan 3 bölge vardır" dedi. 


Kentsel dönüşümde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediye, GOPAŞ, yatırımcılar ve vatandaşlarla kentsel dönüşümde paydaşlık yaptıklarını belirten Usta, "Belediyemizin görevi; kentsel dönüşüm sürecini yürütmek ve bu süreç boyunca halk ile yatırımcı arasındaki ilişkiyi sağlamaktır" şeklinde konuştu. 


Usta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 6306 sayılı kanunun uygulanması hususunda kira yardımları, planlama çalışmaları ve yetki devri konusunda belediyelerine tam yetki verdiğini vurguladı. Usta, sözlerini şöyle sürdürdü: "Riskli alan ilan edilen 13 bölgede çalışmalar sürmektedir. Yürütmeyi durdurma kararı verilen alanlar ile ilgili resmi işlemler yapılamamakta fakat vatandaşların mağduriyete uğramaması için gereken çalışmalar yapılmaktadır. 


Verilen yürütmeyi durdurma kararları teknik rapor eksikliği nedeniyle verilmiş olup, tüm alanlar üzerinde yeniden raporlama çalışması yapılmaktadır."


Başkan Usta, kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında karşılarına çıkan engelleri de şu şekilde sıraladı, "Mülkiyet: Kentsel dönüşüm çalışmalarında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri olup, özellikle veraset durumları söz konusu olduğunda varislerin sayı olarak fazla olması varisler arasındaki anlaşmazlıklar, davalı taşınmazların mevcut olması süreci uzatmaktadır. 


Muhalefetin Tutumu/Sosyal Tepki: Kentsel dönüşüm karşıtı kampanyalar vatandaşların kentsel dönüşüm konusunda ikna olmalarını zorlaştırmakta, mahalle bazlı örgütlenmeler ve bu örgütlenmeler neticesinde açılan davalar, çalışma sürecinin uzamasına neden olmaktadır. 


Yargı Kararı: Muhalefet ve kentsel dönüşüm karşıtı derneklerin destekleriyle açılan davaların sonucunda riskli alanlarda verilen yürütmeyi durdurma kararları, kentsel dönüşüm çalışmaları sürecini uzatmaktadır. 



Modern Gaziosmanpaşa'ya kavuşacağız 


Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta,"Kentsel dönüşümde adaletli, şeffaf ve uzlaşma eksenli bir anlayışa sahibiz. Bütün vatandaşlarımızla karşılıklı konuşarak, onların görüş ve taleplerine cevap vermeye çalışarak ilerliyoruz. Türkiye'de bir master plan dahilinde kentsel dönüşüm gerçekleştiren ilk belediyeyiz. İnsanlarımızın okul, otopark, yeşil alan ve ulaşım gibi eksikliklerini giderecek kapsamlı bir değişim ve dönüşüm hamlesi yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızı yerinde dönüşüm anlayışıyla yürütüyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızla halkımızın yaşam kalitesini yükseltirken, ilçemizin sorunlarına tek tek çözüm buluyoruz. Yakın bir gelecekte Yeni Türkiye vizyonuna uygun, modern bir Gaziosmanpaşa'ya kavuşacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu. 




İsmail ZELVİ/Milat


Geri Dön