26 / 04 / 2024

İstanbul'un alışveriş caddeleri Oxford Street ile yarışıyor!

İstanbul'un alışveriş caddeleri Oxford Street ile yarışıyor!

Cushman & Wakefield, İstanbul’un alışveriş caddelerini perakende stoku, ulusal/uluslararası markalar ve lüks markalarla, kategorilerin dağılımını ve gerçekleşen kiralamaları ayrı ayrı analiz etti. İstanbul'un alışveriş caddeleri Oxford Street ile yarışıyo



Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman & Wakefield, İstanbul’un alışveriş caddelerini perakende stoku, ulusal/uluslararası markalar ve lüks markalarla, kategorilerin dağılımını ve gerçekleşen kiralamaları ayrı ayrı analiz etti. Araştırmaya göre 5 orta çaplı AVM büyüklüğüne denk gelen İstiklal, Bağdat ve Nişantaşı Caddeleri; uluslararası markaların varlığı ve mağaza sayısı bakımından Londra’daki Oxford ve Berlin’deki Ku’damm Caddeleri ile yarışıyor.


Hazırladığı özel ve dönemlik raporlarla ekonominin ve gayrimenkul sektörünün nabzını tutan Cushman & Wakefield, bu kez İstanbul’un alışveriş caddelerini masaya yatırdı. Stok, kategori dağılımı ve kiralama hacmi bakımından Türkiye’de ilk kez yapılan detaylı araştırma, caddelerin perakende sektörü için önemini bir kez daha ortaya koydu.

3 cadde 5 AVM’ye denk 

İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’na göre, İstiklal, Nişantaşı ve Bağdat Caddelerinin toplam perakende stoku binden fazla mağazada yaklaşık 190 bin metrekare. Bu rakam, orta büyüklükte 5 AVM alanına karşılık geliyor. 3 cadde, uluslararası markaların varlığı ve mağaza sayısı bakımından da Londra’daki Oxford ve Berlin’deki Ku’damm Caddeleriyle yarışıyor. 

İstiklal hazır giyime, Nişantaşı üst segmente, Bağdat ise her ikisine hitap ediyor 

Rapor, markların cadde tercihlerini de ortaya koyuyor. Alıșveriș caddeleri, yeni uluslararası perakendeciler, özellikle de lüks markalar tarafından amiral mağazalarının ana konumu olarak tercih ediliyor. 


İstiklal Caddesi’nde hazır giyime hitap eden ulusal ve uluslararası markalar yer alırken, ulusal ve uluslararası lüks markalar Nişantaşı ve Bağdat Caddelerini tercih ediyor. Uluslararası marka sayısı bazında, Nișantașı bölgesi 75 mağaza ile birinci sırayı alırken, 62 mağaza ile Bağdat Caddesi ve 36 mağaza ile İstiklal Caddesi onu takip ediyor. 


İstiklal’in haftasonu ziyaretçisi AVM’lerin 5-6 katına ulaşıyor 

Caddelerin ziyaretçi hacimlerini de inceleyen rapora göre; İstiklal Caddesi, yaklaşık 200 bini aşan günlük hafta sonu ziyaretçi sayısı bakımından yaklaşık 5 orta çaplı AVM’ye denk geliyor. 


İstanbul, perakende harcamaları bakımından Avrupa’nın en büyük 5 şehrinden biri arasında yer alıyor. 


5 yılda 80 uluslararası perakendeci pazara girdi

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden İstanbul alıșveriș caddelerinin, pazara yeni girișler ve genișleme faaliyetleriyle uluslararası oyuncuları cezbetmeye devam ettiğini belirterek şunları kaydetti; “Son 5 yılda 80 yeni marka perakende pazarına girdi ve bunun 18’i ilk mağazasını bu 3 caddeden birinde açtı. Ayrıca, özellikle giyim ve yeme-içme sektöründe yer alan ulusal perakendeciler de agresif olarak büyümektedir. Her bir caddenin çok farklı dinamiklere sahip olması, caddelerin farklı doku ve geçmişlerine bağlanabilir. O açıdan her bir cadde olması gerektiği gibi özel.”


Kentsel dönüşüm perakendeye de dokunuyor 

Kentsel dönüşümün, konuttan sonra ilk kez Bağdat Caddesiyle perakende sektörüne de dokunduğunun altını çizen Toğrul Gönden, “Hazır giyim markalarının alan gereksinimleri genellikle alıșveriș caddelerindeki mevcut binalarda karșılanamadığı için perakendeciler eski binaları satın aldıktan sonra yenileyerek yeni perakende alanları olușturmaktadır. Diğer bir eğilim ise çok katlı mağazalar ve lüks markaların tüm binayı tek kullanıcı olarak kullanması ya da bazı markaların tüm konseptlerinin (Kadın, Erkek, Çocuk, Aksesuar, Ev, vb.) yer aldığı kapsamlı büyük mağazalar olușturmak için eski binaların yıkılıp yeniden inșa edilmesidir” değerlendirmesinde bulundu. 


Cushman & Wakefield Hakkında: Cushman & Wakefield dünyanın en büyük özel ticari gayrimenkul firmasıdır. En önemli gayrimenkul kiraları, satışları ve yönetimi ile ilgili devir ve temlik işlemlerinin birçoğundaki katılımı ile anlaşıldığı üzere dünyanın başlıca önemli pazarlarında rakipsiz bir konuma sahip şirket, müşterilerine emlak mülkiyeti kullanımı ve yatırımı hususunda her bakımdan tavsiyelerde bulunmakta ve onları temsil etmektedir. 1917 yılında kurulan ve 60 ülkede yaklaşık 250 ofise sahip şirketin 16.000'den fazla çalışanı bulunmaktadır. Kiralama, satış ve şirket satın alımları, öz kaynak, borç ve yapılandırılmış finansman, kurumsal finansman ve yatırım bankacılığı, kurumsal hizmetler, emlak yönetimi, tesis yönetimi, proje yönetimi, danışmanlık ve değer biçme gibi gayrimenkullerle ilgili her türlü konuda eksiksiz bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Firma dünya çapında yaklaşık 4 milyar dolarlık malvarlığına sahiptir. Yerel ve küresel gayrimenkul araştırmalarında tanınan bir lider olan firma, pazar bilgilerini ve çalışmalarını www.cushmanwakefield.com/knowledge adresinde yayımlamaktadır.





Geri Dön