28 / 03 / 2024

İstanbul'un caddelerinde dükkanlar boşalıyor!

İstanbul'un caddelerinde dükkanlar boşalıyor!

JLL Türkiye’nin 'Perakende Caddeleri' raporu açıkladı. Rapora göre, İstiklar ve Nişantaşı'nda boş dükkan sayısı artıyor. Raporda kentsel dönüşüm süreçleri irdelendi.



JLL Türkiye’nin 'Perakende Caddeleri' raporu yayınlandı. Raporda, bu yılın ilk çeyreğindeki doluluk-boşluk oranları, marka yapısı ve kentsel dönüşüm konuları ele alındı ve Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı’nın mercek altına alındı.


Bağdat'a kentsel dönüşüm etkisi


2016 yılında 427 olan Bağdat Caddesi’ndeki dolu olan perakende mağazası, 2017’nin ilk çeyreğinde 350 olarak hesaplandı. Bağdat Caddesi’ndeki boş dükkan sayısının artmasında kentsel dönüşümün etkisinin olduğu gözlendi.


Bölgedeki, inşaat halindeki yapıların sayısı ilk çeyrekte 43 olarak belirlendi. Bu sayının bir önceki yıl 9 olduğu biliniyordu. 


İstiklal'de boş dükkan arttı


İstiklar Caddesi eski günlerini özletiyor. 216 yılında 263 olarak hesaplanan dolu olan mağaza sayısı bu yıl 234 olarak açıklandı. Caddede boş dükkan sayısı 2016'da 3 iken, bu yılın ilk çeyreğinde 32 oldu.


Caddede inşaat halindeki yapıların sayısı ise bir yıl içinde değişiklik göstermedi. 13 olarak hesaplandı.  JLL Türkiye verilere göre düşüşün asıl nedeni turist sayısındaki keskin düşüş ve caddede uzun zamandır devam eden altyapı çalışmaları.



Nişantaşı'nda mağazaları dolu


İstanbul'un kalbi olarak kabul edilen Nişantaşı'nda ise durum diğer iki caddeye göre daha iyi. Caddede, boş dükkan ve mağaza sayısı 2016’nın ilk çeyreğinde 19 iken, bu yıl 25 olarak açıklandı. 2016'da 519 dolu mağaza olan bölgede bu rakam bu yıl 498 olarak hesaplandı.


Nişantaşı’nda inşaat halinde olan yapı sayısı ise 13’ten 28’e ulaştı.


JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş verileri değerlendirdi. Alkaş, “Cadde perakendeciliği yeniden ele alınmalıdır. Finansal iklim ve tüketici davranışındaki değişimlere uyum sağlamak için çok merkezli bir yaklaşım benimsenmelidir. Bu yaklaşım ayrıca perakende caddelerine yerel ve küresel ölçekte rekabet gücü sağlayacaktır. Alışveriş merkezi gibi profesyonel bir anlayışla yönetilen perakende caddeleri İstanbul’un gündeminin en üst sıralarında kendine yer bulmalıdır. Yerel yönetimlerin planlama ve koordinasyon yeteneği, mal sahiplerinin ortak vizyonu ve profesyonel danışmanlık şirketlerinin teknik bilgi birikimi ile caddeler eski günlerine geri dönecektir” diye konuştu.




Dünya


Geri Dön