20 / 04 / 2024

İstanbul'un çarpık yapılaşma ve siluet sorunu TBMM'de!

İstanbul'un çarpık yapılaşma ve siluet sorunu TBMM'de!

İstanbul ve diğer illerdeki çarpık yapılaşmaya ve İstanbul'un siluetinin korunmasına ilişkin CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu 10 soru hazırladı..



İstanbul un çarpık yapılaşma ve siluet sorunu TBMM de!


CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, İstanbul ve diğer illerdeki çarpık yapılaşmaya ve İstanbul'un siluetinin korunmasına ilişkin Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi hazırladı..


Tanrıkulu "AKP Hükümetleri döneminde artan İstanbul Boğazı çevresindeki çarpık yapılaşmayı düzenleyecek bir ‘Boğaz Yasası’ hazırlanması gerekliliğine dair haberler basına yansımıştır. Türkiye genelinde yapılaşmada yapılan hatalar ile ilgili olarak dikey değil yatay mimariden yana olunması ve Türkiye'de hemen yıkılıp yeniden yapılması gereken 6 milyonun üzerinde konutun tespit edildiği yine basına yansıyan haberler arasındadır." diyerek 10 soru sordu.


Tanrıkulu'nun soruları

1. 2002-2017 yılları arasında yıllar bazında 27 Ocak tarihi itibariyle İstanbul’da ve İstanbul Boğazı çevresinde yıllar bazında tespit edilen çarpık yapılaşma oranı nedir?


2. 2002-2017 yılları arasında yıllar bazında 27 Ocak tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre yıllar bazında tespit edilen çarpık yapılaşma oranı nedir?


3. 2002-2017 yılları arasında yıllar bazında 27 Ocak tarihi itibariyle İstanbul’da toplam kaç gökdelen inşa edilmiştir? İnşa edilen gökdelenlerden yapımı durdurulan toplam kaç tanedir ve hangi gerekçelerle yapımı durdurulmuştur? Yapımı durdurulan gökdelen inşaatlarının akıbeti nedir?


4. 2002-2017 yılları arasında yıllar bazında 27 Ocak tarihi itibariyle İstanbul’daki gökdelenler hangi firmalar tarafından inşa edilmiştir?


5. 2002-2017 yılları arasında yıllar bazında 27 Ocak tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre toplam kaç konut kentsel dönüşüm gerekçesiyle yıkılmıştır?


6. 28 Ağustos 2014 tarihinde dönemin Kültür ve Turizm Bakanına verilen 7/51143 esas numaralı yazılı soru önergemde, “Bakanlığınız uzmanlarının Zeytinburnu’ndaki 16:9 kulelerinin İstanbul’un siluetini bozması ile ilgili hazırladığı rapor bulunmakta mıdır?


7. Bakanlığınızda İstanbul’un silueti ile ilgili uluslararası standartlarda rapor hazırlayabilecek uzman bulunmakta mıdır?


8. İstanbul’un siluetinin korunmasına yönelik tedbirlerin alınmasından kim sorumludur?


9. İstanbul’un siluetinin korunması amacıyla standartlar belirlenmiş midir? Belirlenmişse bu standartlar nelerdir?


10. Bakanlığınız birimlerinin Zeytinburnu’ndaki 16:9 kuleleri hakkında aldığı kararlar nelerdir? Danıştay, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin 36, 32 ve 26 kat 16:9 kuleleri hakkında verdiği toplam 25 kat yıkılması kararı İstanbul’un siluetinin korunması açısından yeterli midir?” yer alan sorulara yanıt verilmemişti. Yargı kararı olmasına rağmen traşlanmayan Zeytinburnu’na dikilen 16:9 kulelerinin akıbeti ne olacaktır?



Geri Dön