19 / 04 / 2024

İstanbulun çehresi değişiyor!

İstanbulun çehresi değişiyor!

Marmaray Projesi devreye girdikten sonra Suriçi olarak bilinen eski İstanbulun çehresi büyük ölçüde değişecek. Bu çerçevede, Yedikule-Sirkeci arasındaki tren hattı kaldırılacak, yerine bisiklet yolları ile yürüyüş yolları inşa edilecek



İstanbulda tarihi dokuyu korumak amacıyla yapılan çalışmalarda pilot bölge olan Samatyanın bir turizm bölgesi olması amacıyla yapılanları aktarmak üzere dün düzenlenen toplantıda Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2013 sonrası Suriçi olarak kabul edilen bölgede büyük değişiklikler olacağının sinyalini verdi. Marmarayın planlandığı gibi 29 Ekim 2013te devreye girmesinin ardından Yedikule ile Sirkeci arasındaki banliyö hattının iptal edilmesi ve yerine yürüyüş yolları yapılması planlanıyor.

Tarihi dokuyu korumak amacıyla 450 farklı projeye 110 milyon TL harcandığını belirten Fatih Belediye Başkanı Demir, rönevasyon çalışmaları ile birlikte eski İstanbulun daha çok turist çeken bir yer haline dönüşeceğini vurguladı.

Samatyada yapılan çalışmalarla birlikte esnafın cirolarında yüzde 70lere varan oranda artışlar olduğuna dikkat çeken Demir, diğer projelerin de devreye girmesi ile birlikte lokasyonda ticaretin önemli ölçüde artacağını söyledi.

Kültürel etkinlikler olacak

Sultanahmetin giderek daha sıkışık bir bölge halini aldığını söyleyen Mustafa Demir, bu yıl Sultanahmette yalnızca kültürel etkinlikler düzenleyeceklerini ifade ederek Beyazıtın yanı sıra Süleymaniyede de Ramazan etkinlikleri düzenleyeceklerini ifade etti. Demir, Sultanahmette kültürel etkinlikler olacak, Beyazıtta da sahne kurulacak. Ayrıca bu yıl Ramazan etkinliklerini Süleymaniyeye de taşımayı istiyoruz. Süleymaniye Ramazanda insanların gelip dinlenebildiği bir mekna dönüşecek diye konuştu.

Yücel: Samatya turizm merkezine dönüşüyor

Samatyadaki dönüşüme destek veren Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) Başkanı, Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel de geçen yıl başladıkları çalışmalara bu yıl yeni etkinliklerle devam edeceklerini söyledi. Samatyayı turizme kazandırma çalışmaları kapsamında birçok ünlü sanatçının Samatya müzik, zil ve caz festivali çatısı altında hayranlarıyla buluşacağını ifade eden Yücel, belediyenin katkıları ile bölgedeki 53 binanın cephelerinin orijinaline uygun olarak yenileneceğini belirtti. Yücel, bu yıl 29 Haziran-1 Temmuz arasında yapılacak festivale Leman Sam, Arto Tunçboyacıyan ve Kerem Görsev gibi sanatçıların da destek vereceğini söyledi. Samatyayı tanıtmak için 10 bin kitap bastırıldığını belirten Yücel ayrıca 1623ten bu yana Samatyada yaptığı zillerle tanınan Zilciyan Ailesine ait evin de restore edilmesini planladıklarını belirtti. Dünyada pek çok ünlü müzik grubunun kullandığı zillerin ilk doğduğu yerde şu an bir çamaşırhane bulunuyor. İstanbulun turizm açısından gelirini artırabilmesi için yeni çekim merkezlerine ihtiyacı olduğunu kaydeden Yücel, Samatyada yaptıkları çalışmanın bir benzerini Kadıköy Tarihi Çarşısı için de yapacaklarını açıkladı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de şu ana kadar Samatya Meydanını düzenleme çalışmalarına 600 bin lira aktardıklarını söyledi. Demir, bir şehri tanıtmada en büyük etkenlerden olan mimari, musiki ve mutfak üçlüsünün Samatya da her rengiyle bulunduğuna işaret etti.

TÜGİK, Erdoğanı dinledi 35 bin kişiye istihdam sağladı

TÜRKİYE Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK), İstihdamı Artırma Projesi kapsamında Mayıs 2010 yılında başlattığı çalışma sonucunda 34 bin 956 kişiye iş imkanı sağladı. TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral, Projeye başladığımızda öngördüğümüz rakam 26 bindi. Bugün açıklamaktan büyük mutluluk duyuyorum ki hedefimizi yüzde 30 oranında aşarak son 1 yılda 35 bin kişiye ek istihdam yarattık. Tüm derneklerimize ve üyelerimize ülkemiz ekonomisine sağladıkları bu yeni istihdam için teşekkür ediyorum dedi. Güralın verdiği bilgiye göre, TÜGİK üyesi yaklaşık 7 bin genç işadamının her biri 5 kişiye iş imkanı sağladı. İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesindeki üyeler en fazla istihdamı sağlayanlar oldu. TÜGİKin faaliyetlerine de değinen Güral;7-8 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bir çalıştay planlıyoruz. Bu çalıştayda 1.000e yakın üyemiz, ikili görüşmelerle ticari fikir alışverişinde bulunabilecek. Bu çalıştayın sonunda üyeler arasında oluşacak ticari işlem hacminin 1 milyar lirayı bulması öngörülmektedir dedi.
Vatan


Geri Dön