29 / 03 / 2024

İstanbul'un hangi yakasında evler daha çok kazandırır?

İstanbul'un hangi yakasında evler daha çok kazandırır?

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı olan Ceren Kumbasar bugünkü yazısında, ''İstanbul'un hangi yakasında gayrimenkul yatırımı kazandırır?'' okuyucusunun sorduğu soruyu yanıtladı. İşte o haber...



Üç yıldır yatırım için bir konut sahibi olmak istiyoruz. Biriktirdiğimiz para ancak 350 bin lirayı buldu. Baktığımız çok proje oldu ama bir türlü kararımızı veremedik. Sizin hep yazdığınız gibi matematiksel bir hesap yapmak istiyoruz ama baktığımız projelerin biri Avrupa, biri Anadolu yakasında oluyor. Anadolu yakasındaki projelerin fiyatları çok daha düşük ama herkes Avrupa yakasındaki evlerin daha çok arttığını daha kazançlı olacağını söylüyor. Biz hayatımız boyunca Anadolu tarafında oturduk. Sizce Avrupa da mı, Anadolu tarafında mı yatırım yapmalıyız? Bize bu fiyatta önerebileceğiniz bir proje var mı? Yanıtınız için çok teşekkür ederiz. 


Yatırım karan mutlaka proje bazında verilmesi gereken bir karar. Avrupa veya Anadolu yakası olarak büyük bir yelpazeden bakarsanız kararınızda yanılma payınız çok yüksek olur. Anladığım kadarıyla kiraya vermek üzere bir yatırım yapacaksınız. Dolayısıyla ilk kriterinizin kolay kiracı bulunabilecek bir lokasyon olması gerekir. Genellikle çok sayıda proje üretilen bölgelerde kiracı bulma sıkıntısı daha büyük olur. Ancak üniversitelere veya metroya yakın lokasyonlar ne kadar çok sayıda konut olursa olsun kolayca kiraya verilebilir. Gözde lokasyonlardaki, daha önce çok sayıda konut üretmiş firmaların projeleri her zaman avantajlıdır. Özellikle bu tür projelerde ilk satış fiyatından ev almak avantajınızı katlar. Firmayı çok iyi araştırıp, iyi bir pazarlık yapmak ve yaz aylan gibi ölü sezonlan tercih etmek de daha kazançlı olmanın anahtarları. 




Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet


Geri Dön