28 / 03 / 2024

İstanbul'un iki yakasına da balık hali kurulmalı

İstanbul'un iki yakasına da balık hali kurulmalı

Kumkapı Balık Hali'nin Gürpınar'a taşınmasının çözüm olmayacağını belirten Prof. Dr. Metin Timur, çözümün her iki yakaya da balık hali kurmak olduğunu söyledi



İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Timur, Kumkapı Balık Hali'nin Gürpınar'a taşınmasına karşı çıktı. Prof. Timur, halin kuruluşundan bu yana geçen çeyrek asırlık süreçte yüzölçümü, mezat yerinin büyüklüğü, iskele olanakları ve diğer fiziki imkanları bakımından hem nüfus artışının, hem de gelişen teknolojinin beklentilerine cevap veremez hale geldiğini savundu.

'SONUÇ DEĞİŞMEZ'
Ancak Gürpınar'a taşınmanın çözüm olmayacağını belirten Prof. Metin Timur, şöyle konuştu: "İstanbul Balık Hali'nin yeniden başka bir yere taşınmasının sorunu kökten çözecek bir yol olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Marmara Denizi kıyılarında uygun büyüklükte bulunabilecek yeni bir yerleşim yeri 10-15 yıl sonra bize bugünkü tabloyu yeniden yaşatacaktır. Dolayısıyla Kumkapı Balık Hali'nin Gürpınar'a taşınması çözüm değil, ileride orası da yetersiz kalacak."

Çözümün iki ayrı hal yapılması olduğunu dile getiren Prof. Timur, "Bu nedenle Anadolu ve Avrupa yakasında ayrı ayrı iki balık halinin kurulması ve iki hal arasında ulaşımın deniz yoluyla yapılması halinde istanbul'un uzun vadeli gereksinimleri karşılanabilir. Böylece avlanan ürünün hallere boşaltılması daha kolay olacak ve ürünün şehir içi dağılımı da daha sağlıklı yürütülebilecek" dedi.

'BALIK BORSASI'
Öte yandan "balık hali" terimine karşı olduğunu da dile getiren Prof. Timur, "Hal, semtlere kurulan pazar yerleri gibi değil. Halde alan ve satan bir araya geliyor, aracı yok. Oysa burada bir aracı var, belediye. Bunun için hale 'Balık Borsası' densin" diye konuştu. Prof. Metin Timur'un, balık haliyle ilgili "İstanbul Balık Hali'nin Pazarlama ve Satış Durumu" adlı bir kitap çalışması var.
Habertürk


Geri Dön