26 / 04 / 2024

İstanbul’un ilk çelik apartmanı Cihangir’de hayata geçirildi!

İstanbul’un ilk çelik apartmanı Cihangir’de hayata geçirildi!

İstanbul’un ilk çelik apartmanı Cihangir’de hayata geçirildi. Mimar Cem Sorguç tarafından tasarlanan Cihangir’deki NoXX Apartmanı projesi geçtiğimiz günlerde açıklanan Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde Yapı Dalı Başarı Ödülü’ne layık görüldü.




CM Mimarlık, İstanbul’un ilk çelik apartmanını Cihangir’de hayata geçirdi. 7-8 ay gibi kısa bir zamanda tamamlanan binadaki tüm dairelerin hepsi satıldı.


Göktürk Life İstanbul, Riverside, İz evler gibi pek çok projenin tasarımını gerçekleştiren CM Mimarlık, İstanbul’un ilk çelik apartmanını Cihangir’de hayata geçirdi. NoXX adıyla hayata geçirilen proje aynı zamanda dış cephesinde kuşlara ayrılan yuva alanlarıyla dikkat çekiyor. Proje hakkında bilgi veren Mimar Cem Sorguç, Prospera Gayrımenkul için 4 katlı olarak geliştirilen NoXX projesini çevreyi en az şekilde rahatsız etmek ve kısa sürede tamamlamak için çelik strüktür olarak inşa ettiklerini söyleyerek, “100 yıl önce bölgede içinde çeliğin kullanıldığı binalar olsa da NoXX’nin tümüyle çelik strüktür ile yapılan ilk konut projesi oldu” dedi. 7-8 ay gibi bir zaman diliminde projeyi tamamladıklarını aktaran Sorguç, bölgedeki çalışma saatlerinin sınırlı olmasından dolayı aynı projeyi betonla yapmaları halinde sürecin daha da uzayabileceğini kaydetti. 

Daha yüksek fiyatla satılıyor Cem Sorguç, bölgenin kullanıcı profiline uygun olarak ikisi çatı dubleksi, biri bahçe dubleksi olmak üzere, büyüklükleri 60- 70 metrekare arasında değişen 7 stüdyo daireden oluşan projede tüm dairelerin satıldığını anlattı. Yaşamın başladığı projenin bölgedeki emsallerine göre yüzde 25 daha yüksek fiyata satıldığını dile getiren Sorguç, emsal projelerin metrekaresinin 5-6 bin TL aralığında satılırken, NoXX’un ise ilk satış fiyatının 7 bin 500 TL olduğunu söyledi. Depreme karşı dayanıklılığı ve geri dönüşümlü olmasının çelik yapıların tercih edilmesini sağladığın ifade eden Sorguç, 2013 yılında teslim edilen projede bugün metrekare satış fiyatlarının 10 bin TL’ye geldiğini kaydetti. 


Dosya numarası isim oldu 


Projede kullanılan ürünlerin çoğunun özel üretim olduğunu ifade eden Cem Sorguç, “Özel yapılmış tuğlaları Eskişehir’den getirdik. Kapılarını, mutfaklarını bile ofisimizde özel tasarladık. Asansörü bile projeye özel tasarladık” diye konuştu. 


Duvara renk katmak için yapılan çıkıntıların kuşların yuva olarak kullanmaya başladığını anlatan Sorguç, “Bu durum bizi de mutlu etmeye başladı” dedi. Projenin isminin ise dosyalarında 20. sırada kayıtlı olmasından geldiğini anlatan Sorguç, “Bu nedenle projeye Roma rakamlarıyla NoXX ismini verdik” diye konuştu. Trende bakmadan proje yapmaya önem verdiklerini belirten Sorguç, bu proje dışında içinde çeliğin kullanıldığı bir ofis projesi ve AVM projesi üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Mimarlık şirketi olarak yeni proje geliştirmenin dışında eski yapıların renovasyonu alanında hizmet verdiklerini belirten Sorguç, Sarıyer Büyükdere’de bir deniz yalısının renovasyonunu aldıklarını aktardı. Cem Sorguç, 2.5 yıldır üzerinde çalıştıkları yalının 8-9 aydan bu yana da inşaatını sürdürdüklerini kaydetti.


Çevreyle ilişkisi ve malzemesi ödül getirdi


Mimar Cem Sorguç tarafından tasarlanan Cihangir’deki NoXX Apartmanı projesi geçtiğimiz günlerde açıklanan Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde Yapı Dalı Başarı Ödülü’ne layık görüldü. İstanbul’da sayıları hızla artan ve “kapalı site” paradoksu içinde sıkışıp kalan güncel “rezidans” projelerine nitelikli bir alternatif teşkil eden NoXX Apartmanı, “İçinde konumlandığı çevreyle ilişkisi bağlamında yüzyıl başı yapı karakterine göndermede bulunması, alışılagelmiş apartman tipolojisi karşısında malzeme seçimi ve strüktürel elemanlar ile sergilediği yalın tavrı ve oluşturduğu temsil değerler” nedeniyle Yapı Dalı Başarı Ödülü’ne layık bulundu.



Dünya


Geri Dön