19 / 04 / 2024

İstanbul’un ilk havaray ihalesinde 4 firma devre dışı kaldı!

İstanbul’un ilk havaray ihalesinde 4 firma devre dışı kaldı!

İstanbul’un ilk havaray ihalesi gerçekleşti. 12 Ocak'ta gerçekleşen Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı'nın ihalesine 7 firma katıldı. İtirazlar sonucunda toplam 4 firma devre dışı kaldı.



İhalede kriz çıktı!


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), tarafından “Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı”nın inşaatı için 12 Ocak 2017 günü ihaleye çıkıldı. İstanbul’un ilk havarayı olan proje için Alarko Alsim, Doğuş İnşaat, Yapı Merkezi, KMB-Çelikler, Cengiz İnşaat, Gülermak-Nurol, Güryapı ihaleye girdi. 15 kilometrelik hat için 6 firma teklif sundu. itirazlar sonucunda en düşük 2 teklifi veren Alsim Alarko ve Doğuş İnşaat’la birlikte toplam 4 firma ihalede devre dışı bırakıldı.


İhalede 1 milyar 292 milyon TL ile en düşük teklifi Alsim Alarko verirken, ikinci en düşük teklif de 1 milyar 369 milyon TL ile Doğuş İnşaat firmasından geldi. İhaleyi en düşük teklifi veren Alarko Alsim'in kazandığı açıklandı. 


İhale sonucunda KMB Metro İnşaat-Çelikler İnşaat İş Ortaklığı tarafından Kamu İhale Kurulu'na (KİK) itiraz başvuruları yapıldı. MB Metro İnşaat-Çelikler İnşaat İş Ortaklığı, itirazda ekonomik açıdan en avantajlı birinci ve ikinci isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun olmadığını belirtti.


KİK, itiraz sahibi iş ortaklığının iddialarını değerlendirdi. KİK açıklamasında, “Eşit muamele” ilkesi kapsamında yapılan incelemede ise Alsim Alarko'nun toplam 10 hissedarının bulunduğu, teklif dosyası kapsamında sunduğu Ticaret Sicil Gazetesi'ndeki bilgiler incelendiğinde son duruma göre 3 ortak dışında tüm hissedarlarının değiştiği belirtilerek mevzuat gereği bu teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği belirtti.


Sıralanan mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu sonucuna varan KİK, Cengiz İnşaat A.Ş.'nin teklifinin de asgari iş deneyim tutarını sağlamadığından değerlendirme dışı bırakılması gerektiği belirtti. 


KİK, Alsim Alarko, KMB Metro İnşaat- Çelikler İnşaat İş Ortaklığı, Cengiz İnşaat A.Ş'nin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılarak bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerektiğine karar verdi.  


Doğuş İnşaat karara itirazda bulundu. KİK, itirazı yapan Doğuş İnşaat'ın kullanılması gereken döviz kuru tutarından daha düşük bir tutar kullandığı, uygun kur dönüşümü yapıldığında, analiz fiyatının teklifin üzerine çıkacağı tespitinde bulundu. Doğuş İnşaat da KİK kararı ile değerlendirme dışı bırakıldı.


İhale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerektiğine karar verildi. KİK kararları sonucunda en iyi iki teklifi veren 2 firma da dahil olmak üzere toplam 4 firma ihale dışı bırakılmış oldu. Geriye Gülermak+Nurol ve Yapı Merkezi'nin teklifleri kaldı.



Sözcü


Geri Dön