24 / 04 / 2024

İstanbul’un merkezine 1 milyon metrekare kent parkı inşa edilecek!

İstanbul’un merkezine 1 milyon metrekare kent parkı inşa edilecek!

Sultanahmet ’te İstanbullularla sahur yapan Başkan Kadir Topbaş, Zeytinburnu’ndaki Çırpıcı Çayırı ve Veliefendi Hipodromu’nun alanını birleştirerek 1 milyon metrekarelik dev bir kent parkı yapacaklarını müjdeledi...




İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, gece Sultanahmet Meydanı’nı gezerek sahur yapan vatandaşların sofralarına misafir oldu. İstanbullularla ekmeklerini paylaşan ve kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşların hatıra fotoğrafı isteğini geri çevirmeyen Başkan Kadir Topbaş, sabah ezanına kadar Sultanahmet Meydanı’nda konuk oldu.


Başbakan Erdoğan da destekliyor


Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplandıran Kadir Topbaş, Zeytinburnu’ndaki Çırpıcı Çayırı ve Veliefendi Hipodromu’nun alanını birleştirerek 1 milyon metrekarelik dev bir kent parkı yapacaklarını müjdeledi. Çırpıcı Çayırı olarak bilinen 500 bin metrekarelik büyük alanda İBB’ye, İSKİ’ye ve özel sektöre ait araziler bulunduğunu belirten Kadir Topbaş, “Bunları birleştirmek suretiyle büyük bir park yapabilir miyiz, burayı bölgedeki 3 milyon insanın kullanabileceği kent parkı haline getirebilir miyiz diye bir düşüncemiz vardı. Bu kıymetli alanın özel sektöre ait kısmı kamulaştırabilir miyiz diye 2 yıldır bir çalışma yürütüyoruz” diye konuştu.


Çırpıcı Çayırı içinde kalan bir arazide Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı’nın yaptığı satış ihalesinin ciddi bir bedeli bulduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Bu ihalenin yapılması üzerine biz bölgeyle ilgili projemizi Sayın Başbakanımıza arz ettik. Başbakan Erdoğan doğru bir çalışma olduğunu ve projeyi desteklediğini söyledi. Görüştüğümüz Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar da sağ olsun fedakarlık yaparak Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı’nın ihalesinde yüksek değeri bulan araziyi proje için bize maliyetine vermeyi kabul ettiler. Artık devir noktasına kadar geldik. Ben bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Arazinin özel sektöre ait olan bölümü için pazarlık başladı. Olmazsa kamulaştırma yoluna gidilebilir.”


Veliefendi Hipodromu da projeye dahil ediliyor




Taşınması düşünülen Veliefendi Hipodromu’nun arazisinin SİT alanı ilan edilmesi veya tescillenmesi konusunda da bir müracaat olduğunu ve hipodromun yöneticileriyle bu konuyu görüştüklerini aktaran Topbaş, “Bölgeyle ilgili 2 seneden beri yapmakta olduğumuz bir çalışma vardı. 500 bin metrekarelik Çırpıcı Çayırı’nın arkasından Veliefendi Hipodromu da tescillenip yapı yapılamaz hale geldiğinde, bölge bir milyon metrekare kadar alana kavuşmuş olacak. Bu İstanbul’un kent merkezi için söyleyebileceğimiz en büyük alan. Burada Central Park ve diğer Avrupa merkezlerinde gördüğümüz gibi önemli bir park inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.


Avrupa yakasına hizmet verecek dev proje…


“İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisimiz de arazisi İBB’ye ait olan Çırpıcı Çayırı’nın E-5 tarafındaki Tekzen’in bulunduğu alanın imarını kaldırarak daha önce kent park projemiz için bir adım atmıştı” diyen Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Böylece Zeytinburnu’nda çok önemli bir bölge parkı ortaya çıkacak. Bakırköy, Zeytunburnu, Güngören ve Bahçelievler başta olmak üzere önemli bir coğrafyanın kent parkı haline gelecek. Bu bölgeye raylı sistem ve deniz ulaşımı imkanı olduğu için İstanbul’un Avrupa yakasının rahatlıkla kullanabileceği kent içinde büyük bir park ortaya çıkmış olacak.”


Kuşdili Çayırı da yeşil alan oluyor


İstanbul’da buna benzer daha başka yeşillendirme çalışmalarının da bulunduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, şunları kaydetti; “Birilerinin bahsettiği gibi yeşil alanları imara açma değil, milyarlarla bahsedeceğimiz değerdeki arazileri yeşil alan olarak halkımızın kullanımına sunma çalışmalarımız var. Bu daha bir başlangıç. Geçen ayki Belediye Meclisimizde ayrıca Kuşdili Çayırı diye bilinen ama çayırlık olarak esamesi okunmayan, eskiden Salı Pazarı olarak kullanılan ve trafiği yoğun şekilde etkileyen bu alanla ilgili de bir adım attık. Daha önce yapılan planları iptal ettik. Buranın bir çayıra dönecek şekilde imarını kaldırdık ve yeşil alan olarak İstanbul’a kazanımını sağlayacağız. Bu alandaki çalışmalarımız inşallah devam edecek.”


İBB


Geri Dön