19 / 03 / 2024

İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması için her şey hazır!

İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması için her şey hazır!

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması için her şey hazır. İFM, Türkiye ekonomisi için son derece önem arz eden stratejik bir yatırımdır” dedi.



Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması için her şey hazır. İFM, Türkiye ekonomisi için son derece önem arz eden stratejik bir yatırımdır” dedi.


İstanbul’u devler ligine taşıyacak olan İstanbul Finans Merkezi (İFM), aynı zamanda Türkiye’nin gelecek yüzyıllarına yapılan en büyük yatırım olarak görülüyor. 5 milyar dolarlık bu dev proje 2023 hedeflerine ulaşmak için basamak da olacak...


İstanbul Finans Merkezi’nde emeği geçenlerin başında ise Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Haşan Rahvalı geliyor. Rahvalı, “Bu projeyle hedefimiz, GSYH’de 17. sırada yer alan ülkemizi, cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te 10. sıraya yükselmesini sağlayacak en önemli atılmalardan biri olacak’ diyor. Rahvalı, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesini sadece bir gayrimenkul projesi olarak da görmüyor.


FİNANSAL KAYNAKLARA ULAŞABİLMELİYİZ


“İFM, Türkiye ekonomisi için son derece önem arz eden stratejik bir yatırımdır. Ağaoğlu Şirketler Grubu olarak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesini üstlenmiş bulunmaktan dolayı çok mutluyuz" şeklinde konuşan Haşan Rahvalı, şöyle devam ediyor. "Bizim dünyadaki ilk 10 ekonominin içerisine girebilmemiz, finansal kaynaklara ulaşabilmemize bağlı, aksi takdirde bu ütopik bir hedef olarak kalır.


Bugün kurduğumuz finans merkezi, yüzyıl sonra da Türkiye ekonomisine hizmet edecek. Sadece bugünü ilgilendiren değil, İstanbul Finans Merkezi eskimeyen bir yatırım. Öte yandan İstanbul, Uzakdoğu ile Avrupa borsalarınm, piyasalarının arasındaki saat farkı ile tam ortasında olması nedeniyle hiçbiri kapanmadan fasılasız işlem yapılacak bir boylamda yer alıyor.


Küresel çapta önem arz eden finans merkezlerinde yakın dönemde gelişmeler gösteriyor ki, finans merkezlerinde yaratılan katma değerlere ilişkin farkındalık artarak devam ediyor. Zira bu merkezler, yatırımlara, inovasyona ve dolayısıyla büyümeye kanalize oluyor. Güçlü bir finans merkezi küresel, bölgesel ve yerli ayırt etmeden küresel finans topluluğunu ekonominin tabanına yayıyor.”


Rahvalı, Ağaoğlu Grubu olarak, İFM kapsamında yer alan özel proje alanıyla rekreasyon parsellerinde 115 bin 497 metrekare alan üzerinde geliştirdikleri projede, yaklaşık 940 bin 750 metrekarelik inşaat alanı ve toplam bin 448 adet bağımsız bölümleri bulunduğunu söylüyor.


KURUMLARIN GENEL MERKEZLERİ OLACAK


Bu arada proje içerisinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TAO Gayrimenkul, İş GYO, Enisler gibi önemli kurumların genel merkezleri de yer alacak. Kurumların ihalesinin nasıl yapılacağı konusunda ise BDDK ve SPK’ya ait parsellerin hizmet binası ihalesi yapıldı. Diğer parsellerin sahipleri de kendilerine ait gayrimenkul şirketleri marifetiyle söz konusu ihaleleri gerçekleştirecek.


PROJENİN HAKKI VERİLDİ


Ağaoğlu olarak böyle yüksek prestijli bir projenin hakkını vermek üzere Ömer Çamoğlu Mimarlık Ofisi ile titiz bir çalışma yaptıklarının altını çizen Rahvalı, şöyle devam ediyor:


“İFM projesinin bütününe ait mimari çalışmayı ABD’li HOK firması gerçekleştirdi. Dünyadaki birçok finans merkezi projesi incelendi. Bunların arasında ABD başta olmak üzere İngiltere, Dubai ve Uzakdoğu’daki finans merkezleri bulunuyor. Çalışmanın sonunda ihtiyaçlar tespit edildi ve proje tasarlandı. İFM projesi, Türkiye ekonomisi için son derece önemli bir yatırım. Biz de Ağaoğlu Şirketler Grubu olarak bu projede görev üstlenmiş olmaktan dolayı mutluyuz. İFM dünyanın sayılı metropollerinden biri haline gelmiş İstanbul’u, küresel finans trafiğinin de merkezlerinden biri haline getirecek. İFM, Türkiye’nin gelecek yüzyıllarına yapılan en büyük yatırımıdır."


SADECE GAYRİMENKUL PROJESİ DEĞİL


Haşan Rahvalı, yapılan bazı iktisat tarihi araştırmalarına göre dünyanın ilk finans merkezinin Kapalıçarşı olarak gösterildiğine dikkati çekerek, yüz yıllar önce yapılan Kapalıçarşı'nın bugün hala önemini koruduğunu ifade ediyor.


Bunun, 200 yıl sonra da varlığını sürdüreceğini dile getiren Rahvalı, Kapalıçarşı’nın kurulduğu tarihte dünyada bu kadar büyük finans merkezi ve büyük finansal hareketlerin söz konusu olmadığım kaydediyor. Rahvalı, Kapalıçarşı’daki sirkülasyonun ağırlıklı olarak emtia üzerine kurulu olduğunu aktararak, “Günümüzde ekonominin dinamiklerine baktığımızda en hızlı el değiştiren emtianın para olduğunu görüyoruz. Artık milyarlarca dolar ışık hızıyla el değiştirebiliyor. Günümüzün ve geleceğin Kapalıçarşı’sı İFM olacak. Geleceğin Finans merkezine yapılacak gayrimenkul yatırımının da bu açıdan değerlendirilmesini öneriyorum” diyor. İFM projesinin sadece bir gayrimenkul projesi olmadığının altım çizen Rahvalı, yeni bir anlayış, yeni bir bakış açısıyla dünyaya yukarıdan bakmaları ve ondan sonra nasıl bir pozisyon almaları gerektiği konusunda vardıkları bir takım sonuçların ifadesi olduğunu belirtiyor.


NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI ÇEKİLECEK


Rahvalı, İFM projesinin, nitelikli insan kaynağının İstanbul’a çekilmesi ve finansal sektörün ihtiyaç duyduğu teknolojik alt yapının sağlanmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekliyor. İstanbul, uluslararası finans merkezleri liginde de hızlı bir yükseliş gösteriyor. Şehir, 2009 yılında Global Finans Merkezleri Endeksinde 72. sırada bulunurken, 2014 yılında 633 reyting alarak 47. sıraya yükseldi.


İstanbul’un 2018 yılında 25. sıraya çıkması bekleniyor. Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Öncelikli Dönüşüm Programlarının 2. Paketi’nde yer alan bilgilere göre İFM Programı Eylem Planı kapsamında, İstanbul’un dünyada ilk 25 küresel finans merkezi ve Türkiye’nin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde finansal hizmetler sektörünün içinde yer alması, GSYH içindeki payının ise yüzde 6’ya yükselmesi hedefleniyor.


İstanbul’u dünyanın en önemli finans merkezlerinden birisi haline getirecek olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin inşaat çalışmaları hızla devam ederken proje uluslararası çevreler tarafından da yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Bugün kurduğumuz finans merkezi, yüzyıl sonra da Türkiye ekonomisine hizmet edecek.



İFM Dergisi 



Geri Dön