18 / 04 / 2024

İşte 15 soruda Zorunlu Deprem Sigortası!

İşte 15 soruda Zorunlu Deprem Sigortası!

Birçok fay hattına ev sahipliği yapan Türkiye'de gün geçmiyor ki bir sallantı olmasın. Şiddeti az ya da çok hemen her ay bir ilimizden bir deprem haberi geliyor. İşte 15 soruda DASK hakkında merak edilenler...



Birçok fay hattına ev sahipliği yapan Türkiye'de gün geçmiyor ki bir sallantı olmasın. Şiddeti az ya da çok hemen her ay bir ilimizden bir deprem haberi geliyor. İşte 15 soruda DASK - Zorunlu Deprem Sigortası hakkında merak edilenler ve yanıtları... 


1- Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) nedir? 

1999 yılında meydana gelen Marmara depremi sonrası 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), ülkemizde Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu tüzel kimlikli bir kamu kuruluşudur. 


2- DASK ile ne amaçlanıyor? 

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan DASK'ın en büyük amacı, ülkemizde meydana gelen depremlerin afete dönüşmemesi için vatandaşları bilinçlendirmek, herkesin zorunlu deprem sigortası dahil depreme karşı gerekli önlemleri almalarını sağlamak ve depremden sonra vatandaşlarımızın en az zararla ve en kısa zamanda normal hayatlarına dönmelerine destek olmaktır. 


3- DASK - Zorunlu Deprem Sigortası kapsamındaki zararlar nelerdir? 

Deprem, deprem sonrası yangın, deprem sonucu infilak gibi deprem ve deprem sebebiyle meydana gelen hasarlar teminat altına alınır. Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasının sigortalı binalarda neden olacağı hasarlar (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında meydana gelenler de dahil olmak üzere), sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından teminat altına alınmaktadır. 


4- Sadece arsa tapusu olan bir konut, DASK-Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına girer mi? 

Tapu kaydında arsa vasfıyla kayıtlı bulunan ancak mesken olarak inşa edilmiş binalar, 587 sayılı kanun hükmünde kararname gereği zorunlu deprem sigortası kapsamına dahildir.  Bağımsız tapusu olmayan meskenlerin sigortası, sigorta ettirenin beyanına dayanarak ve arsa tapusuna ait bilgilerle yapılabilmektedir. 


5- DASK-Zorunlu Deprem Sigortası'nda sigortalı ile sigorta ettirenin farkı nedir? 

Sigortalı teminat altına alınan mülkün sahibiyken, sigorta ettiren poliçeden doğan prim borcunu ödeyecek kişidir. 


6- Bağımsız bölüm alanı nasıl hesaplanır? 

Bağımsız bölüm hesaplaması yapılırken, emlak vergi beyannamesinde yer alan brüt metrekare esas alınır. 


7- Bağımsız bölüm olan bir yer zamanla ayrı ayrı birimlere bölünmüş ise DASK-Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına dahil midir? 

Bina mesken olarak inşa edilmişse kullanımın daha sonra değişmesi mesken statüsünü değiştirmez ve bağımsız bölümler zorunlu deprem sigortası kapsamında yer alır. 


8- Binalardaki ortak alanlar teminat kapsamında mıdır? 

Bina ortak alanları DASK - Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında değildir. 


9- DASK-Zorunlu Deprem Sigortası'nda muafiyet uygulanır mı? 

DASK - Zorunlu Deprem Sigortasında her bir hasar için yüzde 2 muafiyet uygulanır. Poliçe bedelinin yüzde 2 sini aşmayan zararlar sigortalı tarafından ödenmektedir. Oluşan zarar muafiyet bedelini aştığı takdirde, sigorta şirketi muafiyet bedelini tazminattan düşerek ödemektedir. 


10- Deprem hasarı hangi poliçe kapsamında karşılanır? 

DASK - Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında olup, sigortalının hem Zorunlu Deprem Sigortası hem de kendi isteğiyle düzenlenmiş deprem teminatı içeren bir sigortası varsa hasar öncelikle zorunlu deprem sigortasından ödenir. Zorunlu deprem sigortasının belli bir tavan miktarı olduğundan, meydana gelen hasarın bu tavan miktarı geçmesi durumunda konut sigortasının teminatına başvurulur. 


11- Hangi binalar DASKI Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında kalır? 

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köy yerleşim alanlarında yapılan binalar, tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar (fabrika ve iş hanları gibi), 27 Aralık 1999 tarihinden sonra inşa edilmiş olan ancak ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı bulunmayan binalar DASK - Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında değildir. 


12- DASK-Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına hangi binalar girer? 

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile tarif edilen bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde "mesken" olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve işyeri olarak kullanılan bağımsız bölümler, doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen krediyle yapılan meskenler zorunlu deprem sigortası kapsamına girmektedir. 


13- Her konut sigortalanabilir mi? 

6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen krediyle yapılan meskenler DASK - Zorunlu Deprem Sigortasına tabidir. 


14- DASK-Zorunlu Deprem Sigortası'nın ortalama maliyeti ne kadar? 

Birinci derece deprem risk bölgesindeki 100 metrekare betonarme bir konutun yıllık (indirimsiz) prim tutarı yaklaşık 164 TL'dir. Prim, konutun metrekaresine, yapı tipine ve deprem bölgesine göre değişiklik göstermektedir. 


15- Türkiye'de konutların ne kadarı depreme I karşı sigortalı? Depreme karşı sigortalanma oranı en yüksek il hangisi? 

Türkiyede konutların yüzde 40'ı zorunlu deprem sigortası teminatı altındadır. Sigortalılık oranı en yüksek 3 il yüzde 67 ile Yalova, yüzde 66 ile Bolu, yüzde 66 ile de Düzce olarak sıralanmaktadır.


Fortune


Geri Dön