23 / 04 / 2024

İşte Ankara'nın en değeli bölgeleri!

İşte Ankara'nın en değeli bölgeleri!

Eskişehir Yolu, Çukurambar, Bilkent, Ümitköy ve Çayyolu Ankara'nın en değerli konut bölgeleri haline geldi.



Konut fiyat artış hızı bu bölgelerde daha fazla oldu. Özellikle de Bilkent, Ümitköy, Beysukent, Yaşamkent'in dışında Ankara'nın batı aksında kalan Eryaman, Sincan-Yenikent, Susuz ve Etimesgut..gibi semtler de değerlendi.

Türkiye'nin başkenti olan Ankara, bu özelliğinden dolayı çok önemli bir konuma sahip. Merkezi hükümetin konumlandığı, bürokrasinin üslendiği, askeri kurumların yanında üniversitelerin de yer aldığı Ankara, tüm yönleri ile başkent olmanın ağırlığını taşıyor.
Nüfus yoğunluğu her geçen gün artan Ankara, sahip olduğu il arazisi bakımından Türkiye yüzölçümü içerisinde yüzde 3,19'luk bir paya sahip.
1950'li yıllarla birlikte kırsal kesimden kente olan büyük göçler sonucu, il merkezinde konut edinme önemli bir sorun teşkil ediyor.
Ankara'da Cumhuriyet'in ilk yıllarında kent merkezi Ulus olarak görülüyordu. Çünkü tüm kamu binaları Ulus'taydı. Ancak zamanla kamu binalarının Ulus'tan, Kızılay'a doğru kaymasıyla kentin merkezi de yerinden oynadı.
Doğu ve kuzey yönünde gelişemeyen Ankara'nın gelişimi batıya ve güneye doğru oldu. Böylece elit kesimin yeni adresi de Çankaya olarak belirlendi. Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün burada olması, gelişmeyi destekleyen ana unsurlardan biri olarak göze çarpıyor. Daha sonra Çankaya'nın gelişimi Tunalı Hilmi Caddesi, Gaziosmanpaşa ve Kavaklıdere ye doğru devam etti. Atakule ve alışveriş merkezi Karum ile birlikte ünlü mağazalar bu bölgeleri tercih etmeye başladı. Çankaya'nın uzantısında yer alan Gaziosmanpaşa'da ise ofis tarzı prestijli iş merkezleri, hızlı bir gelişim gösterdi. Bu nedenle de Gaziosmanpaşa'da birçok konut, ofise dönüştürüldü. Prestijli iş merkezlerinin Gaziosmanpaşa da yerleşmesi sosyal yaşamın da Kızılay, Çankaya ve özellikle de Kavaklıdere ve Tunalı Hilmi civarında gelişmesine yol açtı. Çankaya ile birlikte Kızılay'da prestijli bir merkez konumuna yükseldi.

Ankara 5 aks üzerinde gelişiyor
Kızılay'da iş ve alışveriş merkezleri, kamu binaları, bakanlıklar, kamuyla iş yapan firmalar, çok sayıda şirketin irtibat bürosu ya da merkezi yer alıyor.
Ankara çanak şeklinde bir gelişim izlemesi nedeniyle zamanla sıkışıp kaldı. Böylece ortaya çıkan, yeni gelişim aksları Eskişehir Yolu ve İstanbul Yolu olarak ortaya çıktı. Bu akslar son dönemlerde Ankara'nın en hızlı gelişen bölgeleri oldu. Kent, bugün bu iki aks üzerinde büyümesini sürdürüyor. Bununla birlikte Konya Yolu ve Esenboğa Yolu'nda da önemli yatırımlar yapıldı. Bu nedenlerle Ankara'nın gelişimini Eskişehir Yolu, İstanbul Yolu, Konya Yolu Samsun Yolu ve Kuzey aksında yer alan Keçiören olmak üzere beşe ayırmak mümkün.
Son 10 yılda Eskişehir Yolu, Çukurambar, Bilkent, Ümitköy ve Çayyolu'na doğru gelişen Ankara'daki konut fiyat artışı diğer bölgelere nazaran bu bölgelerde daha fazla oldu. Özellikle de Bilkent, Ümitköy, Çayyolu, Beysukent, Yaşamkent'in dışında Ankara'nın batı aksında kalan Eryaman, Sincan-Yenikent, Susuz ve Etimesgut.. gibi yerler de oldukça değer kazandı.
Öte yandan Batıkent ve civarı prim yaparken Çayyolu ve çevresi de gözde semtlerden biri haline geldi. Yine yeni metro ağının temellerinin atılması ve sağlam altyapısı ile Keçiören bölgesi de prim yaptı.
Ankara'nın son birkaç yıldır gayrimenkul açısından yerinde sayan semtlerin başında ise Ayrancı, Büyükesat, Küçükesat ve Yenimahalle geliyor.
Hürriyet Emlak olarak, Ankara'nın gayrimenkul açısından şu anki en değerli semtleri ile önümüzdeki birkaç yıl içerisinde prim yapacak muhtemel bölgelerini araştırdık.
İşte Ankara'nın en cazip yatırım bölgeleri:

Eskişehir Yolu:
Bu aks üzerinde bürokratik kuruluşlar ve üniversiteler yer alıyor. Bu nedenle öğretim görevlileri ve bürokratların tercih ettiği bir bölge. Bürokrat ve öğretim görevlilerinin tercihi sonucu bu aks prestijli bir bölge haline geldi. Taşınmaz fiyatları da buna oranla artış gösterdi. Burada birçok inşaat firmasının yatırımlarının bulunması, beraberinde lüks alışveriş merkezlerini de çekmeye başladı.
Eskişehir yolu üzerinde Çayyolu, Ümitköy, Beysukent, Bilkent ve Konutkent'te lüks konutlar, Armada Alışveriş Merkezi, Mesa Hastanesi ile Bayındır Hastanesi, Bilkent Alışveriş Merkezi, Bilkent Üniversitesi, Beysukent Villaları, Hacettepe Üniversitesi, Galeria Alışveriş Merkezi, Arkadium Alışveriş Merkezi, Başkent Üniversitesi gibi önemli merkezler bulunuyor.
Orta ve üst gelir grubuna yönelik konutların çoğunlukta olduğu bu aksta özellikle ODTÜ ve Bilkent ten sonraki bölümde, Ümitköy dikkat çekiyor. Özellikle Çayyolu, Ankara'nın son yıllardaki en popüler yerleşim bölgelerinden. Eskişehir Yolu üzerindeki Bağlıca, konut bölgesinin önümüzdeki 5 yıl içinde Ankara'nın gözdesi olması bekleniyor. Bahçelievler Eskişehir Yolu'nun başlangıcında bulunuyor. ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ne yakın olması sebebiyle öğrencilerin tercih ettiği bir yer. Alışveriş ve eğlence merkezleri ile üniversitelilerin gözde mekanı olan Tunalı Hilmi ye alternatif oluşturmaya başladı.

Yaşamkent: Çayyolu bölgesinin devamı niteliğinde olan Yaşamkent, lüks konutlardan oluşan siteleriyle, imarlı villa arsaları ile, son yıllarda artan talebi ve yeni başlayan ve inşası süren lüks projeleri ile son bir yıldır çıkışını yavaşlatmış olsa bile önümüzdeki dönemin en popüler bölgesi olmaya aday. Bölgedeki arsaların metrekare fiyatları 500-800YTL aralığında. Ümitköy: Sosyal konutlardan lüks villalara kadar çok geniş bir konut çeşitliliği sunan bölgenin önümüzdeki dönemde merkezi konumunu artıracağı öngörülüyor. Arsanın hemen hemen kalmadığı bölgede imarlı arsaların metrekare fiyatları 750 YTL'den başlıyor. .

Alacaatlı: Henüz 1/1000'lik imar planı onanmamış olan Alacaatlı, Konutkent ve Yaşamkent bölgelerine komşu bir konumda yer alıyor. Özellikle arsa açısından son 2-3 yıldır belirgin bir atış ve talep gösteren bölgede imarsız arsaların metrekare fiyatları 150-400 YTL aralığında seyrediyor.

Ballıkuyumcu Köyü: Eskişehir Yolu üzerinde bulunan bölge, Disnayland projesine olan yakınlığı, Büyükşehir Belediyesi'nce inşa edilmekte olan Portaş Konutları, Kent-Koop projesi..gibi çalışmalar sebebiyle son yıllarda gözde yatırım alanları arasına girdi.
Burada imarlı olan arsalar 75 ile 150 YTL'den imarsız olanları ise 30 ile 80 YTL metrekare fiyattan satılıyor.

Şehitali Köyü: Büyük inşaat firmalarının ve kooperatiflerin tercih ettiği köydeki imarlı arsaların metrekaresi 80-60 YTL, imarı olmayan arsaların ise 40-90 YTL'den satılıyor.
Temelli: Merkez civarı bölgelere göre uygun olan fiyatları sebebiyle arsa yatırımcıları açısından özellikle son iki yıldır cazip bölgelerden birisi oldu. Buradaki imarlı arsaların metrekaresi 30 ile 80, imarsız arsaların metrekare fiyatları ise 10-25 YTL'den satılıyor.
Eskişehir Yolu'ndaki diğer köyler: Yukarıda özellikle belirttiğimiz bölgelerin dışında kalan Temelli'ye kadar olan güzergâhtaki sağlı sollu diğer köylerde (Yapracık, Yukarı Yurtçu, Aşağı Yurtçu, Alagöz, Malıköy, Alcı, Hisarlıkaya vb.) son yıllarda arsa yatırımcılarının tercih ettiği alanlar. Bu köylerde imarsız arsa metrekare birim fiyatları 15-100 YTL bandında değişiyor.

İstanbul Yolu:
Ankara da sanayinin İstanbul Yolu'na taşınması ile geleceğin sanayi üsleri bu yol üzerinde boy göstermeye başladı. Buna paralel olarak, sanayi tesislerinde çalışan insanların (alt ve orta gelir grubunun) konut ihtiyacını karşılamak üzere kooperatifler de kuruldu. Bölgenin ilk planlı yerleşim alanı ise Batıkent oldu. Ancak metronun gelmesiyle, şekli değişti ve önemli bir merkez halini aldı.
Ankara da yerleşim bölgesi olarak gelişen diğer bir bölge ise Eryaman. Batıkent ve Eryaman, ÖDTÜ yada Hacettepe Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin tercih ettikleri yerlerin başında geliyor. Konut sayısının artışı, bu bölgelerde market, alışveriş merkezi gibi oluşumları da beraberinde getiriyor.
1970'lerde merkezi bugünkü Eryaman olarak düşünülen yeni gelişme alanları öngörülmüştü ve onun devamında 1'inci Sincan (Fatih Mahallesi) gecekondu önleme bölgesi seçildi. Çeşitli gecekondu önleme uygulamalarından sonra bölgenin büyük kooperatiflere tahsis edilmesiyle düşük gelirlilerin yerleştiği bir aks haline geldi. Yenikent Organize Sanayi Bölgesi'nin yapılması ile Sincan ve Etimesgut'a da biraz daha orta gelirli kesim yerleşti.
İstanbul Yolu sanayinin yer aldığı, orta ve alt gelir gruplarının yerleştiği, bir aks halini aldı. Aynı bölgede yer alan Elvankent'te, plan ile oturacak gelir grubu çakışmaması nedeniyle talep beklenen seviyeye ulaşmadı. Fakat Eryaman, Elvankent ve Doğakent toplu konut projeleri bu aksın gelişmesinde önemli rol oynadı.
Sincan: Sincan, günde güne çok göç alan ve hızlı gelişen özellikle de dar gelirli kesimin tercih ettiği bölgeler arasında yer alıyor. Sincan çarşı içinde kalan sokaklardaki arsaların metrekare birim fiyatları bin 500 ile 2 bin 500 YTL arasında değişiyor. Daireler ise 65 bin ile 80 bin YTL'den satılıyor.

Eryaman: Özellikle Göksu Parkı'nın yapımı ile birlikte bölge, Anakara'nın gözde mesire alanı haline geldi. Bu bölgedeki imarlı arsalar metrekare bazında 500 YTL ile 1000 YTL, imarsız arsalar 30 ile 120 YTL'den işlem görüyor.
Etimesgut: Etimesgut'a yakın Bağlıca, Yaprakcık ve Temelli'ye kadar olan bölgeler yatırımcının tercih ettiği bölgeler arasında. Yine ilçe sınırları içerisinde yer alan Elvankent ise yatırım potansiyeli yüksek bir yer haline geldi. Etimesgut'taki imarlı arsaların metrekaresi 100 YTL'den başlayıp 1000 YTL'ye kadar çıkabiliyor. İlçedeki dairelerin ortalama fiyatı ise 65 ile 85 bin YTL arasında.

Konya Yolu:
Konya Yolu'nda iki taraflı gelişme gözleniyor. Birisi Balgat'tan Ahlatlıbel Kavşağı'na kadar giden kısım, diğeri de Gölbaşı tarafına giden kısım.
Konya Yolu'nda Balgat-Dikmen hattı ile Karakusunlar-Çiğdem mahallesinde ilerleme söz konusu. Karakusunlar ve Balgat tarafında gecekondudan apartmana dönüşüm başarılı oldu. Bu iki mahalle, orta-üst gelir gruplarının ilgi göstermesiyle çok katlı, ucuz olmayan konutların olduğu bir bölgeye dönüştü. Bu semtler önemli merkezlere de yakın olduğu için cazibelerini korudular. İncek'te imar planlarının yapılmasıyla birlikte kooperatifler kuruldu. Ne var ki; sosyal aktiviteye yönelik alışveriş merkezi...gibi binaların oluşmaması nedeniyle bölgeye olan ilgi azaldı. Orta ve orta üst gelir gruplarının tercih ettiği Dikmen, Balgat ve Karakusunlar'ın dolmasıyla İncek aksına doğru bir kayma bekleniyor.
Turan Güneş Bulvarı son zamanlarda önem kazandı. Or-An bölgesinin planlaması, 1960'ların sonunda tamamlandı ve orada bir çekim alanı oluşması sonucu, bir zamanlar gecekondu bölgesi olan Yıldız'da büyük bir dönüşüm yaşandı. Bu gelişmede Yıldız'ın Çankaya ya yakın olmasının etkisi de oldu. Bu kısımda konut ve gündelik ticarete yönelik iş ve ticaret merkezleri de kuruldu. Beklenti, bu aksın İncek'e kadar devam etmesi yönündeydi ama o çevrede nitelikli yaşam koşulları oluşturulamadı.
Konya Yolu'nda özel bir bölge ise; Gölbaşı. Bu bölge, özel çevre koruma alanı içerisinde olduğu için imar yetkisi de Gölbaşı Belediyesi'nin sorumluluğundan çıkarılmış durumda. Bölgenin imar yetkisi esas olarak Özel Çevre Koruma Kurulu'nun sorumluluğunda.
Kentsel çevre oluşmaması ise İncek'te olduğu gibi Gölbaşı'nda da yaşanan önemli bir sorun.

Dodurga Köyü: İncek ile Alacaatlı bölgeleri arasında kalan Dodurga, imarlı bölgelere sınır olması ve fiyatlarının komşu bölgelere oranla daha uygun olması nedeniyle yatırımcılara parlak bir gelecek sunuyor. Dodurga'daki imarlı arsaların metrekaresi 125 ile 200, imarsız arsaların ise 50 ile 90 YTL'den satılıyor.

Beytepe Köyü: Henüz imar çalışmaları tamamlanamamış olan Beytepe, çıkışın yoğun hissedildiği bölgelerden. Çayyolu'nu İncek'e bağlayan yolunda açılması ve bu yolun Beytepe'den geçmesi sonucunda imarsız arsaların metrekare fiyatları 200-500 YTL civarına yükseldi.

Samsun Yolu:
Bu kısımda askeri alanlar, sanayi alanları, güney tarafında ise gecekondu alanları bulunuyor. Mobilya üretimi ve satışı ile ünlü Siteler semti bu güzergah üzerinde yer alıyor. Mamak ve Kayaş bölümünde büyük bir topoğrafik eşik bulunuyor. Mamak, gecekondudan dönüşüm sonucu alt gelir gruplarının yerleştiği bir bölge. Mamak çevresinde sosyal donatıların oluşmaması sebebiyle prestijli bir bölge olarak kabul edilmiyor. Bu bölgede, Samsun Yolu'nun Pursak Köyü tarafı bir de havaalanı kısmı gelişme gösterdi.

Keçiören:
Keçiören'de çıkıştaki bölgeler arasında Keçiören Belediye binasının olduğu bölge, Migros çevresi ,Dr.Besim Ömer Caddesi ve çevresi, Atatürk Parkı ve çevresi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın evinin bulunduğu Subay Evleri, Gökçek Parkı çevresi ve de Adnan Menderes Mahallesi yer alıyor. Bu bölgelerdeki arsaların metrekaresi 500 YTL ile 2 bin 500 YTL arasında değişiyor. Yine aynı bölgelerdeki konutların metrekare satış fiyatları 800 YTL ile 3 bin YTL arasında değişiyor.

Hürriyet Emlak Dergisi Ekim sayısı

Geri Dön