29 / 03 / 2024

İşte Bursa yeni kent meydanı!

İşte Bursa yeni kent meydanı!

Geçen hafta Yıldırım'daki kentsel dönüşümü enine boyuna yazmış, ilçedeki dönüşüm alanlarını, projeleri, binaların kat planlarını paylaşmış, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'nin açıklamalarına yer vermiştim.



3 gün değindiğim kentsel dönüşüm konusuna, Yıldırımlıların ne kadar duyarlı olduklarını, yazılara olan geri dönüşümler sayesinde anladım.

Nitekim kentsel dönüşüm, 10 binlerce Yıldırımlıyıilgilendiren hayati bir konu.

Geçen hafta ise, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile ilçedeki kentsel dönüşüm alanlarını gezdik.


Kent Meydanı'ndan Hisar'a, Soğanlı'dan Hamitler'e varıncaya kadar, Osmangazi'nin kentsel dönüşüm, kentsel değişim ve kentsel yenileme alanlarını gezerek, projeleri yerinde inceledik.

Başkan Yardımcısı Cem Kürşat Hasanoğlu, Kentsel Tasarım Müdürü Ali Uzsever ve Özel Kalem Müdürü Orhan Mollasalih'in de eşlik ettiği inceleme gezisinde, Osmangazi Belediyesi'nin kentsel dönüşümde epey yol aldığına tanık oldum.

Bursa'nın kalbinden, ilçenin gelişim bölgelerine uzanan bir aksta, elle tutulur, gözle görülür projeler yükselmeye başlamış.

Mesela Hamitler...

Sadece Osmangazi'nin değil, Bursa'nın da yeni gelişim bölgesi olmuş Hamitler.

Başkan Dündar'ın son halini gösterdiği Kent Meydanı projesi bittiğinde, Bursa gerçek bir meydana kavuşacak.

Binlerce yıllık köklü tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Hisar bölgesinin bir açık hava müzesi olması yolunda çalışmalar hız kazanmış.

İnşaat çalışmalarının hızla devam ettiği Soğanlı, kentsel dönüşümle değer kazanmış.

Tüm bunları, detaylarıyla birlikte aktaracağım.

Bugün Kent Meydanı ve Soğanlı...

 

BURSA'NIN MERKEZİ YAYALAŞIYOR 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, sık sık Bursa'yı gerçek bir meydana kavuşturmaktan söz ediyor. İşte geniş bir alanı kapsayan yeni Kent Meydanı projesi, tam da bunu tarif ediyor. Batısı Merinos Parkı, doğusu  Ankara  Yolu, güneyi Ahmet Paşa Mezarlığı ve kuzeyi Gençosman'a kadar uzanan, yeni Kent Meydanı'nda amaç, Bursa'nın merkezini yayalaştırmak ve tarihi Bursa ile modern Bursa'yı birleştirmek.

Çünkü proje, bölgedeki araç trafiğini yolun altına taşıyan, Demir Yolu Altı ile Kent Meydanı'nı birleştiren bir planlamadan ibaret. Yayalaştırma bakımından Taksim Meydanı'nı anımsatan ancak Bursa'nın tarihi yapısıyla modern yüzünü entegre etmeyi amaçladığı için de özgün bir proje diyebiliriz.

 

TARİHİ BURSA YENİ BURSA'YLA BİRLEŞİYOR 

Başkan Dündar, yeni Kent Meydanı projesi için, "Tarihi Bursa ile yeni Bursa'yı birleştiriyoruz. Yaklaşık 5 yıl süren bir çalışmayla tasarım projesini ortaya çıkardık. Ancak projemiz, gelişime açık. Başta mimarlar olmak üzere, Bursalıların önerilerini bekliyoruz. Geçmişteki hatalara düşmemek için ortak akılla projemizi yürütmek istiyoruz" diyor. Kent Meydanı'nın yükseleceği bölge, Bursa'nın kalbi, kentin vitrini.

Yani, bu bölgeyi düzenlerken bir vizyon ortaya koymanız gerekiyor. İşte bu nedenle Başkan Dündar ve ekibi, ince eleyip sık dokuyor ve hiç kimsenin itiraz edemeyeceği bir meydanı hayata geçirmeye çalışıyor.

Ancak bir yandan da kamulaştırma çalışmaları sürüyormuş. Toplamda 28 dönümlük alanın 2,5 dönümlük bölümü kamulaştırılmış. Yeni Kent Meydanı hayata geçtiğinde, bir bölümü mezbeleliği andıran bölge hem modern bir çehreye kavuşacak hem de araç trafiğinin alta taşınmasıyla trafik nefes alacak ve Bursa'nın kalbi yayalaşmış olacak.

 

SOĞANLI'DA ÖRNEK KENTSEL DÖNÜŞÜM 

Kent Meydanı'nın ardından Osmangazi Belediyesi'nin ilk kentsel dönüşüm projelerinden biri olan Soğanlı'dayız. Bu bölgedeki kentsel dönüşüm projesi, 42 hektar üzerine kurulu 4 etapta yaklaşık bin 600 konut ve iş yerini kapsayan bir proje. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da destek verdiği projenin ilk etabına kazma vuruldu. Zemin çalışmalarının sürdüğü bölgede, yaklaşık 1,5 yıl sonra 223 konut ve 17 adet ticarethane yükselecek. Bu bölgedeki kentsel dönüşüm projesinde 3 tip konut inşa edilecek. Çoğunluğu 3+1 konutlardan oluşan projede, 2+1 ve 4+1 evler de tasarlanmış. Projenin dikkat çeken özelliğiyse, kat yüksekliği.Nitekim, zemin+5 katla sınırlanmış bina yükseklikleri.

 

"MAHALLE KÜLTÜRÜ KORUNDU" 

Başkan Dündar, Soğanlı Kentsel Dönüşümü hakkında da şunları söyledi:

"Bu projede, mimari estetiğe önem verdik. Burada yükselecek konutlar, Bursa'nın en modern yapılarından biri olacak. Ayrıca konutlar, mahalle kültürünün kaybolmamasına dikkat edilerek tasarlandı. Konutların hem modern olmasına hem de geleneksel mahalle kültürünün korunmasına özen gösterdik. Bu konutlar, bölgeye değer katacak. Aynı zamanda model olacak. Konutları görenler, kendi bölgelerinde de kentsel dönüşüm isteyecek."  


Olay Bursa / Mustafa Özdal 


Geri Dön