19 / 04 / 2024

İşte İstanbul'daki lüks konut projelerinin aidatları!

İşte İstanbul'daki lüks konut projelerinin aidatları!

İstanbul'daki lüks konutlar neredeyse aylık kira bedelleri kadar aylık 'aidat ücretleri' ile dikkat çekiyor. Hatta bazı durumlarda aylık aidatlar kira bedellerini bile aşıyor. İşte o aidat bedelleri...



Ev almak ya da kiralamak isteyenler artık siteleri tercih ediyor. Sosyal donatıları sebebiyle daha çok tercih edilen sitelerin bazılarında bir kira değerine ulaşan aidatlar, İstanbul'da metrekare başına aidat fiyatı diğer illere göre daha yüksek. İstanbul'da artık en düşük aidat fiyatının 300 liraya dayandığını belirten gayrimenkul uzmanları, aidat konusunun marka projelerde ev satmada bile dezavantaj oluşturmaya başladığını söylüyor. İstanbul'da yeni bir evde ısınma bedeli hariç 300 liradan ucuz aidat yok denecek kadar az. Şehrin merkezinde ya da bahçeli evlerde bu rakam 2 bin 500 lirayı buluyor. Aidatlar ev sahiplerinin hem de kiracıların adeta kabusu. Aidat bedelleri kira ile yarışır halde. Yönetim planına bakmadığımız için acı sürprizlerle kaşılaşıyorlar. 


İstanbul'da en pahalı aidat metrekaresi 18.83 TL ile Şişli'de 

Araştırma şirketi Reidin tarafından gerçekleştirilen 'Konut Projeleri Aidat Değerleri' araştırmasına göre en yüksek aidat değerine sahip konut projesi 18.83 TL ile İstanbul Avrupa yakasında yer alıyor. Ankara'da metrekare başına en yüksek aidatlö lirayı aşarken, İzmir'de en yüksek aidat bedeli metrekare başına 4.3 lira olarak hesaplandı. 100 metrekare bir evin maksimum aylık aidat bedeli İstanbul'da 1800 lirayı, Ankara'da 1600 lirayı aştı. Araştırma sonuçları, İstanbul'un ilçelerinde metrekare bazında ortalama aidat değerlerine bakıldığında, Silivri metrekaresi 1 lira ile en düşük değere sahip. 18.83 İha ile en yüksek aidat değerine sahip Şişli, 6.43 TL ile en yüksek aidat ortalamasına da sahip. 


Çiftçi Towers 

Zincirlikuyu'da inşaatı devam eden 45 katlı çift bloktan oluşan Çiftçi Tovvers'ta 3+1 dairenin aidatının 1000 dolar olacağı açıklandı. Projede 288 daire yer alıyor ve helikopter pisti de bulunuyor. 


Zorlu Center 

Zorlu'da 300 metrekare dairenin kirası 10 bin dolar, aidat ise 1000 dolar. 


Sarıkonaklar 

Etiler'deki sitede 2+1 dairenin aidatı 1100 TL, 5+1 daire ise 2 bin 500 TL. Sitede Kapalı havuz, spor salonu, tenis kortu var. 


Akmerkez Residence 

Akmerkez'de 1+1 dairenin aidatı 1300 TL, 4+1 daire ise 2500 TL aidat ödüyor. 


Ağaoğlu Projeleri 

Ağaoğlu'nun tüm projelerinde aidat ücretleri 217 TL ile 253 TL arasında değişiyor. Belirlenen bu aidat bedeline, güvenlik, temizlik ve ortak alanların kullanımı dahil. Ayrıca My Club'tan faydalanmak için üyelik sistemi bulunuyor. 


Polat Tower 

Fulya'daki Polat Tovver'da aidat 2000 TL. Sportif tesis üyeliği ise yıllık 1000 dolar. 


Nezih Towers 

Ataşehir'deki Nezih Towers'ta aidat ücretleri 400 TL ile 600 TL arasında değişiyor.  Bütün sosyal olanaklar ise bu ücrete dahil. 


Mashattan 

Maslak'taki Mashattan projesinde aidatlar 400 ile 1050 TL arasında değişiyor. 


Alkent 2000 

Büyükçekmece gölü kenarındaki Alkent 2000 sitesi üç fazdan oluşuyor. Evlerin aidatları 750 TL'den başlıyor 2 bin 800 TL'ye kadar çıkıyor. 


Vatan/ Murat ÇİÇEK


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı;


Kapalı havuzu, spor salonu, otoparkı gibi sosyal donatıları ve güvenli olmaları nedeniyle tercih edilen siteler, yüksek aidatları ile dikkat çekiyor. Lüks sitelerdeki aylık aidatlar ise ev kiralarıyla yarışıyor. Lüks sitelerin 3 bin lirayı bulan aylık aidatları, birçok semtteki ev kiralarını da solluyor. Metrekare başına en yüksek aidatlar da İstanbul'da bulunuyor. 


METREKARE BAŞINA 19 LİRA 

Megakentte yeni yapılmış bir evde ısınma bedeli hariç aidatlar 300 liradan başlıyor. Şehir merkezinde ya da bahçeli evlerde bu rakam 3 bin liraya kadar çıkıyor. Kira parası kadar olan aidatlar, ev satarken de dezavantaj oluşturuyor. Reidin araştırma şirketinin 'Konut Projeleri Aidat Değerleri' çalışmasına göre; aidatlarda ipi göğüsleyen İstanbul'u,  Ankara  izliyor. İstanbul'da metrekare başına en yüksek aidat 18.83 lira iken, Ankara'da 16 lira. İzmir'de en yüksek aidat bedeli ise metrekare başına 4.3 lira olarak hesaplandı. 100 metrekare bir evin maksimum aylık aidat bedeli İstanbul'da bin 800 lirayı, Ankara'da bin 600 lirayı aşıyor. 


ŞİŞLİ İLK SIRADA 

Araştırma sonuçlarına göre, İstanbul'un ilçelerinde metrekare bazında ortalama aidat değerlerine bakıldığında, Silivri metrekaresi 1 lira ile en düşük değere sahip. Şişli ise metrekare başına 18.83 lira ile en yüksek aidat değerine sahip ilçe. Şişli'de aidatların aidatların ortalaması 6.43 lira düzeyinde bulunuyor.


DONATILARA GÖRE ÜCRET DEĞİŞİYOR

İstanbul'daki yüksek aidatlı bazı lüks siteler şöyle: 


 Alkent 2000: Büyükçekmece Gölü kenarındaki Alkent 2000 sitesi, 3 fazdan oluşuyor. Evlerin aidatları 750 TL'den başlıyor, 2 bin 800 TL'ye kadar çıkıyor. 

 Çiftçi Towers: Zincirlikuyu'da inşaatı devam eden 45 katlı çift bloktan oluşan Çiftçi Towers'ta 3+1 dairenin aidatının bin dolar olacağı açıklandı. 

 Zorlu Center: Zincirlikuyu'daki rezidansta 300 metrekare dairenin aidatı bin dolar. 

 Sarıkonaklar: Etiler'deki sitede 2+1 dairenin aidatı bin 100 TL, 5+1 dairenin ise 2 bin 500 TL. 

 Akmerkez Residence: Etiler 1+1 dairenin aidatı bin 300 TL, 4+1 dairenin ise 2 bin 500 TL.


Takvim 


Haber Zaman gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Yüksek aidatlar, sitede huzur bırakmadı

İstanbul Avrupa yakasında site içinde 100 metrekarelik bir dairenin aidatı 229 liradan  1.900 TL'ye kadar çıkıyor. Hem ev sahibi hem de kiracılar, aidatların keyfî artırılmasından ve yeterli hizmet alamamaktan şikâyetçi. Yargı yolu ise meşakkatli!


Asgari ücrete yapılan zam sonrasında site ve apartmanların aylık aidatları da artırıldı. Hem ev sahipleri hem de kiracıların yüksekliğinden şikayet ettiği site ve apartman aidatları kira fiyatlarına yaklaştı. Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde en yüksek aidatların İstanbul Avrupa yakasında olduğu ortaya çıktı.   


Gayrimenkul sektöründe araştırmalar yapan Reidin tarafından yayınlanan Konut Projeleri Aidat Değerleri araştırmasında il ve ilçe bazında en yüksek aidatlar tespit edildi. Buna göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de oturumun başladığı yeni konut projelerinde metrekare bazında en yüksek aidat değeri 18,83 lira ile İstanbul Avrupa yakasında ödeniyor. 100 metrekarelik bir daire için Avrupa yakasında ödenen en yüksek aidat 1900 liraya yaklaşırken, aynı ev için ödenen en yüksek aidatlar Ankara'da 1600, İzmir'de ise 430 lira civarında. Bu bölgelerdeki yeni projelerde 100 metrekarelik bir dairede oturan ev sahibi ya da  kiracıların ödediği ortalama aidat tutarları ise İstanbul Avrupa yakasında 229 lira, Anadolu yakasında 227 lira olarak saptandı. Ankara ve İzmir'de ise aynı büyüklükteki evler için ödenen ortalama aylık aidat 143 lira oldu. İstanbul'da en yüksek aidatların ödendiği ilk 3 ilçe Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer olurken, listenin son sırasında Silivri yer aldı.    


1 gün gecikmeye yüzde 5 ceza


İlk kez 1966'da yürürlüğe giren 634 sayılı kat mülkiyeti kanununa göre, site ve apartmanlarda temizlik, bakım, onarım, bekçi, bahçıvan gibi giderler için kat maliklerinden ve kiracılardan aidat toplanıyor. Aidatını ödemeyen kat maliki gecikmelerde aylık yüzde 5 fahiş ceza ödemek zorunda. Üstelik bu cezada gün hesabı da yapılmıyor ve 1 gün gecikme için bile yüzde 5 fark uygulanıyor. Vatandaşlar ise bir yandan bu cezadan muzdaripken diğer yandan aidatların yüksekliğinden, keyfi olarak artırılmasından ve aidatların site yönetimlerinin gelir kapısı haline gelmesinden bezmiş durumda.


İŞTE BAZI ŞİKÂYETLER:


Adem O., İstanbul:Halkalı'da markalı konut projesinde ev sahibiyim. Her ay o yok, bu yok diye ortalama 500 lira aidat alıyorlar. Ne yapıldığıyla ilgili bilgi vermiyorlar.


T. Y., İstanbul:Güneşli'deki sitemizde metrekare başına 2 lira olan aidatlar 3 liraya çıktı. Ayrıca hesabın brüt metrekareler üzerinden yapılması aidatları daha da şişiriyor.


Gizem B., İstanbul:Pendik'teki projeye taşındıktan 1 gün sonra alt kata pis su gitmeye başladı. Gelen görevli 1 günlük tuvalette hata sizden dedi. Yüksek aidatlar ödüyoruz ama hizmet alamıyoruz.


Eren E., İstanbul:Başakşehir'de geçen sene 90 lira olan aidat 125 lira oldu. Sebep olarak asgari ücret artışı ve sulama gideri gösterildi. Artış yüksek ama yönetim Kiptaş'ta iken hiçbir hizmet alamıyorduk. Şimdi hiç olmazsa çalışmaları görüyoruz.  


Hakan G., İstanbul: Markalı bir projeden aldığım evimin tapusunu borçları bitmesine rağmen, içerideki kiracı site aidatını 5 gün geçirdi diye alamıyorum. Aidat bu kadar önemli olabiliyor.


Zaman


Geri Dön