26 / 04 / 2024

İşte İzmir'in metro projeleri!

İşte İzmir'in metro projeleri!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilip hizmete açılan 4 metro hattı bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi ulaşım ağını genişletmek amacıyla şehirde 5 yeni metro hattını daha hizmete sunacak.



09.06.2008 tarihli ve 26901 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Ulaşımda Enerji Verimliliğinin Artırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin" İkinci bölümünde yer alan "Kentsel Ulaşım Planları" başlığı altında 10. Maddesinde "Büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyesi sınırları dışındaki belediyelerden nüfusu yüz binin üzerinde olanlar ulaşım ana planı hazırlarlar. Bu planlar onbeş yıllık süreler için yapılır ve her beş yılda bir yenilenir." deniliyor. Bu doğrultuda, 2009 yılında onanan  İzmir  Ulaşım Ana Planı'nın, gerek talep tahminlerinin sınanması ihtiyacı, gerekse yasal mevzuat kaynaklı olarak revize edilmesine ihtiyaç duyuldu. 


Bu amaçla 2015 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından "İzmir Büyükşehir Alanı Kent İçi ve Yakın Çevre Ulaşım Ana Planı Revizyonu Yapılması Hizmet Alım İşi" ihale edilerek revizyon çalışmalarına başlanıldı.


İzmir Metrosu; Üçyol, Konak, Çankaya, Basmane, Hilal, Stadyum, Halkapınar, Sanayi, Bölge ve  Bornova İstasyonları ile 2012 yılında işletime açılan Ege Üniversitesi, Evka 3, İzmirspor - Hatay istasyonları ile hizmet veriyor. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilip hizmete açılan metro hatlarının yanı sıra, kentte inşatı devam eden 5 metro hattı daha bulunuyor. 


İşte İzmir in metro projeleri!


İzmir'de mevcut olan metro hatları

1-) İzmir Metro Hattı

2-) İZBAN Merkez Hattı

3-) İZBAN Cumaovası-Tepeköy Uzatma Hattı

4-) İZBAN Menemen-Aliağa Uzatma Hattı


İzmir'de yapımı devam eden hatlar

1-) İzmir Metro Evka 3 - Bornova Merkez Uzatma Hattı

2-) İzmir Metro F.Altay - Kaymakamlık Uzatma Hattı

3-) İZBAN Tepeköy - Selçuk Uzatma Hattı

4-) Mavişehir - Alaybey Tramvay Hattı

5-) Halkapınar - Fahrettin Altay Tramvay Hattı 



Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com


Geri Dön