19 / 04 / 2024

İşte Kadir Topbaş'ın İstanbul'a yapacağı 11 ulaşım projesi!

İşte Kadir Topbaş'ın İstanbul'a yapacağı 11 ulaşım projesi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2017 bütçesinin oylandığı toplantıda konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un plan bütünlüğüne dikkat çekip, “Bakanların plan yapma yetkisi olmamalı” diye konuştu.



İSTANBUL Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, 2017 bütçesinin oylandığı İBB Meclisi’nde yaptığı konuşmada çarpıcı açıklamalarda bulundu. İBB’nin 2017 yılı gider bütçesini 18.5, gelir bütçesini ise 4.6 milyar lira borçlanarak 13 milyar 900 milyon lira açıklandı. Yeni bütçe İBB Meclisi’nde 169 evet, 64 ret olmak üzere oy çokluğuyla kabul edildi. İstanbul’un kendine özel yasası olması gerektiğini ifade eden Topbaş, İstanbul’un plan bütünlüğüne dikkat çekip, “Bakanların plan yapma yetkisi olmamalı” dedi. Topbaş ayrıca herkesin uymak zorunda olduğunu belirttiği Master Planları’nı 2017’de hayata geçirmeyi düşündüklerini söyledi. En önemli gündem maddelerinin başında kentsel dönüşüm geldiğini söyleyen Topbaş, ilginç bir çıkışta bulunup, “Görevim boyunca en değerli yaptığım iş olarak gördüğüm, İstanbul Metropoliten Merkezi’ni kurmak oldu. 100 binlik planları başardık. Trakya ve Marmara’nın planlarını da biz yaptık” diye konuştu.


95 MİLYAR TL YATIRIM

İSKİ ve İETT bütçeleriyle birlikte 28 milyar lira olan toplam konsolide bütçe toplamı, 14 milyar liralık şirket cirolarıyla birlikte 42 milyar olduğunu söyleyen Topbaş, İBB’nin bütçede en büyük payın yine ulaşıma ayrıldığını söyledi. Açıklanan rakamlara göre 2017’de ulaşıma harcanacak para 7 milyar 200 milyon 411 bin lira. Bu rakam toplam yatırımın yüzde 43.41’ine denk geliyor. Topbaş, 12 yılda toplam 95 milyar lira yatırım yaptıklarını, 2017 yılı sonunda toplam yatırım miktarının 112 milyar lira olacağını söyledi. 2017 yılı sonu itibariyle, görevde olduğu sürece yaptığı yatırımın 117 milyar ulaşacağını ve bunun Türkiye’deki toplam yatırımların yüzde 26’sı olduğuna dikkat çeken Topbaş, İstanbul’da 600 bin civarında Suriyeli yaşadığını söyledi.


İŞTE TOPBAŞ’IN YENİ PROJELERİ


  1. İstanbul’da 82 kilometre uzunluğundaki 7 yeni metro hattının ihalesi yapıldı, inşaatı devam etmekte.
  2. Zeytinburnu’ndaki tramvay, trafiğe ciddi olumsuz etki yaptığı için yeraltına alınması için çalışma başladı. 40 kilometre uzunluğunda 3 yeni metro hattı ihale hazırlığında.
  3. Kabataş Transfer merkezi çok önemli. Sarıyer’den Karaköy’e yapılacak olan metro hattı ve Mahmutbey-Beşiktaş-Karaköy hattı, hatta Şişhane’nin altından geçecek metro hattını birbirine bağlayacak.
  4. Üsküdar-Kabataş arasında Boğaz’ın 80 metre altından geçecek 2 kilometrelik yaya tüneli ihale aşamasında.
  5. Üsküdar-Beykoz sahilden 30 metro derinlikte metro çalışması.
  6. İstanbul’da toplam 98 kilometre 17 tünel devreye girecek. En önemlisi Haliç-Unkapanı Köprüsü deniz altına alınma işi. Dubalar dönemi bitti. Kağıthane’den Büyükçekmece’ye transit gidecek, yer yer çıkışları olacak 24 kilometrelik tünel yol çalışması başladı.
  7. Üsküdar’dan Beykoz’a, 3 ayrı tünelle, trafik yeraltına alınacak. Birinci tünel Harem-Beylerbeyi arası 8.64 kilometre, Beylerbeyi-Çengelköy 5.10 kilometre, Çengelköy-Küçüksu arası 4.90 olmak üzere toplam 18.84 kilometrelik lastik tekerlekli araçlar için tünel yapılacak.
  8. Levent Büyükdere caddesi ile Ordu Caddesi yayalaştırılacak.
  9. Haliç’ten Karaköy’e kıyı boyunca 2 metresi bisiklet yolu olmak üzere, direkler üzerinde 10 metre genişliğinde yürüme yolu yapılacak.
  10. Galata Köprüsü’nün bağlı olduğu yerde ekolojik köprü yapılacak, insanlar çimenler üzerinde yürüyecek.
  11. İki ada arasında Leonardo Köprüsü devreye girecek.

YARGIYA SAYGI GÖSTERİN

İBB Meclisi’nde Topbaş’ın ardından CHP Grubu adına söz alan CHP İBB Meclis Üyesi/İBB Meclisi Plan ve Bütçe komisyonu Üyesi Mali Müşavir Süleyman Tarık Balyalı, FETÖ davasından halen tutuklu olan Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile ilgili iddiaları sordu. Topbaş, bütçenin oylanmasının ardından söz alıp, damadı ve kendisine yönelik eleştirilere şu sözlerle yanıt verdi: “Ailemle ilgili yargıya intikal etmiş konularda ağzımızı açmayalım, yargıya saygı gösterin. Kadir Topbaş bugüne kadar bu şehre maliyeti sıfır olan bir adamdır.”



İBB'nin 2017 bütçesi 42 milyar lira!


Hürriyet 


Geri Dön