24 / 04 / 2024

İşte projelerin ticari ünitelerindeki son fırsatlar!

İşte projelerin ticari ünitelerindeki son fırsatlar!

İSTANBUL, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerde markalı konut projeleri üreten gayrimenkul şirketleri satışa ticari ünitelerle hem yatırımcılarına kazandırıyor hem de projenin bulunduğu lokasyonun değer artışına vasile oluyor.



İSTANBUL,  Ankara  ve  İzmir  başta olmak üzere büyük şehirlerde markalı konut projeleri üreten gayrimenkul şirketleri satışa ticari ünitelerle hem yatırımcılarına kazandırıyor hem de projenin bulunduğu lokasyonun değer artışına vasile oluyor. 


Birçok projede konut sayısının en az yüzde 10 -15' i kadar üretilen ticari ünitelerden ön talep toplama ve lansman döneminde satın alma yapanlar, proje bittiğinde en az yüzde 50 oranında kârlı çıkıyor. Konut yerine ticari alanlara yönelenler, kira getirişi ve değer artışıyla birlikte daha yüksek prim elde ediyor. Satışa sunulan dükkân ve mağazaların fiyatı ise semt ve projenin büyüklüğüne göre değişiyor. 


SEÇİM SONUÇLARI SATIŞLARI ARTIRDI 

Ticari alan satışı yapan ulusal ve uluslararası şirketlerin yöneticileri ise 'istikrar' odaklı mesajların satış süreçlerini doğrudan etkilediğini vurguluyor. Bunun en çarpıcı örneğini, 8 yılda toplam 2.5 milyar dolarlık ticari gayrimenkul satışına aracılık eden JLL Türkiye'nin satış rakamlarına bakarak görmek mümkün. Şirket, 2014 yılında 400 milyon liralık alım - satım işlemi gerçekleştirirken, 2015 yılında perakende ve ofis alanlarında yaklaşık 1 milyar liralık alım-satim işlemi gerçekleştirdi. Üstelik bu satışın yüzde 40'ı 1 Kasım seçimlerinin hemen ardından yapıldı. JLL Türkiye Sermaye Piyasaları Direktörü idil Hamzadi ise şirketleri üzerinden ticari gayrimenkul yatırımları için Türkiye'ye odaklanan uluslararası fonların toplam büyüklüğünün 10 milyar dolar seviyesinde olduğunu vurguladı. 


İŞTE TİCARİLERDE SON FIRSATLAR: 


Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. de, İstanbul başta olmak üzere Çorlu, Ankara, Tekirdağ, Kastamonu ve muhtelif bölgelerde 28 adet ticari bölüm ve 14 adet arsanın açık artırma usulü ile ihale edileceğini KAPa bildirdi Muhammen satış bedelleri toplamı 140 milyon lirayı bulan ihale 28 Ocak'ta gerçekleştirilecek. Arsalarda 150 aya varan vade imkânı sunarken, ticari ünitelerde ise 180 aya kadar vade yapılıyor. 


KARTAL'IN EN UCUZU 

Şimşek Bisküvi, Gül inşaat (Mehmet Gül), Esse Yapı (Emrullah Yedikardeş) ortaklığında kundan Fera Grubun, 120 milyon liralık yatırımıyla ilk butik projesi olan Fera Life Kartalda, 94 dairenin yanı sıra 32 adet ticari birim yer alıyor. Uğur Mumcu Mahallesindeki son arsa üzerinde yükselen projedeki dairelerin metrekare birim fiyatı 4 bin 500 liradan başlarken, 69 metrekareden başlayan dükkânlar minimum 1 milyon 400 bin liraya alıcı bekliyor. Şirketin,Ümraniyede de yeni bir projesi bulunuyor. 


BOMONTİ'YE TAHİNCİOĞLU DAMGASI 

Tahincioğlu markasının lokasyon değeri yüksek semtlerde inşa ettiği projelere bir yenisi daha ekleniyor. 150 milyon liralık yatının değeri ile Şişlide yükselecek olan Nidapark Bomontide; otel, konut ve ticari birimler yer alacak. 536 daire, 12 ticari ünite, 102 ofis ve 168 odalı otelden meydana gelecek üç bloklu projede fiyatların konutlarda 10 bin lira, ticarilerde ise 14 -17 bin lira düzeyinden başlaması bekleniyor. 


Diğer taraftan Liv Yapı ve 3S Kale Gayrimenkul Iş Ortaklığı ile Beylikdüzünün merkezinde hayat bulan 1.470 daireli Kak Kentin ikinci etabında inşaat ve satış süreci devam ederken, projede yer alan 32 adet ticari birim 700 bin liradan (70 metrekare) başlayan fiyatlarla sahiplerini bekliyor. 


BALANCE GÜNEŞLİ'YE LOKASYON DOPİNGİ 


Basın ekspresin en hızlı inşa edilen projesi özelliğini taşıyan Balance Gayrimenkul imzalı Balance Güneşlide 40 metrekareden başlayan ofisler ve 1.700 metrekareye kadar ofis katları yeni sahiplerini bekliyor. Farklı mimarisi ve konumla bölgeıün tek A plus ofis projesi özelliğini taşıyan projede metrekare birim fiyatı ise 10 bin lira düzeyinde. Projenin ana arterler üzerinde yer alması kadar yeni metro istasyonunun yanı başında konumlanması da yatırımcıları cezbediyor. 


AVRUPARK BAHÇEKENT- CİHAN İNŞAAT 


Cihan İnşaat ve Konut Yapının Bahçekent'te hayata geçirdiği 1.394 konutluk projede 86 ticari ünite yer alıyor. 36 ay sıfır faiz imkânıyla satışta olan Avrupark üniteleri Mayıs 2018de teslim edilecek Avrupa Yakasının en büyük şehir parkının yanı başında yükselen proje Bahçeşehir'in yanı başındaki Bahçekent'in değerlenmesinde büyük rol oynuyor. 


Bu arada İstanbul Topkapı merkezli kentsel dönüşüm projelerine imza atan Topkapı Beyaz Park projesinde 371 konutun yanı sıra toplam dört bin metrekarelik ticari ünite yer alıyor. Beyaz inşaat imzalı projedeki dairelerin fiyatı 400 bin liradan başlarken, ticari alanların fiyatı 2 milyon 198 bin liradan başlıyor. 

Babacan İnşaat'ın Esenyurt Haramiderede inşaatına başladığı Premium projesinde de, 1216 konut ile bir otel bloğu ve alışveriş merkezinde 102 ticari ünite yer alacak. "Prim Yapmadan Premium'a Gelin" kampanyasıyla yüzde 25 peşinat, Babacan Yapı bünyesinde 40 ay sıfır faizle taksitlendirme imkânı veriliyor. 


BİZİM EVLER 6'DA MAĞAZALAR HAZIR 

Avcılar Ispartakulede Bizim Evler zincirinin son halkası Bizim Evler 7'yi inşa eden Ihlas Yapı, yaz aylarında Bizim Evler 6'nın anahtarlarını teslim edecek. Şirket, mağaza alanların anahtarlarını ise bu ay teslim ediyor. Cadde boyu konseptinin hayata geçirildiği Bizim Evler 6 projesinde yer alan 160 mağazadan büyük bir kısmı sahiplerini buldu Projede 45 ile bin m2'lik son mağazalar 480 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. 


 Birçok projede konut sayısının en az yüzde 10-15'i kadar üretilen ticari ünitelerden ön talep toplama ve lansman döneminde satın alma yapanlar, proje bittiğinde en az yüzde 50 oranında kârlı çıkıyor. Konut yerine ticari alanlara yönelenler, kira getirişi ve değer artışıyla birlikte daha yüksek prim elde ediyor. Satışa sunulan dükkân ve mağazaların fiyatı ise semt ve projenin büyüklüğüne göre değişiyor. 


Yeni Akit/Mehmet Canıtatlı


Geri Dön