28 / 03 / 2024

İşte restoran açan futbolcular!

İşte restoran açan futbolcular!

Kimi köftecide şansını deniyor, kimi çok sevdiği için suşi restoranı açıyor... İşi tutturup fark yaratanlar, kısa sürede hüsrana uğrayanlar... İşte yeşil sahalardan restoranlara transfer olan futbolcular...



Dünyadaki profesyonel işadamlarının yüzde 90'ı bir gün restoran açma hayali kurarmış. Sırf işadamları mı? Son beş yıldır Demet Akalın'dan Ceyda Ateş'e, röportaj yaptığım farklı meslek gruplarından birçok isim ileride restoran açmak istediğini ilk ağızdan söylemişti. Son olarak bunlara yeni bir meslek grubu daha katıldı... Futbolcular... Sahaların milyonlarca dolar kazanan, genç, popüler, başarılı yıldızları artık birikimlerini mutfağa harcıyor... Elbette giriş yazısından da anlaşıldığı üzere konumuz Arda Turan'ın da ortağı olduğu ve 3 milyon liraya mal olduğu söylenen Arşiv isimli esnaf lokantası. 


ARDA TURAN ZERDECİ 


"Hiç esnaf lokantasına 3 milyon TL harcanır mı?" demeyin. Dekorasyonunu Mustafa Denizli'nin dünyaca ünlü içmimar damadı Abdullah Burnaz, logolarını ve konseptini Okan Bayülgen'in eski eşi Şirin Ediger yaparsa harcanıyormuş demek... Şişli'deki Arşiv isimli restorandan içeri girdiğinizde diğer esnaf lokantalarından farklı olduğunu bizzat göreceksiniz. Ama konumuz sırf Arda Turan değil. Christian Vieri'den Fabio Cannavoro'ya yeşil sahaların yıldızlarının açtığı ve gastronomi dünyasına adını yazdıran restoranları ele alacağız.. Arda Turan modern esnaf lokantasını Sarıhan restoranlarının sahipleriyle birlikte açtı. Kendisi Barselona'da yaşadığından Arşiv'de ona rastlamanız pek de mümkün değil. Ama her an futbol dünyasından tanıdık bir isme rastlayabilirsiniz. Restoranın ortaklarından Cemal Sarıhan'a "Arda Turan hangi yemekleri sever?" diye soruyorum "Arda zerdecidir" yanıtını alıyorum. Onun dışında kurufasulye, et sote, döner de favori yemekleriymiş. Döner dışındaki yemeklerin yapımı çok da zor değil... İnsan içinden geçirmeden edemiyor "Aslıhan Doğan çok şanslı doğrusu, fasulyeyi akşamdan ıslat, etleri sotele olsun bitsin..."


KARAN'IN KAFESİ 


Bu arada Arşiv hakkında da bilgi vereyim. Sabah kahvaltısıyla servise başlıyor akşam 22.00'de kapanıyor. Elbasan tava,  İzmir  köfte, hünkar beğendi, odun ateşinde döner... Yok yok... Ekmekleri kendileri yapıyor... Tereyağını, malzemeleri en iyi yerlerden tedarik ediyorlar. Fiyat politikaları da oldukça makul. Yalnız öyle maç yayını falan yok, derbi izlemek için boşuna gitmeyin... Arda Turan birçok ilke imza attı atmasına ama yeşil sahaların restoran açan ilk yıldızı değil. Malum Selçuk Şahin'in çok uzun soluklu olmasa da köftecisi, Serhat Akın'ın Acarkent'te Mint ismini verdiği suşicisi de vardı. Emre Bölezoğlu Bakırköy'de Cafelli isimli bir mekan Sabri Sarıoğlu Balat'ta bir kafe açmıştı. Ümit Karan'ın Maçka'daki Frame'i ise aralarında en popüler olanı... 


DÜNYA'DA DA ÖRNEKLERİ VAR


ChrIstIan VIerI: 1973 doğumlu İtalyan yıldız Christian Vieri Juventus, Milan, Atletico Madrid gibi birçok yıldız takımda forma giydi. Şimdilerdeyse Milano'nun en popüler restoranlarından biri olan Baci e Abbracci Restaurant'ın sahibi. Eski futbolcu yeşil sahalarda top koşturduğu sıralarda zaman zaman rakip takım taraftarları tarafından restorana yönelik tehditler de alms. Ama bu durum onu yıldırmamış. Milano'nun sükseli İtalyan restoranlarından biri olan Baci'ye gittiğinizde her an Vieri'yi ya da eski İtalya güzeli eşini görebilirsiniz.


Genaro Gatuso: Milan'ın efsanevi yıldızlarından Gattuso gastronomi dünyasının da önemli isimlerinden biri artık. Güney İtalya'da iki balık restoranı var. Yönetmen Andrea Bianchi ile açtığı Gattuso & Bianchi restoranının açılışı adeta Avrupa Şampiyonası finali gibiydi. Ronaldinho, David Beckham, Massimo Ambrosini, gibi birçok efsanevi isim açılışta yer almıştı. Gattuso'nun restoranı istiridye, ıstakoz gibi deniz böcekleriyle de ünlü. Restoranda bugün de birçok ünlü isme rastlamak mümkün.


FabIo Cannavaro: Juventus ve Real Madrid'in yıldızlarından Cannavaro 2006'daki Dünya Kupası zaferinden sonra Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Al Ahli takımına transfer olmuştu. Kısa süre sonrada Dubai'de Lounge Cafe Italiano'yu açtı. Dubai'nin en popüler İtalyan restoranlarından biri olan mekan yılbaşı, doğumgünü kutlamaları gibi özel günlerin en önemli adresi. Dubai'ye gelen birçok ünlünün de ilk duraklarından biri.


ŞEHİRDEN HAVADİSLER


-Gümüşsuyu da hareketleniyor. Fine dining restoranı Topaz yeni bar ve yemek menüsü hazırlığında. Diğer taraftan CVK Bosphorus Oteli'nin terasında hizmet veren Izaka da atağa kalkmış. Haftaiçi bile dolu artık. Turistler kadar lokaller de ilgi gösteriyor. Bunda değişen ve güzelleşen yemek menüsünün katkısı da göz ardı edilemez. Buraya giderseniz Boğaz ve şehir manzarası eşliğinde ördekli makarna tadın derim. 


-Oben Budak ve Alex Kokosheria'nın Tünel'de açtıkları 5 Coctails & More ismindeki kokteyl bar şüphesiz son günlerin en çok konuşulan mekanlarının başında geliyor. Müzik ve kokteyllerin oldukça iddialı olduğu dillerde.... Bakalım burası Tünel'in eski şaşaalı günlerine dönmesini sağlayacak mı! 


-İki kız kardeşin Küçük Bebek Caddesi'nde açtığı Davet Çok Elbisem Yok mağazası şu sıralar davetten davete koşan kadınların imdadına koşuyor. Farklı markalardan elbiseleri kiralayan mağazada markaların son sezon elbiseleri mevcut. Fiyatlar çok uygun olmasa da satın almakla kıyaslandığında çok daha karlı oluyor. Instagram hesaplarından da takip edebilirsiniz.




Sabah


Geri Dön