28 / 03 / 2024

İşte tapudaki büyük krizin çözümü

İşte tapudaki büyük krizin çözümü

Sabri Ateş "Kat irtifaklı daireleri kat mülkiyetine dönüştürmek kriz ortamında burnundan soluyan vatandaş için büyük sıkıntı yaratıyor" dedi



Ateş, sadece iskanlı konutlar için uygulansa bile dönüşümün kasım sonuna yetişemeyeceğini, sürenin uzatılmasını istedi...Tapulardaki kat irtifakı ifadesinin kat mülkiyetine dönüşmesi için başlatılan süreçte belirsizlikler sürüyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, söz konusu işlemin normal koşullar altında basit bir işlem olduğunu ancak binaların pek çoğunun iskanı olmamasının süreci zorlaştırdığını ifade etti.

KANGRENE DÖNÜŞTÜ

Sorunun kangren haline geldiğini belirten Sabri Ateş "Binaların sadece yüzde 30'u kat irtifaklı veya kat mülkiyetli. Yüzde 70'i kaçak. Yalnızca iskan belgesi olanlar için geçerli bir uygulama olsa bile kasım ayına kadar insanların gerekli belgeleri hazırlayıp işlemlerini yetiştirmeleri mümkün değil" diye konuştu.

Müteahhit Oğuz Soydan ise 2 nolu beyan adı verilen ve iskan alınma sürecindeki harçlardan dolayı ihmal edilen kat mülkiyetinin, bu belgenin kaldırılmasıyla daha rahat edinildiğini belirtti. Soydan, ruhsat ve izinlerdeki imza bürokrasisinin de müteahhit için büyük bir işkence olduğunu, bunun da ihmalde önemli bir nokta olduğunu ifade etti. Soydan'a göre şimdi vatandaş da büyük bir işkenceyle karşı karşıya kalacak.

10 MİLYON TAPU SORUNLU

 Soydan 16 milyonluk konut stoğunun bulunduğu Türkiye'de en az 10 milyon konutun tapusunun değişmesi gerektiğini kaydetti. Buna göre tapusunda kat irtifakı ifadesi bulunan bir vatandaş, tapu dairesine gittiğinde iskan belgesinin olup olmadığı sorulacak.

İskan belgesini almak için ise vatandaştan ulaşılması neredeyse mümkün olmayan evraklar isteniyor. İskanı almak müteahhidin görevi olduğu için binayı yapan müteahhidin devlete borcunun olmadığının ispat edilmesi gerekiyor. Bunun için de eğer uzun zaman önce yapılmış ya da müteahhidini bile tanımadığınız bir binada oturuyorsanız, detektif gibi müteahhitin izini sürmeniz gerekecek. Müteahhidi bulamayan 1000 lira cezayı ödeyecek.

10 SORUDA NE YAPMALIYIM?

1- Kat mülkiyeti almam neden gerekli? Kat mülkiyeti sahibi olmak uzun vadede mülkiyet tartışmalarını önlüyor. Ayrıca her daire sahibinin deprem sigortası konusunda muhatap kabul edilmesini sağlıyor.

2- Dairem kat irtifaklı tapulu. Bu tapuyu göstererek kat mülkiyetine dönüştürebilir miyim? Hayır. İskan belgeniz de olmalı.

3- İskan belgesini nasıl alabilirim? Bu belgeyi temin etmek ve tapunuzu size kat mülkiyetli olarak teslim etmek müteahhitin görevidir. Müteahhitinizle iletişim kurabiliyorsanız kendisinden bu konuyu çözmesini isteyebilirsiniz.

4- Müteahhitimi bulamıyorum, iskan belgem de yok. Nereye başvuracağım? Binadaki diğer daire sahipleriyle birlikte belediye veya valiliğe gidecek ve iskan belgesi çıkarmak için başvuracaksınız. Eğer elinizde müteahhitin onaylanmış projesi varsa ve müteahhitin SSK ve vergi borcu yoksa iskan belgenizi alabilirsiniz.

5- Müteahhitimin borcu varsa ne olacak? Daire sahipleri ortaklaşa bu borcu ödemeniz gerekiyor.

6- İskan belgem var. Başka neler gerekiyor? Kadastro müdürlüğünden arsanın konuta ya da işyerine dönüştüğünü gösteren beyanname, Zorunlu Deprem Sigortası, vergi sorunu olmadığına dair Vergi Dairesi'nden belge.

7- Ne kadar ödeyeceğim? Binanızın yer aldığı bölge ve metrekareye göre 100-550 lira arasında ücret ödeyeceksiniz.

8- İskan harcı ödeyecek miyim? Evet ama şubatta uygulamaya giren kanunla, eski rakamın 10'da biri yeterli olacak.

9- Şu anda bir konut projesi için ödeme yapıyorum. Bu sorunla karşılaşmamak için ne önlem almalıyım? Sözleşmenize kat mülkiyetli tapu garantisi için madde koydurmayı unutmayın.

10- Kasım sonuna kadar bu işlemleri yapmazsam ceza ödeyecek miyim? Daire başına 1000 lira ceza ödeyeceksiniz.

Biten bina projeye uygunsa sorun yok

Vatandaşın kafasını karıştıran kat mülkiyeti aslında ortaya çıkan binanın projeye uygun yapılıp yapılmadığının denetlenmesini sağlıyor. Kat irtifakı, binanın projesi tasdik edilip inşaat ruhsatı alındıktan hemen sonra ve inşaat başlamadan dahi kurulabiliyor, böylece hangi alanın kime ait olacağı saptanarak kat irtifaklı tapu oluşturuluyor.

İnşaat tamamlandığında ise kat mülkiyeti tesisi için binanın tüm bağımsız bölümlerinin yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması gerekiyor. Bu da tamamlanmış yapının projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığının belediye tarafından tescili anlamına geliyor. Eğer fazladan balkon çıktıysanız ya da kaçak kat yaptıysanız iskan da alamıyorsunuz.

Müteahhit hayatta değilse iskanı unutun

Sabri Ateş, uygulamanın yüzde 70'i zaten kaçak olan yapı stoğunun niteliğini yükseltmeye yardımcı olmaktan ziyade vatandaşa bir eziyet olduğunu ve geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Fiilen şu anda iskanı bulunmayan ve müteahhiti hayatta olmayan binaların asla iskanlandırılamayacağını kaydeden Ateş "Bu konuda sınırlı bir af getirilmeli ya da vatandaşın işi bir parça kolaylaştırılmalı. Bu konutlara elektriksu bağlanıyor, krediyle alınıp satılıyor ama kaçak muamelesi yapılıyor. Bina güvenliği yönünden gereken denetimler için başka yöntemler geliştirilerek bu uygulamadan vazgeçilmeli" dedi.

ÇÖZÜM DÖNÜŞÜMDE

Ateş, yapı stoğunun kalitesinin ve depreme dayanıklılığın artırılmasında tek etkin yolun kentsel dönüşüm olduğunu vurguladı.

150 dairenin ruhsatı için 5 bin imza attım

İdeal Yaşam Alanları firmasının sahibi Oğuz Soydan da kurumsal çalışmayan, projesi bile olmayan kaçak yapılarla kat irtifaklı yapıların aynı muameleye tabi tutulmamasını istedi. Müteahhitlerin yalnızca iskan harçlarından değil bürokrasiden dolayı da kat mülkiyeti uygulamasını işletmediğini belirten Soydan "Ben 150 dairenin inşaata başlama ruhsatını almak için belki 5 bin imza attım.

Her belgede 30-40 imza oluyor. Bu arada gerçekten bu imzalar denetim görevini yerine getiriyor mu? Bence inşaatçıyı da vatandaşı da bürokrasiyle yoruyoruz" dedi.
Bugün


Geri Dön