29 / 03 / 2024

İşte TapuTakas uygulaması hakkında merak edilenler!

İşte TapuTakas uygulaması hakkında merak edilenler!

Gayrimenkul alım satım işlemlerini güvenli bir yapıya kavuşturan TapuTakas uygulamasını, Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sezai Bekgöz anlattı. İşte sorularla TapuTakas uygulaması..



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takasbank arasında 2014 yılı Aralık ayında imzalanan protokolle, gayrimenkul alım satımlarında mülkiyet hakkı ve satış bedelinin el değiştirmesi sırasında yaşanan olumsuzlukların, işlemlere konu nakdin güvenilir ve tarafsız bir kurum olan Takasbank aracılığıyla transfer edilerek önlenmesi amacıyla geliştirilen, web tabanlı yeni ‘TapuTakas’ uygulaması devreye alındı.

Gayrimenkul alım satım işlemlerini güvenli bir yapıya kavuşturan TapuTakas uygulamasını, Takasbank Genel Müdür Yardımcısı Sn. Dr. Sezai Bekgöz’e sizler için sorduk:


1-) Bilmeyenler için, Takasbank kimdir?

Takasbank, Borsa İstanbul bünyesinde mevcut piyasalarda gerçekleşen; pay, borçlanma araçları, yurt dışı sermaye piyasası araçları, türev araçlar ve kıymetli madenler ile ilgili işlemlerin nakit ve menkul kıymet takasını sonuçlandırmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş merkezi takas kuruluşu ve Bankacılık Kanunu düzenlemeleri çerçevesinde yatırım bankacılığı işlemleri ile iştigal eden yatırım bankasıdır.


2-) TapuTakas uygulaması nedir?

Mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amacıyla, Gayrimenkul ile satış bedeli olan nakdin eş anlı olarak el değiştirmesini sağlayan uygulamadır.


3-) TapuTakas’ın gayrimenkul satıcılarına sağladığı avantajlar nelerdir?

Paranın sahte çıkması veya çalınması risklerinden sizi korur.

Satış bedelinin, alıcı tarafından Takasbank’a gönderildiğini ve Takasbank tarafından özel bir hesapta bloke edildiğini anlık olarak sorgulayabilirsiniz. Paranın bloke edildiğini gördüğünüzde, tapuda imzanızı güvenle atabilirsiniz. 

Tapuda işlem gerçekleştikten kısa bir süre sonra paranız, kayıt esnasında bildirdiğiniz hesabınıza EFT ile gönderilir.

Gayrimenkul satış bedeli bloke edildiğinden ve imza sonrasında otomatik olarak hesabınıza geçeceğinden alıcıya olan güven probleminiz ortadan kalkmış olur.

Bloke çek veya noter masraflarından kurtularak daha az maliyetle (70 TL) satış işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Basit ve kullanıcı dostu ekranlar sayesinde işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

İşlemin her aşamasında SMS ve elektronik posta ile bilgilendirileceğinizden, süreç hakkında tam olarak bilgi sahibi olursunuz.


4-) TapuTakas’ın gayrimenkul alıcılarına sağladığı avantajlar nelerdir?

Nakdin taşınması esnasında paranın çalınması veya kaybolması risklerinden sizi korur.

Satış bedeli, tapuda işlem gerçekleştirilmeden satıcının hesabına geçmeyeceğinden, satıcının tapuya gelmeme veya tapuda işlemi gerçekleştirmeme riskini ortadan kaldırır.

Gayrimenkul bedeli bloke edileceğinden ve satış sonrasında satıcı hesabına geçeceğinden satıcıya olan güven probleminiz ortadan kalkmış olur.

Basit ve kullanıcı dostu ekranlar sayesinde işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. İşlemin her aşamasında SMS ve elektronik posta ile bilgilendirileceğinizden, süreç hakkında tam olarak bilgi sahibi olursunuz.

Bloke çek veya noter masraflarından kurtularak daha az maliyetle satış işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Satış işleminin iptal edilmesi durumunda, Takasbank’a gönderdiğiniz paranız, kayıt esnasında bildirdiğiniz hesabınıza iade edilir.

Hem alıcı hem de satıcı taraf olarak işlemlerin her aşamasını www.taputakas.com.tr adresinden “Durum Sorgulama” ile kolaylıkla takip edebilirsiniz.


5-) Alım-satım sürecinde TapuTakas uygulaması hangi aşamada devreye giriyor?

Satıcı ve alıcının tapu müracaatlarının tamamlanması ve Tapu Müdürlüğü tarafından harç tutarı yatırılması için gönderilen makbuz numarasının satıcıya ulaşmasından sonra TapuTakas uygulamasını kullanabilirsiniz.


6-) Uygulama nasıl kullanılıyor?

Uygulama www.taputakas.com.tr adresinden “”Kayıt İşlemleri” butonuna basılarak kullanılır. Sisteme kaydın ilk olarak satıcı tarafından yapılması gerekmektedir.  


7-) Taraflara, transfer işlemlerinin aşamalarına ilişkin bilgilendirme nasıl yapılıyor?

İşlemlerin her aşamasında taraflara kısa mesaj (sms) ile bilgilendirme yapılır. Kayıt esnasında e-posta adresinizi belirtmeniz durumunda e-posta ile de bilgilendirme yapılır.Takasbank tarafından gönderilen tüm bilgilendirme mesajları (sms ve e-posta) kayıt esnasında gönderilecek olan “Takip Onay Kodu” ile gönderilmekte olup, “Takip Onay Kodu” olmayan ya da hatalı olan mesajlara itibar edilmemesi gerekmektedir.


8-) Satış işleminden vazgeçilmesi durumunda sistem nasıl işliyor?

Alıcı ve satıcı tarafından TapuTakas sistemine girilen tutarlar için eşleşme olmamış (alıcı ve satıcıların sisteme girdikleri tutar bazında eşleşme) ise, herhangi bir taraf para göndermiş olsa dahi sistemden kayıt iptali yapılarak işlemden vazgeçilebilir. Tutar bazında eşleşme olduktan ve herhangi bir kişiden para geldikten sonra TapuTakas sisteminden kayıt iptali yapılamaz. Bu aşamadan sonra, tapuda işlem gerçekleşmediği takdirde üç iş günü içerisinde harç bedeli yatırılmamış ise, gönderilen alış bedeli takip eden ilk iş günü herhangi bir ihbara gerek kalmaksızın sisteme giriş esnasında bildirilen alıcı IBAN hesabına iade edilir. Harç bedeli yatırılmış ise iade; tapudan harç iptali yapıldığı anda, tapudan harç iptali yapılmaz ise harcın yatırıldığını takip eden 30. takvim gününde, sisteme giriş esnasında bildirilen alıcı IBAN hesabına yapılır.


9-) Uygulama hangi platformlarda çalıştırılabiliyor?

Uygulama web, IOS ve Android platformlarında çalıştırılabilmektedir.


10-) TapuTakas uygulamasını kullanmanın ücreti nedir?

Alıcı ve satıcılardan, satış bedeline bakılmaksızın 70 TL ücret tahsil edilmektedir.


11-) TapuTakas uygulaması ile ilgili daha detaylı bilgilere, duyuru ve haberlere nereden ulaşabiliriz?

TapuTakas ile ilgili daha detaylı bilgiye www.taputakas.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. 


Geri Dön