18 / 04 / 2024

İşte TOKİ'nin emeklilere ve dar gelirlilere özel projesinin detayları!

İşte TOKİ'nin emeklilere ve dar gelirlilere özel projesinin detayları!

Başbakan Davutoğlu talimat verdi TOKİ yeni bir projeye imza atıyor. 250 TL taksitle kimler ev sahibi olacak? Bu evler nerelerde yapılacak? Hangi özelliklere sahip olacak? İşte dev projenin tüm detayları...



TOKİ 13 yılda yaptığı 663 bin konutla yüz binlerce vatandaşı ev sahibi yaptı. Birçok vatandaş TOKi sayesinde ilk kez bir ev sahibi oldu.


Başbakan Davutoğlu’nun talimatıyla yine  TOKİ  öncülüğünde yeni bir dönem başlıyor. Bu yeni dönemde yapılacak 550 bin konutla emekliler ve dar gelirli vatandaş konut sahibi yapılacak.


Bu yeni dönemin ve projelerin detaylarını TOKİ Başkanı Ergün Turan’la konuştuk;


Başbakan Ahmet Davutoğlu 10 gün önce emeklilere ve alt gelir grubundaki vatandaşlara 250 lira taksitle ev müjdesi verdi. Projenin detayları hakkında bilgi verebilir misiniz?

1984 yılında kurulan Toplu Konut İdaresi konuta erişmekte zorlanan alt gelir grubundaki vatandaşlarımızı konut sahibi yapmayı amaçlamaktadır. Ancak TOKİ kurulduğu ilk yıllarda bu amacını tam anlamıyla icra edememiştir. 18 yılda toplam 43 bin konut inşa etmiştir. Ta ki 2002 yılı 58. Hükümete kadar. 58. Hükümetle başlayan 13 yıl içinde inşa ettiği 663 bin konutla öncelikle dar gelirli vatandaşlarımızı konut sahibi yapmıştır.


Toplu Konut İdaresi 2014 yılından itibaren ikinci evreye geçmiştir. Şimdi önümüzdeki 9 yıl için yani 2015 ile 2023 arasında hedefimiz 550 bin konut daha topluma arz etmek. Bunların tamamını alt ve orta gelir grubunun kullanımına sunmaktır.


EMEKLİLER VE DAR GELİRLİLER KONUT SAHİBİ OLACAK

Sayın Başbakanımızın açıkladığı bir paket var. TOKİ olarak 2002 ile 2023 arasında toplam 1 milyon konut hedefliyorduk. Sayın Başbakanımız 3 ay önce bize yeni bir talimatı oldu. Bu talimat doğrultusunda finans çalışmalarımızı inşaat tablolarımızı yeniden revize ettik. 2023 hedefini 1 milyon 200 bin konut perspektifine göre planladık. 200 bin ek konut ile birlikte hedeflediğimiz toplamda 550 bin konut başta emekli vatandaşlarımız olmak üzere konuta erişmekte zorlanan dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik inşa edilecek.


250 lira taksit ve 240 ay vade ile alt gelir grubuna yönelik konutlarımızı önümüzdeki günlerde vatandaşlarımıza sunacağız. Evi olmayan emeklilerimize, uygun fiyatlarla 2+1 daire alma imkânı sunulacak ve bu dairelerin büyüklüğü de 75 metrekare olacak.


ANADOLU’NUN HER İLİNDE YAPILACAK

Dar gelirliyi konut sahibi yapmak için izlenecek yöntemi biraz daha açar mısınız?

Önümüzdeki 8-9 yıl içerisinde alt ve orta gelir grubuna yönelik asgari 550 bin konut daha üreteceğiz. Bu yılda 60 bin konut üretimi anlamına geliyor.


Sayın Başbakanımızın talimatı ile gelinen nokta vadelerin uzatılması ile konuta erişmekte zorlanan vatandaşlarımız için yeni bir dönem başlamıştır. TOKİ zaten dar gelirli vatandaşlarımız için taksitle konut satışı gerçekleştiriyor. Sivas Kangal'da 175 lira, Balıkesir merkez Gaziosmapaşa'da 232 lira, Gaziantep Islahiye’de 234 lira taksitle konut satışları gerçekleştirdi. Denizli Çat'ta 283 lira, Antep Nizip'te 278 lira taksitle konut satışı gerçekleştirdik.


Ancak bundan sonra daha farklı bir evrede devam edeceğiz. Daha hızlı daha uzun vadeli ve daha uzun taksitlerle satışlarımız gerçekleşecek.


Başta emekli vatandaşlarımız olmak üzere, alt gelir grubuna yönelik konutlarımızı Anadolu’nun birçok yerinde inşa edeceğiz.


EVE TAŞININCA ÖDEMELER BAŞLIYOR

Vatandaş taksitleri ne zaman ödemeye başlayacak?

Dar gelirli vatandaşlarımız hem kira ödeyip hem de bizden aldığı konutun taksitini ödeyemeyecek durumda. Bu nedenle İdaremizce inşa edilip satışı gerçekleştirilen konutların taksitleri vatandaşlarımız konutlarına taşındıktan sonra başlıyor.


Önümüzdeki dönemde konutların vadeleri de 240 aya çıkıyor. Konutların taksitleri, bazı illerimizde 200 lira, bazı illerimizde 250 – 300 lira arasında olabilir. Birçok vilayetimizde büyük projeler gerçekleştireceğiz. Gaziantep, Manisa, Erzurum, Diyarbakır, Urfa gibi birçok illerimizde alt gelir grubuna dönük önemli projelerimiz olacak.


250 lira taksitle sunacağınız evlerin özellikleri neler olacak?

"2002 yıllarında milli gelirle orantılı olarak vatandaşlarımızın bizden beklentisi acil barınma ihtiyacıydı. Ama bugün Türkiye 2002 yılındaki Türkiye değil, vatandaşlarımızın konuttan beklentileri barınmadan çok yeni yaşam alanları oluyor. Dolayısıyla Toplu Konut İdaresi olarak yaklaşık 7-8 aydır bütün ihalelerde gösterdiğimiz mahalle konsepti var. İçerisinde esnafın, caminin, caddenin, sokağı olduğu bir konsept.


HEDEF EVSİZLER

Kimler bu evlere müracat edebilecek?

“250 lira taksitle en az 75 metrekarelik 2+1 dairelerle vatandaşları ev sahibi yapmayı amaçlıyoruz. Hiç konut sahibi olmamış vatandaşları hedefliyoruz.


2015 yılının başında yaptığımız indirim kampanyasından 33 bin vatandaş faydalandı. Yastık altından vatandaş 1 milyar 400 milyon lira çıkardı. Alt gelir grubundaki vatandaşlarımızın konuta yönelik tasarrufları var. Hazırlıkları var. Dolayısıyla onlar için söylüyorum, emekli, memur, işçi vatandaşlarımız 200, 250 Tl taksitle konut alacak vatandaşlarımıza sesleniyorum, şimdiden hazırlıklarını yapsınlar. Ev sahibi olmayı düşünüyorlarsa borçlanmasınlart. İnşallah her yıl 60 bine yakın konut arz edeceğiz. ‘’


Bu evler hangi illerde olacak?

Öncelikle hiç konut sahibi olmamış alt gelir grubundaki vatandaşlarımızı hedefliyoruz. Bu gruptaki vatandaşlarımızı 240 ay vade, 250 lira taksitlerle en az 75 metrekarelik 2+1 dairelerle ev sahibi yapmayı amaçlıyoruz.


Emekli, memur, işçi vatandaşlarımız 200, 250 TL taksitle konut alacak vatandaşlarımıza sesleniyorum, şimdiden hazırlıklarını yapsınlar. Ev sahibi olmayı düşünüyorlarsa borçlanmasınlar. TOKİ olarak inşallah her yıl 60 bine yakın konut arz edeceğiz.


Hava Asal



Geri Dön