24 / 04 / 2024

İşte TOKİ'nin il il Güneydoğu planı!

İşte TOKİ'nin il il Güneydoğu planı!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), olaylardan zarar gören ve mağdur olan vatandaşlar için 2017’de 18 bin 896 yeni konutun yapımına başladı. İşte TOKİ'nin konut planları...



Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde terörden zarar gören alanlar TOKİ'nin çalışmalarıyla yenileniyor. Devam eden 'inşa ve ihya' çalışmaları kapsamında 38 ihale gerçekleştirildiğini söyleyen  TOKİ  Başkanı Ergün Turan, "Bu kapsamda, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari ve ilçelerinde, yıkılan ve tahrip olan binaların yerine 22 bin 361 konut yapacağız. Bu konutlardan 18 bin 896'ın yapımına ise  başladık" dedi.



EN YÜKSEK KONUT ÜRETİMİ ŞIRNAK'TA

İhtiyaçlar esas alınarak yapılan planlama doğrultusunda, en yüksek konut üretimi yapılacak il Şırnak olacak. 5.698’i kent merkezinde inşa edilecek toplu konutlara ek olarak, Cizre’de 3.087, Silopi’de 236 ve İdil’de 216 yeni konut çalışması yapılacak. TOKİ’nin zarar gören bölgelerdeki projelerinde ise Diyarbakır Kayapınar’da 5.637 Hakkari Yüksekova’da 2.830 ve Mardin Nusaybin’de 4.657 konut tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek. Konut inşaatlarının büyük kısmının  2017 sonunda tamamlanması öngörülüyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yürütülen çalışmalarda yaklaşık 75 bin 605 konut projelendirildi. Projelerde 50 bin konut ile Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi nüfusu yoğun kentler öne çıkarken, Adıyaman, Batman, Kilis, Mardin, Siirt ve Şırnak illerine dönük 24 bini aşkın konutluk projeler yapıldı.


Yaşam alanlarının yenilenmesine dönük yürütülen çalışmalar kapsamında sosyal donatı projeleri de devam ediyor. Bu doğrultuda hastane, sağlık ocağı, aile sağlık merkezi, pansiyon, kamu hizmet binası, kreş, çeşitli eğitim düzeylerine yönelik okullar, cami, stadyum ve ticaret merkezi gibi sosyal yaşamın ve yerel ekonominin canlanmasında katkı yapan, eğitim ve sağlık ihtiyaçları karşılayan projeler de gerçekleştiriliyor.


TOKİ Güneydoğu’da gerçekleştirdiği projelerle terörden zarar gören vatandaşların mağduriyetlerini giderirken, şehirleri kendi kültür ve değerlerini koruyarak yeniliyor. Projeler bu yaklaşımla, yerel mimari çizgi ve yapı unsurları esas alınarak geliştiriliyor. Bölgenin kültür, sanat, tarih ve coğrafi niteliklerinin yansıtıldığı tasarımlar, yöresel alışkanlıkları destekleyen ve geleneksel yaşamın değişime uğramadan sürdürülmesinde katkı yapan unsurlar içeriyor.


AZ KATLI KONUT PROJELERİ

Az katlı konut projeleri hayata geçiren TOKİ, inşa ettiği konutların dış mimari özelliklerini tasarlarken  yerel öğelerden faydalanıyor. Yörenin geleneksel konutlarında bulunan özellikler, yeni binaların cephe tasarımlarına güncel malzemeler ve mimari çözümler aracılığıyla uyarlanıyor.

Bu sayede TOKİ, yerel sosyal yaşamı destekleyen unsurların korunmasını ve daha nitelikli bir şekilde sürdürülmesine katkı sağlanmayı amaçlıyor.




YENİ PROJELER


MARDİN NUSAYBİN

Üç etaptan oluşan  projede toplam  4.657  konut yer alıyor.  Dükkan ve camilerin yer aldığı çalışma kapsamında altyapı ve çevre düzenlemesi de bulunuyor.


ŞIRNAK MERKEZ

Şırnak il merkezinde yer alan  kentsel dönüşüm projesinin birinci etabında 686, ikinci etabında 582 konut inşa edilirken,  Bahçelievler’deki uygulamada ise 645 konut yer alıyor. Gazi Mahallesi 'nde uygulanan projesinin birinci etabı 539, ikinci etabı  ise 511 konuttan oluşuyor.  2.732 konutun proje çalışmaları da devam ediyor.



İşte TOKİ nin il il Güneydoğu planı!


ŞIRNAK CİZRE

Cizre'deki 'inşa ve ihya' çalışmaları kapsamında , toplam 3.087 adet  konut, cami ve dükkanlar  yer alıyor.  604 konut Cizre merkezde inşa edilirken, 2.483 konut ise yeni imara açılarak kazanılan rezerv alanlarında 4 etap halinde yapılıyor.


ŞIRNAK SİLOPİ

10 bloğun yer aldığı 236 konutluk proje, “zemin + 5 kat” yüksekliğinde tasarlandı. Proje kapsamında sosyal yaşam alanlarına dönük uygulamalar ile altyapı ve çevre düzenlemeleri yer alıyor.


İşte TOKİ nin il il Güneydoğu planı!


ŞIRNAK İDİL

Toplam 11 bloktan oluşan 216 konutluk projede ayrıca cami ve ticaret merkezi yer alıyor. ihtiyaçlara dönük farklı daire tiplerinin sunulduğu projede, altyapı ve çevre düzenlemeleri de yer alıyor.


DİYARBAKIR KAYAPINAR

2.172 konuttan oluşan Çölgüzeli Mevkii’nde yine terör mağdurlarına verilmek üzere rezerv alanda 3 bölgeden oluşan projenin yapımına başlandı. Birinci bölgede  736 konut, ikinci bölgede 870 konut, üçüncü bölgede ise 566 konut yer alıyor. Ayrıca Üçkuyular Mevkii'nde yine ihtiyaç olması halinde rezerv olarak inşa edilen 3.465 konut tamamlanma aşamasında.




İşte TOKİ nin il il Güneydoğu planı!


HAKKARİ YÜKSEKOVA

1.830 konutluk proje 3 bölgeden oluşuyor. Birinci bölgede 464, ikinci bölgede 768 ve üçüncü bölgede 598 konut yer alıyor. Projede ayrıca  40 adet dükkan ile cami yer alıyor.  Proje çalışmaları devam eden 1.000 konutun yapımına da yaz aylarında başlanacak.



İşte TOKİ nin il il Güneydoğu planı!



TOKİ Haber


Geri Dön