28 / 03 / 2024

İşte Türkiye'deki büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri!

İşte Türkiye'deki büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri!

Kentsel dönüşüm projeleri hız kazandı. Şu anda 159 proje faaliyetteyken, 200 projenin daha hazırlığı sürüyor. Türkiye genelinde dönüşümden etkilenen kişi sayısı da 2 milyonu buldu.



Türkiye genelinde 6.5 milyon binanın dönüşümünü sağlayacak kentsel dönüşümde adımlar hızlanıyor. Bugüne kadar 159 proje başlarken, 200 proje de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın masasında değerlendiriliyor. Mevcut projeler toplam 2 milyon kişiyi etkilerken, bunun 1 milyon 150 binini riskli alan ilan edilen bölgelerde yer alan vatandaşlar oluşturdu. 850 bin kişi ise kentsel dönüşümü bireysel olarak talep etti. 

 

Aileler buluşuyor 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve vatandaşlarla birlikte kentsel dönüşümü hızlandırarak devam ettirmeyi planlıyor. Bu kapsamda kentsel dönüşüm projelerinde bugüne kadar gelinen noktayı, yeni başlayacak projeleri ve kentsel dönüşümdeki hedefleri kamuoyuyla paylaşacak. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul’da Türkiye’nin kentsel dönüşüm projeksiyonunu açıklayacak. Ayrıca, kentsel dönüşüm projelerinin üç sac ayağı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve vatandaşlar ‘Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması’ adı altında bir araya gelecek.

 

Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, ilkini İstanbul’da yapacakları bu buluşmayla, kentsel dönüşümü tüm toplum kesimlerinin gündemine sokmayı hedeflediklerini söyledi. 

 


159 proje var

6.5 milyon riskli konutun dönüşümünün sağlanmasını hedeflediklerini söyleyen Vedad Gürgen, 2012 yılından bugüne kadar ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmalarının başladığını ve büyük çoğunluğunun 2018 yılında tamamlanacağını açıkladı. Riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyelerin  yetkilendirildiğini hatırlatan Gürgen, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldığını belirtti. Ayrıca bu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012 yılından bugüne kadar ilgili belediyelerce yürütülen 54 adet kentsel dönüşüm ve gelişim projesi bulunuyor.

 

475 milyon lira yardım

Kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon TL para harcadıklarını ifade eden Vedad Gürgen, kentsel dönüşümün 1 milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini ise bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 milyon kişiyi etkilediğini kaydetti. 

 

Vedad Gürgen, 2013 yılından bugüne iki yıl içinde dönüşüm nedeniyle evini taşıyanlara 475 milyon lira kira yardımı yapıldığını açıkladı.

 


 

Büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri

- İstanbul Yenişehir Projesi

 

- İstanbul Finans Merkezi

 

- Diyarbakır Sur İçi Bölgesi Master Plan Çalışması

 

-  Ankara  Demetevler Bölgesi Master Plan Çalışması

-  İzmir  Karabağlar İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi

 

- Erzurum Yakutiye ve Aziziye Kentsel Dönüşüm Projesi

 

- Sakarya Erenler Kentsel Dönüşüm Projesi

 

- Ankara Altındağ, Mamak, Çankaya ve Elmadağ İlçeleri Kentsel Dönüşüm Projeleri

 

- Kütahya Merkez ve Pazarlar İlçesi Kentsel Dönüşüm Projeleri

 

- İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Beyoğlu, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Pendik, Bağcılar ve Kadıköy Kentsel Dönüşüm Projeleri

 

-  Adana  Seyhan ve Ceyhan İlçeleri Kentsel Dönüşüm Projeleri

 

- Çorum Osmancık Dönüşüm Projesi

 

Depreme dayanıklı yapılar inşa ediliyor

KENTSEL dönüşüm ile en az 9 şiddetinde depreme dayanıklı yapıların inşa edildigine dikkat çeken Vedad Gürgen, “Binalar yapım aşamasında 3 ayrı denetimden geçiyor. Bakanlıkça proje ve planlar kontrol ediliyor, ilgili müdürlüklerimiz yerinde denetimler gerçekleştiriyor ve ayrıca yapı denetim kuruluşlarınca da denetimler yapılıyor” dedi.

 

Binalarda enerji tasarrufu 3 milyar lirayı aşacak

VEDAD Gürgen, enerji tasarrufuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Sadece dış cephe yalıtımı ile yıllık 500 TL yakıt tasarrufu sağlanıyor. Bugüne kadar yapılan dönüşümlerle 500 binden fazla yapı yenileniyor. Bunun enerji tasarrufu bakımından yıllık katkısı 250 milyon TL’dir. 6.5 milyon yapının dönüşümü sağlandığında bu rakam yıllık bazda 3 milyar lirayı aşacaktır.” 



Vatan 


Geri Dön