26 / 04 / 2024

İstimlak bedeli ne zaman ödenir?

İstimlak bedeli ne zaman ödenir?

İstimlak; özel mülkiyette olan gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek devlet veya kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan işlem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, istimlak bedeli ne zaman ödenir?



İstimlak bedeli ne zaman ödenir?


İmar planına göre gerekli görülen yerlerde gayrimenkullerin, sahiplerinden karşılığı ödenerek alınmasına istimlak deniyor. İstimlak bir başka deyişle kamulaştırma olarak da karşımıza çıkıyor.


İstimlak işlemi uygulanacak olan gayrimenkul içiön öncelikli olarak bir tespit komisyonu oluşuturuluyor. Oluştrulan bu komisyon üç kişiden az olmamak üzere belirleniyor.


Tespit komisyonu gayrimenkulün istimlak bedelini belirliyor. Komisyon bunun için vergi kayıtlarını esas alınabileceği gibi, çevredeki  Emlak  ofislerinden yerin değeriyle ilgili bilgi de alarak bir bedel tespit ediyor. Komisyon tarafından belirlenen bedel uzlaşma komisyonuna gönderiliyor.  Peki, istimlak bedeli ne zaman ödenir?


İstimlak bedeli anunu gereğince, Devlet olarak genel manada ifade ettiğimiz kamu tüzel kişileri; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler kamu yararı bulunan hallerde bedelini peşin ödeyerek yapılması gerekiyor. 


İstimlaklarda gayrimenkulün Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekiyor. 



İstimlak bedeline itiraz davası!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön