24 / 04 / 2024

İstimlak etmek ne demektir?

İstimlak etmek ne demektir?

Kamulaştırma anlamına da gelen istimlak etmek ne demektir? Bir taşınmazın istimlak işlemleri nasıl yapılır? İstimlak etmek konusu hakkında merak ettikleriniz haberimizin devamında yer alıyor..



İstimlak etmek ne demektir? 


İstimlak etmek diğer adıyla kamulaştırma, devlet veya kamu tüzel kişilerinin kamu yararının gerektirdiği durumlarda karşılıklarını peşin ödemek koşulu ile özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına yasada gösterilen yöntemlere göre kamu yararına el koyması ve mülkiyetini elde etmesi anlamına geliyor.


Kamu yararı olan bir projenin uygulanması sürecinde, istimlağı istenen taşınmaza eşdeğerde takas yapılabilecek bir yer yoksa, bu durumda söz konusu gayrimenkulun bedeli ödeniyor. Bu noktada yapabileceğiniz iki şey ortaya çıkıyor. Ya istimlak kararına itiraz edeceksiniz ya da bedele itiraz edeceksiniz. 


Bir taşınmazın istimlakı nasıl yapılır?


Gecekondu veya bahçe,kömürlük vb,gibi yıkılması gereken yerlerle ilgi olarak ilk önce tespit işlemi yapılıyor. Bu tespitte yapının ne kadar yıkılması gerektiği,ağaç sayısı,yapının yapılış şekli ( Beton harme,Taş duvar vb) gibi özellikler tespit ediliyor. Vatandaşa idari tebligat yapılarak uzlaşma komisyonuna davet ediliyor.


Daha önceden yapılan tespitlere göre veriler bilgisayar programına girilerek Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın vermiş olduğu değerler üzerinden kişiye verilecek ücret belirleniyor. Müşteri gerekli ücretle anlaşırsa uzlaşma tutanağına imza atarak elektrik ve su kesinti makbuzları isteniyor. Bu durum yapının tamamı yıkılıyor ise geçerli oluyor. Müşteri tespiti yapılan yeri yıktıktan sonra ödeme işleri yapılıyor.


Mali Hizmetler Birim Müdürlüğü’nden herhangi bir vergi borçlu yoktur belgesi alındıktan sonra, tekrar Mali Hizmetler Birim Müdürlüğü’ne üst yazı yazılarak anlaştığı ücret ödeniyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön