05 / 05 / 2024

İstimlak itiraz dilekçeleri!

İstimlak itiraz dilekçeleri!

Özel şahıslara ait gayrimenkullerin kamu yararına uygun bir şekilde devlet tarafından el konulduğu uygulama istimlak oluyor. İstimlaka bir dilekçe ile itiraz edilebiliyor. İşte istimlak itiraz dilekçeleri..



İstimlak itiraz dilekçeleri!

İstimlak, özel şahıslara ait gayrimenkullerin yani Arsa, Tarla, Arazi ve konutların,  kamu yararına uygun bir şekilde devlet veya kamu tüzel kişilerince, istimlak yasaları dahilinde, nakit ödenecek ücret bedeli karşılığında bu gayrimenkullerin özel şahıslardan satın alınarak kamu yararı için kullanılması ya da yıkılması işlemine deniyor.


Gayrimenkulleri istimlak edilen kimseler bir dilekçe ile itirazlarını yapabiliyor. İstimlak itiraz dilekçeleri örnekleri şu şekilde:


İstimlak bedeline itiraz dilekçesi örneği..


...... MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE                                                                                                                   


DAVACI      :

VEKİLLERİ  :

DAVALI           :


KONU            : Kamulaştırma bedelinin arttırılması istemidir.


DAVA DEĞERİ       :


AÇIKLAMALAR       :

1-) Müvekkilimizin … İli, … İlçesi … mahallesi, … ada, … pafta, … parselde kayıtlı … m2 lik  arsası … yapılacağı gerekçesi ile Belediye Encümeni'nin …/…/… tarih ve … sayılı kararına göre … Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştır.                  

2-) Kıymet Taktir Komisyonu tarafından taşınmazın m2'sinin değerini  … olarak tespit etmiş ve müvekkilimizin arsasına toplam … kamulaştırma değeri biçilmiştir.


3-) Bu bedel davalı idare tarafından  müvekkilimiz adına …    …/…/… tarihinde bloke edilmiştir.


4-) Müvekkilimizin arsası adeta tarla vasfında değerlendirilmiş ve değeri çok düşük kalmıştır. Müvekkilimizin arsası ana yola cephe olup, şehrin gelişme alanı içerisindedir.

                                 

5-) Komisyon tarafından tespit edilen değerin günün koşullarına uygun olarak arttırılmasını ve m2 için … olarak tespiti ile müvekkilimizin … m2 arsası için kamulaştırma bedelinin toplam … ye çıkarılması için bu davayı açma gereği doğmuştur.


HUKUKİ NEDENLER        : 2942 Sayılı Yasa, HUMK ve ilgili yasal mevzuat


HUKUKİ DELİLLER          :Tapu kaydı,   istimlak evrakı,   keşif,  bilirkişi incelemesi, yasal ve takdiri her türlü  kanıt.


CEVAP SÜRESİ                   : 10 Gündür


İSTEM VE SONUÇ              : Açıklanan nedenler ile müvekkilimizin … m2 lik arsası için biçilen kamulaştırma bedelinin … olarak belirlenmesine,  kamulaştırma tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ederiz. …/…/…


Davacı Vekili

Av.



İstimlak kararına itiraz dilekçesi örneği..


İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

 

DAVACI   :

 

DAVALI : …………………. Başkanlığı

 

DAVANIN KONUSU : …………………. Mevkii pafta ada,             sayılı parselde yer alan ve üzerinde tapuda kayıtlı evimin bulunduğu taşınmazımın davalı idare kamulaştırılmasına ilişkin Belediye Encümeninin      ve sayılı Kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

 

TEBLİĞ TARİHİ    : …………………. tarihli işlemin tarafıma Tebliği üzerine otuz günlük süresi içinde davamı açmış bulunmaktayım.

 

MADDİ OLAYLAR  : 1- mevkii pafta, ada, sayılı parselde yer alan taşınmazın satışa çıkarılması üzerine, tapudaki malikinden tarihinde satın aldım ve tapuda gerekli devir işlemlerini yaptırdım. (EK-1: tapu)


2-Tapuda aldığım sırada taşınmaz üzerinden herhangi bir kamulaştırma şerhi bulunmamaktaydı. (EK:2 tapu kayıt örneği)


3-Ancak, aynı taşınmazı satın almak isteyen            bu amacına ulaşamamış, daha sonra yapılan yerel   seçimlerde belediye meclis üyesi olması üzerine söz konusu kararı aldırmıştır.

 

HUKUKİ OLAYLAR     : 1-Öncelikle, kamulaştırmayı gerektirecek hukuki bir             kamu yararı bulunmamaktadır. Bu nedenle dava konusu  işlem maksat yönünden hukuka aykırıdır.

  2-İşlem tamamıyla…………………‘in kişisel hırsından kaynaklanmıştır. Nitekim, kendisi belediye meclis üyesi olmasına karşın, belediye encümeninde ve kıymet takdir komisyonunda üye olarak görev almıştır.

 3-Oysa ki, 2942 sayılı Kamulaştırma Yasasının 10. maddesine aykırı olarak oluşturulan bu komisyonca hesaplanan kıymete göre kamulaştırma yapılmasında usul ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır. İşlem şekil yönünden de sakattır. Zaten taşınmaz için takdir edilen kıymetin düşüklüğü de bunu göstermektedir.

 

SONUÇ VE İSTEM    : Açıklanan nedenlerle  ....  mevki,  .... pafta,  ....  Ada, sayılı parselde yer alan ve üzerinde     tapuda kayıtlı evimin bulunduğu taşınmazın davalı idarece kamulaştırılmasına ilişkin gün ve sayılı kararın iptaline ve Y.D.na karar verilmesine, yargılama giderlerinin davalı üzerine bırakılmasını, Saygılarımla      arz ve talep ederim.

 

SUBUT DELİLLER     : Tapu kaydı, tapu sicil örneği, kamulaştırma kararı ile          İlgili işlem dosyası, keşif ve bilirkişi incelemesi.

 

HUKUKİ DELİLLER   : 2942 sayılı Yasa, 2577 sayılı Yasa


EKLER   :                 TARİH ve İMZA



İstimlak ile kamulaştırma aynı mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön