29 / 03 / 2024

İstimlak neden yapılır?

İstimlak neden yapılır?

İstimlak neden yapılır? sorusuna park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı gibi kamu hizmetinde olan alanların kamu mülkiyetine geçirilmesi amacıyla yapılır cevabı veriliyor...




İstimlak neden yapılır?


İstimlak, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yöntem olarak uygulanıyor. 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakın nasıl yapılacağını göstermek amacıyla çıkarılmış bir yasadır.


İstimlak neden yapılır?

Belediyece istimlakın (kamulaştırmanın) yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekmektedir. (Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi)


İstimlak (kamulaştırma) özel mülkiyetin tamamının veya bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi veya bu gayrimenkul üzerinde idari irtifaklar kurmak (mesela geçit hakkı) şeklinde olabilir.


İstimlaklarda (kamulaştırmalarda), gayrimenkulün Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekir.


Özel kanunlarla ön görülen olağanüstü durumlarda (Halk sağlığını tehdit eden unsurları oluşturan taşınmazlar vb. gibi) 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanunun 27. maddesi uygulanır. Bu maddeye göre kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulundan alınır.

 

Kamu Tüzel kişisi olan Belediyelerin yapacağı istimlak (kamulaştırma) işlemlerinin neler olacağı, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu, 1580 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası ile belirlenmiştir.



İstimlak bedeli ne kadar?
İstimlak bedeli hesaplama!
İstimlak etmek ne demek?
İstimlak bedeline itiraz!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön