16 / 04 / 2024

İstinye lüks projelerle kabuk değiştirdi

İstinye lüks projelerle kabuk değiştirdi

İstinye, sadece koy etrafına sıralanan yapılardan ibaret değil.



Hatta İstinye dereiçinin sağ ve sol yamacında, inşaat firmalarının geliştirdiği projeler bölgeye 15-20 yılda daha fazla prestij kattı, bambaşka noktaya getirdi. Nitelikli-lüks konut projelerinin yanı sıra, orta gelir seviyesine hitap eden sitelerin geliştirilmesiyle İstinye dereçi adeta siteler bölgesi haline geldi. İstinyePark rüzgarı ile de son yıllarda gelişimi hızlanan İstinye, bugün İstanbul'un en seçkin semtlerinden biri.

SARIYER ilçesi sınırları içindeki İstinye'nin çehresi, 15-20 yıl önce değişmeye başladı. Bizans dönemindeki adı Stenia olan İstinye; Yeniköy, Ferahevler, Maslak ve Emirgan ile sınır komşusu. Boğaz'ın en büyük koylarından biri olan İstinye Koyu'nda ve İstinye dereiçinin sağ ve sol yamaşlarında yerleşim bulunuyor. Amerikan Konsolosluğu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstinye semtinde yer alıyor. İstinye de, İstanbul'da yaklaşık 60 yıl önce başlayan gecekondulaşma ve sağlıksız yapılaşmadan nasibini almış. Son 15-20 yıldır ise nispeten düzenli yapılaşma örnekleri dikkat çekiyor. Üzerinde gecekondular bulunan arazilerin yerini nitelikli siteler alıyor.

İstinyePark değer kattı
İstinye'de yaklaşık 20 yıldır site yapan bir inşaat firmasının, 14 farklı isim altında siteleri dikkat çekiyor. Nitelikli yapılaşma ve bölgenin çehresinin değişmeye başlaması da yaklaşık 20 yıl önceye rastlıyor. Sonra peşpeşe siteler gelmiş. Son dönemde ise İstiyePark Alışveriş Merkezi ve bu alışveriş merkezinin adını taşıyan residence projesi büyük sansasyon yaratmıştı. 400 konut bulunan bu residence, bölgede lüks konut talebine cevap vermeye çalıştı, fiyatlar ise 1.5 yılda yaklaşık yüzde 50 arttı. Geçen yıl maksimum 1 milyon dolara daire satılan rezidansta, şu an 2.5 milyon doların üzerinde istenen ultra lüks daireler bile var. İstinyePark Residence, alışveriş merkezinin hemen arkasında kalıyor. Çatı dubleksleri 500 metrekareyi geçiyor.
Dairelerin Boğaz manzarası yok. 3+1'ler ve 4+1'lere de, deniz görmüyor olsalar bile 1 milyon dolara kadar isteniyor. Realty World İca Gayrimenkul brokeri İclal Gürpınar, "İstinyePark'ın karşısında Seba İnşaat'ın da çeşitli siteleri var. 14 farklı Seba İnşaat sitesi; Seba Life, Milenyum, Panorama, Dream, Akdağ, Royal, Rezidans, Koru gibi isimler taşıyor. Seba siteleri, İstinye bölgesine büyük prestij getirdi. İstinye bölgesinin parlaması bu nitelikli sitelerle oldu. Bu lüks konutların geldiği dönemde bu bölgede yollar bile kötüydü" diyor.

15 yılda çehresi değişti
İstinyePark-Enka'nın da bulunduğu ve İstinye dereiçine inen caddenin bugünkü halini almasında bile inşaat şirketlerinin payı olmuş... O bölgede, İstinye dereiçine inen caddenin solunda da, Maslak semtinin Darüşşafaka siteleri yer alıyor. İstinye deresine inen iki farklı caddenin ulaşıma açılması, sitelere de değer kattı. İclal Gürpınar, "15-20 yıl önce hayata geçmeye başlayan siteler hem nitelikli konut ihtiyacını giderdi, hem gecekonduların yer aldığı arazilerin üzerine yapıldığı için behgenin çehresini değiştirdi. İstinye, zaten zeminin sağlam oluşundan dolayı tercih edilen bir yer. Depremden sonra bölgeye ilgi arttı. Sadece Seba'nın yaptığı 14 farklı sitede yaklaşık 1500 konut var. İstinye, inşaat şirketlerinin boş araziye yaptığı binalarla değil, gecekonduların tek tek toplanıp üzerinde proje geliştirilmesi ile bugünkü görünümünü aldı" diye konuşuyor.

Gecekoncucular da ürkmedi
İNŞAAT şirketlerinin bölgedeki gecekonduları tek tek toplayarak, üzerinde nitelikli projeler geliştirmesini yorumlayan İclal Gürpınar, "Hem gecekonducular mağdur olmadı, hem de bölge kabuk değiştirdi. 'Aman Seba geliyor' diye, veya diğer inşaat şirketlerinden kimse de korkmadı. Tam tersi oldu; gecekonduları topladıkları için birim fiyatı yükseğe geldi" diyor.

Metrekaresi 5 bin dolara lüks konutlar satıldı
İSTANBUL'un Boğaz'ın sırtlarındaki gözde semtlerinden İstinye, niteliksiz yapıların da yoğun olduğu bir bölge. Burada, krediye uygun olmayan konutların oranı krediye uygunlardan daha fazla. Gecekondu tipi veya krediye uygun olmayan apartmanlardaki dairelerin fiyatları 50-60 bin YTL'den başlıyor, 200 bin YTL'yi geçebiliyor. İstinye koyunda ise rayiç belirlemek zorlaşıyor. Burada hem tarihi nitelikli evlere, hem de milyon dolarları geçen rakamlara rastlanıyor. İstinye'de, nitelikli konutların yer aldığı sitelerde ise geçtiğimiz aylara kadar metrekaresi 5 bin dolara kadar daire satılıyordu. Fakat şimdi bu bölgede genel talep daralmasına paralel olarak, pazarlık payları artmış. Ekim ayında Seba Dream'de metrekare fiyatı 4500-5000 doları buluyordu. Seba Life karşısındaki HillPark Suites'te dairelerin metrekaresi 4 bin doları, dubleksler için istenen rakamlar 2 milyon doları buluyor.

Sitede 1+1'ler 180 bin YTL
İSTİNYE'de, nitelikli-lüks sitelerin dışında orta gelir seviyesine yönelik yapılan konutların bulunduğu eski sitelerden Boğaziçi sitesinde, krediye uygun 1+1'lere 170-180 bin YTL isteniyor. Çok bloklu, asansörsüz, girişle birlikte 5 katlı binalarda çok az 1+1'in yanında; 2+1, 3+1 ve çatı dubleksleri var. En pahalı daireler ise 400-500 bin YTL. Site, zamanında dekorasyonsuz teslim edildiği için inşaat kalitesi olarak daireler farklılık gösteriyor.

Geri Dön