28 / 03 / 2024

İstinye Park İzmir AVM'nin inşaatı 2016’da başlayacak!

İstinye Park İzmir AVM'nin inşaatı 2016’da başlayacak!

İstinyePark Genel Müdürü Uğur Berk, 280 mağazanın bulunduğu merkezde 350 markanın sıra beklediğini söyledi. Bu markaların % 40’ı yabancı marka. Yabancı ziyaretçi sayısı ise % 50 arttı.



İstinyePark’ın yeni Genel Müdürü Uğur Berk, 2015 yılını değerlendirerek 2016 beklentilerini açıkladı. Bu yılı 17 milyon ziyaretçiyle kapatacak olan İstinyePark’ta ziyaretçi sayısının yüzde 1 düşmesine rağmen cironun yüzde 17 arttığını belirten Berk, 280 mağazanın olduğu merkezde 350 markanın sıra beklediğini vurguladı. Berk, “Bekleme listemizde olan 350 markanın yüzde 40’ı yabancı marka. Türkiye’ye ilk kez gelenlerin birinci tercihi İstinyePark. Çok ciddi talep alıyoruz” dedi.

İzmir start alıyor


2015’in zor bir yıl olduğunu, 2016’da ise yüzde 20-25 gibi iddialı bir büyüme hedefi koyduklarını ifade eden Berk, İzmir’deki İstinye Park projesinde ilk kazmayı 2016’nın ilk çeyreğinde vuracaklarını belirtti. Berk, şöyle konuştu: “250 milyon dolar civarında yatırımın olacağı projenin 2018’in son çeyreğinde bitmesini öngörüyoruz. Kiralamayı biz yapacağız. Zaten İstanbul’daki kiracılarımızın yüzde 90’ı orada da yer almak istiyor. İzmir’e özel bir proje olacak.”

 

2 milyon $’a Arap ve Çinli çekecek

 

İstinyePark’a gelen turist ziyaretçiler sıralamasında, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Çin ve Azerbaycan’ın ilk 5’te yer aldığını kaydeden Berk, yabancı ziyaretçi sayısında, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50’lik bir artışın olduğunu anlattı. Toplam satışların yüzde 20’sini turistlere yönelik satışların oluşturduğunu, bu oranın lüks markalarda yüzde 40’a kadar çıktığını dile getiren Berk, “Yabancıların harcamasının yüzde 60’ını Suudi Arabistanlılar yapıyor. Azerbaycan, İran ve Çin’de daha aktif olmak istiyoruz. Bu pazarlardan ziyaretçi almak için yurt dışı tanıtıma ağırlık vereceğiz. Bunun için 2 milyon dolar bütçe ayırdık. yabancı ziyaretçi sayısını seneye yüzde 20 artırmak istiyoruz” dedi.

 

Borsa gidiyor Zuma geliyor

 

Uğur Berk’in verdiği bilgiye göre restoranlarda da değişim var. Borsa gidecek, yerine Zuma gelecek. Zuma, Ortaköy’den taşınarak Ocak ortasında Markalar Sokağı’ndaki yerini alacak. Bu sezonun önemli yeniliklerinden bir diğeri Audi City olacak. Dünyadaki 6’ncı mağazasını açacak marka, otomobil satışının yanı sıra ziyaretçilerin Audi modellerini deneyimlemesine de imkan tanıyacak.

 
Apple’a İzmir’de geniş yer var!
 

Uğur Berk, “Louis Vuitton, Gucci, Beymen ve Burberry mağazaları yenilendi, genişledi. Sandro ve Hogan geliyor. Louis Vuitton yenilenen mağazasının açılışında, sadece İstinyePark’a özel, 60 adet Frontrow modeli mavi sneaker ayakkabı üretti” dedi. Ayakkabı 2 bin 230 TL’den satıldı. Uğur Berk, Apple’ın İstinyePark’ta olmak istediğini ancak yer konusunda anlaşamadıkları için bunun hayata geçmediğini söyledi. Berk, “İzmir projemizde neden Apple olmasın... Üstelik istedikleri gibi yer alabilirler” dedi.

 

Ailesi turizmci olan Uğur Berk, uluslararası bir markanın yöneticiliğinden ayrıldıktan sonra perakende sektöründe danışmanlık yaptı. Berk, daha önce kiracıları arasında bulunduğu İstinyePark’a Eylül’de Genel Müdür oldu.


Vatan 


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstinyePark Genel Müdürü Berk, 350 markanın AVM’ye girmek için yer beklediğini belirterek “Apple bile mağaza açamadı. Ama 2016’da Fransız Sanora, İtalyan Hogan gibi markalar mağaza açacak” dedi.


Dünyanın ve Türkiye’nin seçkin markaları İstinyePark’ta mağaza açabilmek için sıraya girdi. Şu an 280 kiracıya sahip olan İstinyePark’ ta 350’ya yakın marka yer bekliyor. Apple’ın da mağaza açmak için girişimlerde bulunduğu ancak fiziki alan yetersizliğinden mağaza açamadığı İstinyePark’ın toplam cirosu, 2015’te önceki yıla oranla yüzde 17 arttı. İstinyePark Genel Müdürü Uğur Berk “İstinyePark, dünya çapında bir platform olduğu için Türkiye’ye ilk girmek isteyen markaların öncelikli sırasında yer alıyor. Hatta bazılarının ilk sırasında yer alıyor. Ciddi bir talep var” dedi. Sektörün yüzde 8-9 büyüdüğü ortamda İstinye Park’ın yüzde 17 büyüdüğüne söyleyen Berk “Biz de markalarımızda bir takım değişiklikler yapmak istiyoruz. Şu an 280 kiracıya sahibiz. Bekleme listemizde 350’ya yakın marka var. Bu markaların yüzde 60’ı yerli yüzde 40’ı da yabancı” şeklinde konuştu.


ZUMA BİZE TAŞINIYOR


2016’da çok önemli markaları bünyelerine katacaklarını dile getiren Berk “Yaz aylarında tadilata giren Beymen 700 m2, Louis Vuitton ve Miu Miu 100’er metrekare genişledi. Burberry ve Hugo Boss mağazaları tadilata girerek yeni konseptlerini getirdiler. Ayrıca, ulaşılabilir lüks Fransız markası Sandro 15 Ocak tarihinde, İtalyan markası Hogan da yine ocak ayında misafirlerine kapılarını açacak. Zuma ise Ortaköy’den taşınarak, ocak ortasında Markalar Sokağı’ndaki yerini alacak. Bu sezonun önemli yeniliklerinden bir diğeri Audi City olacak. Dünyadaki 6. mağazasını açacak marka, otomobil satışının yanı sıra ziyaretçilerin Audi modellerini deneyimlemesine de imkân tanıyacak. Kısaca, yenilenen ve genişleyen mağazalarımızla lüks segmentte daha da iddialıyız” dedi.


Lüks markalara yabancı ilgisi


Cirolarının yüzde 20’sinin lüks markalardan geldiğini belirten Berk “Lüks markaların da cirosunun yaklaşık yüzde 40’ı yabancı misafirlerimizden geliyor. Bu da AVM’nin toplam cirosuna yüzde 8-10 civarında yansıyor” dedi. Uçak krizinin şu an satışları etkilemediğini belirten Berk “Ruslar’ın ciro içindeki payı yüzde 2. Katar ve S. Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu’dan gelenler cironun yüzde 10’unu oluşturuyor” dedi.


LV’den Boğaz’ın renginde 60 ayakkabı


Louis Vuitton mağazasının büyümesiyle cirosunun da ciddi anlamda arttığını vurgulayan Uğur Berk “Louis Vuitton ilk defa içinde erkek reyonu olan bir konsepte döndü. Ve dünyada ilk kez İstinyePark için 60 adet bayan ayakkabısı üretti. Bu ayakkabılar İstanbul Boğazı’ndan esinlenerek yapıldı” diye konuştu. Ayakkabıların fiyatının ise 2.230 lira olduğu öğrenildi.


Star



Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye pazarına giren dünyaca ünlü lüks markalar, cirolarından memnun oldukları için mağaza metrekarelerini büyütmeye başladı. Lüks markaları çatısı altında toplayan İstinye Park'ın Genel Müdürü Uğur Berk, alışveriş merkezi içindeki mağazaların 2015 cirosunun geçen yıla göre yüzde 17 arttığını söyledi. Louis Vuitton, Gucci, Burberry gibi markaların mağazalarını yenileneyip genişlettiğini açıklayan Berk, "Louis Vuitton ve Miu Miu 100'er metrekare genişledi. Burberry ve Hugo Boss mağazaları tadilata girerek yeni konseptlerini getirdiler. Ayrıca Fransız markası Sandro ve İtalyan Hogan da ocak ayında misafirlerine kapılarını açacak" dedi. 


Sabah 


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bu yıl cirosunu yüzde 17 artıran İstinyePark, Çinli ve Ortadoğulu turistleri çekmek için 2 milyon dolarlık tanıtım yapacak. Ünlü AVM 2016'da satışların yüzde 20'sini yabancılara yapmak istiyor.


Yabancı turistlerin Türkiye'deki önemli alışveriş durağı haline gelen İstinyePark, komşularla değişen ilişkilerden sonra, uluslararası alanda strateji değişikliğine gidiyor. Özellikle lüks segmentteki markaları ile alışveriş turizminde öne çıkan ve bu alandaki satışlarının yüzde 40'ını yabancılara yapan İstinyePark, Çin ve Ortadoğulu müşterileri için 2 milyon dolarlık reklam ve pazarlama kampanyasına hazırlanıyor. 


ÇİNLİLER İKİYE KATLANDI 

Yeni dönem stratejilerini dün İstanbul'da düzenlenen basın toplantısı ile açıklayan İstinyePark Genel Müdürü Uğur "Berk, İstinyePark'ı 2016'da İstanbul'un simgesi haline getireceklerini dile getirdi. 

Önce ruble sonrasında da uçak krizi nedeni ile Rus turist sayısında son 2 yıldır düşüş kaydedildiğini ve İran'da da bir küçülme beklediklerini anlatan Berk, "Ancak Ortadoğu ülkelerinden gelen turistlere yapılan satışlar çok iyi gidiyor. Geçen yıl sadece Çinli turistlerin yaptığı satışlar yüzde 200 arttı. Bu yıl uluslararası alanda 2 milyon dolarlık bir bütçe ile hedef ülkelerde önemli pazarlama çalışmaları yapmayı hedefliyoruz. 2016 yılında toplam satışlarımızın yüzde 20'sini yabancılara yapmak istiyoruz" dedi. 


Bu yılı 17 milyon ziyaretçi ile kapatacaklarını kaydeden Uğur Berk ciroda ise yüzde 17'lik artış kaydettiklerini söyledi. Berk, bu yıl mağazasını büyüten, Louis Vuitton'un Istiniye Park'a özel 60 adet ayakkabı ürettiğini sözlerine ekledi. 


Sözcü


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir'e girmeye hazırlanan İstinye Park, dünyanın en gözde markası olan Apple'a çağrıda bulundu: Büyük alanlarımız var, sizi bekliyoruz.


Üst segmente hitap eden alışveriş merkezi İstinye Park, 250 milyon dolar yatırımla İzmir'e AVM kuruyor. 'İstinye Park İzmir' markası ile Balçova'da 270 mağaza kapasitesiyle hizmet verecek olan marka, kapılarını ise 2018'de müşteriye açacak. Yeni döneme ilişkin hedeflerini anlatan İstinye Park Genel Müdürü Uğur Berk, 2015'in ekonomi açısından zor bir yıl olduğunu belirterek "Sektör yüzde 9 büyürken biz yüzde 17 büyüdük. Yılda ortalama 17 milyon ziyaretçi geliyor. Yabana ziyaretçinin en fazla harcama yaptığı AVM'yiz. Gelecek yılki büyüme hedefimiz ise yüzde 25" dedi. Berk, 2016'da özellikle Çin, Azerbaycan, İran ve Ortadoğu'ya ilişkin tanıtım faaliyetlerine ağırlık vereceklerini belirterek şunları söyledi: "Kampanyalar için 2 milyon dolarlık bütçe ayırdık. Çinlilere yönelik THY'nin sefer sayısı artırmasını istiyoruz. Çünkü onların Türkiye'deki harcamaları yüzde 200 arttı." 


Rusya krizinin İstinye Park satışlarına çok küçük bir etki ettiğini kaydeden Berk, "Rus krizi zaten rublenin devalue olmasıyla başlamıştı. Sonrasında ise siyasi kriz oldu. Ancak bu durum bizim satışlarımıza pek etki etmiyor. Çünkü bize gelen Rus ziyaretçi sayısı sadece yüzde 2 civarında. Yabancı açısından bakarsak en yüksek ciro Araplar'dan geliyor" diye konuştu. 


2.AVM İzmir'e 

En büyük sürprizlerinin  İzmir  Balçova'da yeni bir İstinye Park açmak olduğunu anlatan Berk, "2016'da temeli atıyoruz. 250 milyon dolara mal olacak AVM'miz kapılarını ise 2018'de hizmete açacak. Buraya Apple'm gelmesini istiyoruz. İstanbul'da kendilerine uygun bir yer seçtirememiştik, ancak İzmir'de rahatlıkla yer beğenebilirler. Apple İzmir'e yakışır" diye konuştu. 


Bugün


Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Orjin Grubu'nun Doğıış Holding ortaklığı ile faaliyete geçirdiği İstinyePark AVM. ikinci meyvesi için geri sayıma haşladı, İzmir Balçova'da kurulacak ikinci İstinyePark AVM'de inşaat önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde başlayacak. Açılış ise 2018'de gerçekleşecek. 


2007'de faaliyete geçen İstanbul İstinyePark'ta, Orjin Grubu'nun yüzde 58, Doğuş Grubu'nun ise yüzde 42 hissesi bulunuyor. İstinye Park İzmir'de ise iki tarafın hisselerinin eşit olduğunu belirtelim. 

İzmir projesinde, İstanbul ÎstinyePark AVM'de olmayan bir tesis de devreye alınacak. Bilindiği gibi İstanbul İstinyePark, AVM ve lüks konut bölümlerinden oluşuyor. İstinyePark yönetimi, faaliyetteki tesislerinde hep bir otel ihtiyacı duydu. Gerek alışveriş turizminin ve gerekse lüks marka satışlarının çok yüksek olduğu İstinyePark AVM'de konsepti tamamlayacak bir otel akıllarda hep kaldı. ÎstinyePark İzmir'de AVM'nin yanına bir de otel kurulacak. Toplam 250 milyon dolara mal olacak ve 270 mağazadan oluşacak İzmir yatırımında bir de 200 odalı otel hizmet verecek. İstinye Park yönetimi, otelin yatırımı ve işletmesi konusunda özellikle inşaattaki uzmanlıklarının yanı sıra Doğuş Grubu'nun turizm konusundaki güçlü yapısına güveniyor. 2015'te ciroyu yüzde 17 artıran İstinyePark'ta harcamaların yüzde 20'si lüks markalardan geliyor. Lükste yabancıların payı yüzde 40. Toplam ciroda ise yabancıların payı yüzde 10'a ulaşıyor. 


Bu arada önümüzdeki dönem için yeni projelere odaklanan İstinyePark'ın genel müdürü de yaklaşık üç ay önce değişti. Yeni genel müdür Uğur Berk, Petrol Ofisi ve Shaya Grubu'nda üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra pek çok beyaz yakalının hayali olan bir maceraya atıldı. Aile mesleği otelciliğe dönerek Ayvalık'a yerleşen Berk, 2,5 yılın ardından IstinyePark'ın kurucuları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım'ın teklifi üzerine AVM'nin başına geçmek için İstanbul'a döndü. 


Ekonomist


Geri Dön