20 / 04 / 2024

İştirak halinde mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası!

İştirak halinde mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası!

İştirak halinde mülkiyette, ortaklardan her biri malın paylaşımını isteyebiliyor. Bu paylaşım ortaklığın giderilmesi davası ile yapılabiliyor. Peki iştirak halinde mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?



İştirak halinde mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası!

Mirasçıların miras üzerindeki mülkiyet hakkı olan iştirak halinde mülkiyette, ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygın oluyor.


Bu mülkiyet türünde ortaklar, söz konusu mal üzerinde aynı haklara sahip olup; ortakların hakları ve yükümlülükleri, topluluğu doğuran kanun veya sözleşme hükümleri ile belirleniyor. Kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça, gerek yönetim, gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekiyor.


Sözleşmeden doğan topluluk devam ettiği sürece, paylaşma yapılamaz ve bir pay üzerinde tasarrufta bulunulamıyor.

Ortaklardan her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabiliyor. Bu korumadan bütün ortaklar yararlanıyor.


İştirak halinde mülkiyette ortaklardan her biri malın paylaşmasını isteyebiliyor. Bunun için iştirak halinde mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası (İzale-i şuyu davası) açılabiliyor.


Paydaşlığın giderilmesi davasında dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor. Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabiliyor. Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor.


Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları bulunuyor. İştirak halinde mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası, taşınmazın bulunduğu il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde açılıyor.


Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi:


DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR : 1-

2-

3-


KONU : Taşınmazdaki Paydaşlığın Giderilmesi İsteminden ibarettir.


AÇIKLAMALAR :


1- Müvekkilim davalılarla birlikte paydaş oldukları dava konusu 198 Ada, 29 parsel üzerine iki katlı yazlık bir ev yapmıştır. Taşınmazın üzerinde ayrıca portakal ve üzüm bahçeleri bulunmakta, müvekkilin bina inşa ettiği alan ve diğer kısımlar paydaşlar arasında fiilen bölünmüş gibi kullanılmaktadır. Taşınmaz yıllardır tüm paydaşlarca sorunsuz bir şekilde kullanılmakta iken evin yapımı tamamlandıktan sonra diğer paydaşlar kullanım konusunda sorunlar çıkarmaya başlamış, paydaşlığın devamı müvekkil açısından çekilmez hale gelmiştir. 


2- Taşınmazın taraflar arasında rızaen paylaşımı binanın değerinin ödenmek istenmemesi nedeniyle mümkün olmamıştır. Oysa taşınmaz üzerindeki betonarme bina tamamen müvekkilimin kişisel malvarlığından yapılan harcamalar ve kişisel emeğiyle inşa edilmiş bulunmaktadır.


3- Taşınmazın mümkünse aynen taksimini, olmazsa muhdesatın bedeli müvekkile bırakılmak kaydıyla satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilmesini sağlamak için mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 698, 699, 1086 S. K. m. 569 ve ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Tapu kayıtları, tanık beyanları ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle taşınmaz maldaki paydaşlığın öncelikle aynen taksim, mümkün olmadığı takdirde bina değeri müvekkile bırakılmak kaydıyla satış yoluyla giderilmesine karar verilmesini müvekkil adına vekaleten saygıyla arz ve talep ederim. .../…/…


Davacı Vekili

Av


İştirak halinde mülkiyette hisse satışı mümkün mü?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön