26 / 04 / 2024

İştirak halinde mülkiyette emlak vergisi!

İştirak halinde mülkiyette emlak vergisi!

Miras hukukunda miras kalan bir mala, mirasçılar iştirak halinde mülkiyet ile sahip oluyor. Peki iştirak halinde mülkiyette emlak vergisi nasıl ödenir? İşte 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu esasları..



İştirak halinde mülkiyette emlak vergisi!

Miras hukukunda miras kalan bir mala, mirasçılar iştirak halinde mülkiyet ile sahip oluyor. İştirak halinde mülkiyette, ortaklar söz konusu mal üzerinde aynı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.


Medeni Kanunda elbirliği mülkiyet başlığı altında açıklanan iştirak halinde mülkiyet; Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların sahip olduğu mülkiyet hakkı olarak tanımlanıyor.


Emlak vergisi..

Taşınmaz mallar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisine tabi tutuluyor. Emlak vergisi, her sene vergiden muaf olanlar dışında tüm taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. 


Bu hususta en çok merak edilen konular arasında iştirak halinde mülkiyette emlak vergisinin nasıl ödeneceği oluyor. Peki iştirak halinde mülkiyette taşınmaz vergisi nasıl ödenir? İştirak halinde mülkiyette emlak vergisini kim öder?


Kanun gereğince iştirak halinde mülkiyetli taşınmazın emlak vergisinde malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. İlgili kanun maddesi aşağıda yer alıyor:


Bina vergisi

Mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Arazi vergisi

Mükellef:

Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder. Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 

Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 


İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi davası!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön