18 / 04 / 2024

İşyeri çöp vergisi nereye ödenir?

İşyeri çöp vergisi nereye ödenir?

Belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmeti için ödenen çöp vergisi, mesken, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor. Peki, işyeri çöp vergisi nereye ödenir?



İşyeri çöp vergisi nereye ödenir?

Belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmeti için ödenen çöp vergisi, mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor.


Verginin mükellefi, mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapıların kullanıcıları oluyor. Mükellefiyet yapının kullanımı ile başlıyor. 


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.


Meskenlerde vergi, su faturalarına yansıtılıyor. Ancak işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapıların vergisinin kuruma ödenmesi gerekiyor. Peki, işyeri çöp vergisi nereye ödenir?


Çevre temizlik vergisi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Vergi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


2015 yılında vergi için ilk taksit ödemeleri 1 Mart itibarıyla başlayacak. 31 Mayıs'ta sona erecek. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak.



Çöp vergisi 2015 ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön