28 / 03 / 2024

İşyeri kira artışı hesaplama örneği!

İşyeri kira artışı hesaplama örneği!

Taşınmaz kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde taraflar herhangi bir bildiriminde bulunmadıysa, sözleşme yenilenmiş oluyor. Peki, yeni dönemde işyerinde ne kadar zam yapılır? İşte işyeri kira artışı hesaplama örneği...



İşyeri kira artışı hesaplama örneği!

İşyeri ve mesken kiralamalarında sözleşme süresinin yenilenmesi halinde taraflar herhangi bir fesih bildiriminde bulunmadıysa, sözleşme aynı koşullarda bir seneliğine yenilenmiş oluyor. 


Yıllık olarak yenilenen kiralamalarda kira bedelinde zam yapılabiliyor. Yapılacak zam meskenlerde ÜFE oranlarından yüksek olamazken, işyerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Peki, işyeri kira artışı nasıl hesaplanır?


İşyerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre yıllık artış, tarafların yaptığı anlaşmaya göre hesaplanıyor. Sözleşmede artış için ÜFE oranları kullanılabildiği gibi TÜFE oranları da kullanılabiliyor.


İşyeri kira artışı hesaplama örneği!


Haziran ayında;

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,56 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,09 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,45 artış gerçekleşti.


İşyeri kira sözleşmesinde ÜFE oranları belirtildiyse; %6,52 oranında, TÜFE oranları belirtildiyse; %8,09 oranında zam yapılıyor. Eğer sözleşmede herhangi bir oran belirtilmediyse işyeri sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.



Enflasyon oranları Haziran 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön