25 / 04 / 2024

İşyeri kira gelir vergisi istisnası 2015!

İşyeri kira gelir vergisi istisnası 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Peki, işyeri kira gelir vergisi istisnası 2015 yılında ne kadar?



İşyeri kira gelir vergisi istisnası 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Vergi, bir önceki sene boyunca elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Ödemeler Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde yapılıyor.


Vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Elde edilen gelirin bu bedeli aşması durumunda kira gelir vergisi ödeniyor. 


Diğer ifade ile; Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.


Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. 2014 yılında 3.600 TL’nin altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecektir. Peki, işyeri kira gelir vergisi istisnası 2015 ne kadar?


İşyeri kira gelir vergisi istisnası...

Binaların işyeri (stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2014 yılı için 27.000 TL'yi aşmaması halinde beyanname verilmeyecek ancak bu rakamın aşılması halinde tümü için beyanname verilecektir. 


Yıllık (Brüt) işyeri kira gelirinin 27.000,00 TL veya altında olması halinde beyan edilmeyecektir.


Binaların işyeri (Stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2015 yılı için de beyan sınırı 29.000 TL olarak dikkate alınacaktır.



Kira gelir vergisi ATM ile ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön