24 / 04 / 2024

İşyeri kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?

İşyeri kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, işyeri kira geliri vergisi nasıl hesaplanır? İşte vergi hesabı..



İşyeri kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, gelir vergisine tabi tutuluyor.


Vergilendirme bazı kıstaslara göre yapılıyor. Her kira geliri elde eden değil, yalnız kazancın belirlenen istisna bedeli aşanlar vergide mükellef oluyor.


Buna karşın bir sene içerisinde elde edilen kira gelirlerinin istisna sınırını geçmemesi halinde vergi ödenmiyor. Peki, işyeri kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2014 yılı için 27.000 TL aşanlar beyanname vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanıyor. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmıyor. 


Gerçek gider yönteminde yer alan iktisap bedelinin % 5’i tutarındaki indirimi, sadece konut olarak kiraya, verilen bir adet gayrimenkul için uygulanıyor. Buna karşın işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden yararlanamayacaktır.


Bu sene 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri içerisinde elde edilen kira gelirleri için vergi ödeniyor. Beyannameler, 25 Mart'a kadar veriliyor.



Konut ve işyeri kira geliri nasıl beyan edilecek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisicom




Geri Dön