24 / 04 / 2024

İşyeri kira kontratı damga vergisi 2016!

İşyeri kira kontratı damga vergisi 2016!

Damga vergisi, bazı durumlarda kira kontratları için de ödeniyor. Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Peki, damga vergisi hangi hallerde kesilir? İşyeri kira kontratı damga vergisi 2016 ne kadar?



İşyeri kira kontratı damga vergisi 2016!

Damga vergisi, bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması ve düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi halinde ödenen vergi oluyor.


Bu vergi, bazı durumlarda kira kontratları için de ödeniyor. Sözleşmede kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor. Ona göre vergi kesiliyor.


Kira sözleşmesinde yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi; depozito tutarı ve kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutuluyor. 


Bunları içermesi halinde ise vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, işyeri kira kontratı damga vergisi 2016 ne kadar?


İşyeri kira kontratı damga vergisi 2016:

2016 yılında uygulanacak damga vergisi oranları, Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 59) ile açıklandı. Bu tebliğte kira sözleşmelerine uygulanacak oranlara da yer veriliyor.


Kira kontratı için kiralama süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisi ödeniyor. Eğer kira sözleşmesi kefilli olarak yapılıyorsa ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.



Konut kira kontratı damga vergisi 2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön