26 / 04 / 2024

İşyeri olarak kiraya verilen evin emlak vergisi!

İşyeri olarak kiraya verilen evin emlak vergisi!

İşyeri olarak kiraya verilen evin emlak vergisi hangi oran üzerinden hesaplanır? İşyeri olarak kiraya verilen ev için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanabilir mi? İşte işyeri olarak kullanılan meskenin vergisi...



İşyeri olarak kiraya verilen evin emlak vergisi!

Emlak vergisi kapsamında meskenler için "sıfır oranlı emlak vergisi" uygulaması bulunuyor. Bu uygulamaya göre 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip gayrimenkul sahipleri muafiyet için diğer şartları yerine getirmesi halinde emlak vergisi ödemiyor.


Emlak vergisinden kimler muaf olabilir?

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Engelliler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.



İşyeri olarak kiraya verilen evin emlak vergisi

İşyeri olarak kiraya verilen evin tek mesken olması halinde de söz konusu gayrimenkul için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanmıyor.


Konut olarak kayıtlı olan taşınmazın (eşe dahi olsa) kiraya verilmesi durumunda, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanılmaz (GİB İst.VD. Bşk, 08.09.2011 tarih ve 18.01-006.01-1538 sayılı).


İşyeri olarak kullanılan evin emlak vergisi hesaplamaları ile ilgili olarak, GİB.  İzmir  VD.Bşk. 14.08.2012 tarih ve 175.01-754 sayılı özelgesi bulunuyor. Bu özelgeye göre, ilgili belediyeye bildirim verilmesi ve emlak vergisinin de işyeri tarifesi üzerinden ödenmesi gerekiyor.


Konut olarak emlak vergisi ödenen dairenin, büro olarak kullanılması ancak işyeri yerine konut vergisi ödenmesi durumunda, o daireyi satın alan kişi de geçmiş yılların eksik ödenen emlak vergisinden sorumlu oluyor.(GİB. İzmir VD.Bşk. 14.08.2012 tarih ve 175.01-754 sayılı özelgesi).


Gayrimenkul satış işlerinde emlak vergisi yükümlülüğü!


Geri Dön