24 / 04 / 2024

İşyeri tapulu daire almanın dezavantajları nelerdir?

İşyeri tapulu daire almanın dezavantajları nelerdir?

İşyeri tapulu dairenin amacı dışında kullanılması, oturan kimseye bazı dezavantajlar yaratabiliyor. Peki, işyeri tapulu daire almanın dezavantajları nelerdir? İş yeri tapulu dairede oturmanın dezavantajları nelerdir?



İşyeri tapulu daire almanın devavantajları nelerdir?

İşyeri tapulu dairenin amacı dışında kullanılması, oturan kimseye bazı dezavantajlar yaratabiliyor. 

 

Örneğin, kat malikinin bu gayrimenkulü satmak istemesi halinde dükkan tapulu mesken için konut kredisi çıkmıyor.  Bu şekilde bir dairenin satışının nakit olarak yapılması gerekiyor. 


Ayrıca, dükkan tapulu dairenin yer aldığı binada kat malikleri buranın projeye aykırı olarak kullanıldığına dair şikayette bulunabiliyor. Yapılan bu şikayet neticesinde kat maliki cezai yaptırımlara maruz kalabiliyor.


İşyeri tapulu dairenin tapusunda belirtilen niteliğe dönüştürülmesi ve bu amaçla kullanılması istenebiliyor. Buna karşın, kat maliklerinin onayının alınması durumunda, işyeri tapusu kütükte mesken tapusuna çevrilebiliyor.


Bunun için tapuda cins değişikliği işlemi yapılıyor. Cins değişikliği işlemi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve harcın ödenmesi gerekiyor.


Gerekli belgeler:

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


İşyeri tapusunu mesken tapusuna çevirme işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön