19 / 04 / 2024

İşyeri tesliminde KDV oranı nedir?

İşyeri tesliminde KDV oranı nedir?

Taşınmaz malların teslim sürecinde de belli oranlarda KDV ödemesi yapılıyor. KDV oranları taşınmazın türüne göre değişiklik gösteriyor. Peki, işyeri tesliminde KDV oranı nedir?



İşyeri tesliminde KDV oranı nedir?

Katma Değer Vergisi (KDV), yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği vergi, malın üretiminden tüketimine kadar geçen süre içinde kazandığı katma değer üzerinden alınan ve vergi matrahından düşülmesine imkan veren veya her aşamadaki katma değeri vergileyen bir yayılı muamele vergisi olarak tanımlanıyor.


KDV Kanunu’nun 1. maddesine göre konut ve işyerlerinin;

- Ticari, sınai, zirai, mesleki faaliyet kapsamındaki teslimleri,

- Bu faaliyetler kapsamına girmese dahi müzayede mahallerindeki satışları

KDV’ye tabi bulunmaktadır. 


Ticari nitelik taşımayan (arızi ticari faaliyet kapsamına giren) veya en az iki isteklinin katılımı suretiyle müzayede yoluyla yapılmayan konut ve işyeri satışları ise KDV’ye tabi bulunuyor.


KDV oranları taşınmazın türüne göre değişiklik gösteriyor. Peki, işyeri tesliminde KDV oranı nedir?


İşyeri olarak kullanılan ya da tapuda işyeri/büro olarak yer almakla beraber fiilen konut olarak kullanılan taşınmazların satışında uygulanacak KDV oranı konusunda tereddütlere neden oluyor.


Bu nedenle taşınmaz teslimlerinde teslime konu taşınmazın işlem tarihi itibariyle geçerli fiili durumunun dikkate alınıyor. Bu doğrultuda fiilen işyeri olarak kullanılan ya da kullanılacak işyeri - ofis teslimlerinde % 18 oranında KDV hesaplanıyor.


Arsa karşılığı inşaat işlerinde KDV uygulaması!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön