16 / 04 / 2024

İşyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır?

İşyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince mesken kiracılarına ÜFE oranlarından yüksek oranda yapılan zam yapılamıyor. Ancak bu kural işyerlerinde uygulanmıyor. Peki, işyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır?



İşyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince mesken kiracılarına ÜFE oranlarından yüksek oranda yapılan zamlar geçerli olmuyor.


Ancak bu kural işyerlerinde uygulanmıyor. Peki, işyeri yıllık kira artışı nasıl hesaplanır? İşyerindeki kiracıya nasıl zam yapılır? Hangi oranlar kullanılır?


Borçklar Kanunu kapsamında 6353 sayılı kanun ile yapılan düzenlemelere göre, işyeri kiralarında ÜFE oranlarının işaret edildiği 344. madde 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmıyor.


Buna göre 2020 yılına kadar işyeri yıllık kira artış hesaplamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre sözleşmede yazılan oran neyse o oran üzerinden hesaplama yapılıyor.


Eğer sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise, kira bedeline mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranları:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,73 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,74 artış gösterdi.


Tüketici Fiyat Endeksi oranları oranları:

TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,51 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,76, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,20 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,28 artış gerçekleşti.


Enflasyon oranları Temmuz 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön