19 / 04 / 2024

İşyerleri DASK kapsamında mıdır?

İşyerleri DASK kapsamında mıdır?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde "mesken" olarak inşa edilmiş binalara DASK yapılması zorunlu tutuluyor. Peki, işyerleri DASK kapsamında mıdır?



İşyerleri DASK kapsamında mıdır?

Zorunlu deprem sigortası olan DASK, süresi bir yıl olarak karşımıza çıkıyor. DASK poliçe süresinin son bulması halinde, DASK'ın yenilenmesi gerekiyor.  Sigorta döneminin sona ermesi halinde, poliçe bedelinin tekrar ödenerek, sigortanın yenilenmesi gerekiyor.


DASK poliçe bedeli yapılan düzenlemelere göre değişiklik gösterebiliyor. Zorunlu deprem sigortası hesaplanan bedelin yatırılması ve gerekli olan belgelerin teslim edilmesi ile yapılabiliyor.


Zorunlu deprem sigortası için gerekli belgeler:

* Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu

* Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

* Sigortalanacak yerin açık adresi

* Tapu bilgileri 

* Binanın inşa yılı 

* Binanın yapı tarzı

* Binanın toplam kat sayısı

* Binanın hasar durumu 

* Meskenin brüt yüzölçümü 

* Meskenin kullanım şekli 



Zorunlu deprem sigortası ile ilgili hükümlere 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun gereğince, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde "mesken" olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve işyeri olarak kullanılan bağımsız bölümler, doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giriyor. Peki, işyerleri zorunlu deprem sigortası kapsamında mıdır?


Zorunlu Deprem Sigortası`nın Genel Şartlar A-2 Sigorta Kapsamı Dışında Kalan Binalar maddesi gereğince, tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında kalıyor. 


Ancak, mesken olarak inşa edilmiş binaların (apartmanların) içinde yer alan ve ticarethane, dükkan, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılması gerekiyor. 



Zorunlu deprem sigortası poliçe yenilemelerinde indirim uygulanır mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön