23 / 04 / 2024

İtalyan ve Mısır sermayesi Türkiye'ye yatırım kararı aldı

İtalyan ve Mısır sermayesi Türkiye'ye yatırım kararı aldı

İtalya'nın Milano kentinde bu yıl altıncı kez düzenlenen gayrimenkul fuarı EIRE'de İtalyan ve Mısır sermayesi Türkiye'ye yatırım kararı aldı



İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen gayrimenkul fuarı EIRE, bu yıl altıncı kez düzenleniyor. Fuarda  Avrupa gayrimenkul sektörünün rekabetin olmadığı 'mavi okyanus' ortamından köpekbalıklarının savaştığı ve rekabetin en yoğun olduğu alanları temsil eden 'kırmızı okyanus'a dönüştüğüne dikkat çekilirken, bu ortamda Türkiye, yatırım yapılacak ve ortaklık yapılacak ülkelerden biri olarak değerlendirildi.

8-10 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenen fuara katılan Türk şirketler, Avrupa'nın önde gelen yatırımcılarının ilgi odağı oldu. Urban Land Institute (ULI) Türkiye çatısı altında ortak açılan Türkiye standında Emlak Konut, Varyap, Sur Yapı, Soyak, Avrupa Konutları ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama Birimi bir araya geldi. ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, bu yılki fuarın Türkiye açısından geçen seneye göre çok daha hareketli olduğunu ifade ederek, "2009'da krizin de etkisiyle ancak dört - beş şirket bizimle görüşmek istemişti. Bu yıl benim bizzat görüşeceğim şirketlerin sayısı ikiye katlandı diyebilirim" açıklamasını yaptı. Sur, başta Beni Stabili olmak üzere, Pirelli RE, Urbam SPA, Generali, Kohn Group adlı İtalyan şirketlerin ve Mısırlı Orascom'un yetkilileri ile Türkiye'ye yatırım ve ortaklık kurma planları hakkında randevulaştıklarını kaydetti.

İzmir'i yenen Milano'dan 16 milyar euro'luk davet
Avrupa'nın en büyük gayrimenkul fuarlarından EIRE'yi düzenleyen ve aynı zamanda İtalya'nın en büyük inşaat şirketlerinden GEFI Holding ve Urban SPA Başkanı olan Antonio Intiglietta, 2015 yılında Milano'da düzenlenecek Expo 2015 için çok sayıda yatırımın sırada beklediğine dikkat çekti. Intiglietta, Türk şirketlerini de yatırım için beklediklerini ifade ederek,  "Türk inşaat şirketlerinin bölgedeki deneyimlerine güveniyoruz. Ve ortak çalışmak istiyoruz. 16 milyar euro'luk yatırım yapılacak. Buradan Türk şirketlerinin de pay almasını bekliyoruz" dedi.

TÜRKLERE TEKLİF GETİREN VE TÜRKİYE'Yİ DÜŞÜNEN ÜÇ ŞİRKET
Haluk Sur'un açıklamalarına göre, bu yıl 50 ülkeden 473 şirket ve 14 bin sektör temsilcisinin katıldığı EIRE'de Türkiye'de yatırım yapmak ya da ortaklık kurmak isteyen pek çok şirket oldu. Ancak, özellikle Beni Stabili, Kohn Group ve Orascom Development hem kararlılıkları hem de büyüklükleri açısından dikkat çekici konumdalar. İşte, o şirketler ve Türkiye planları.

Beni Stabili'nin konut iştahı
Haluk Sur, Türkiye'de konut yatırımı yapmak isteyen büyük yatırımcılardan biri olarak Fransız-İtalyan ortak sermayesiyle kurulan ve 18 milyar euro'luk portföye sahip olan Beni Stabili'yi gösterdi. Şirketi, Avrupa'nın en büyük gayrimenkul yatırımcılarından biri olarak nitelendiren Sur, şirketin Türkiye'de konut yatırımı yapmak için son derece iştahlı olduğunu söyledi.

Yahudi sermayesi yatırımı askıya almadı
Türkiye'ye turizm ve otelcilik alanında yatırım düşünen şirketlerden biri de Kohn Group. Haluk Sur'un açıklamalarına göre, Yahudi sermayeli olduğu bilinen Italyan merkezli şirket, son zamanlardaki Israil - Türkiye gerilimine rağmen yatırım planlarını askıya almadı.

En az 100 bin konut düşünüyor
Mısırlı Orascom Development, Türkiye'de yatırımın yanı sıra ortaklığı da gündemine alan şirketlerden. Orascom Development Gayrimenkul Grubu Pazarlama Müdürü Mohammed Ashur,  TOKİ  ile bir ortaklık kurma yolunda görüştüklerini belirtirken, henüz bir anlaşma imzalamadıklarını söyledi. Türkiye'de düşük gelir grubu için konut yapmak istediklerini açıklayan Ashur,  "Şu anda düşündüğümüz niteliklerde, uygun bir arazi için beklemedeyiz. Türkiye'de ilk etapta en az 100 binin üzerinde konut planlıyoruz. Bu rakamı tek projede de bulabiliriz; birkaç farklı işte de" dedi.

Akdeniz'deki gayrimenkul havasını Vali Allemanno ve Yatırımlar Sorumlusu Ermolli anlattı: 
'AKDENIZ'DE KRIZ GERIDE KALDI'
İtalyan Ticaret Odası Uluslararası Yatırımlar Sorumlusu Bruno Ermolli, 2010 yılının ilk beş ayında Akdeniz ülkelerinde toplam 7 milyar euro'luk emlak yatırımı yapıldığını açıklayarak, küresel krizin artık geride kaldığını ve bu rakamın geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 artışa işaret ettiğini vurguladı.
Küresel krizin Akdeniz'in gelişmekte olan ülkelerini gelişmiş ülkelerden daha az etkilediğini de vurgulayan Emillo, "Akdeniz Çanağında 300 milyon insan yaşıyor. Akdeniz Çanağını gelişmekte olan ülkeleri gayrimenkulde potansiyel vaad ediyor" diye konuştu

'PARİS BAŞARILI, ROMA DEĞİL'
Roma Valisi Gianni Allemanno, Akdeniz'in dünyanın en genç nüfusuna sahip bölgelerinden birine sahip olduğunu söyleyerek genç nüfusu çekecek yatırımların yapılmasını önerdi. Roma'nın şehirsel gelişim açısından kötü bir örnek teşkil ettiğini söyleyen Allemanno, "Yüksek binaların tabu olduğu bir şehir" olduğunu kaydetti. Roma'nın turizmde Paris modelin örnek alarak gelişmesi gerektiğini söyleyen Allemanno, "Eyfel yetmediğinde Paris, Avrupa'nın genç nüfusunu Eurodisney yatırımıyla şehre çekmeyi başardı. Roma'nın da genç nüfusu çekecek bazı yatırımları şehre çekmeye ihtiyacı var" diye konuştu.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön