24 / 04 / 2024

İthal demir-çelikte gümrük vergisi düşürüldü

İthal demir-çelikte gümrük vergisi düşürüldü

Demir-çelik ithalatında gümrük vergileri düşürüldü. Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi



Buna göre, demir-çelik ithalatında gümrük vergileri, yüzde 13 seviyesinde olan ürünlerde yüzde 9'a, yüzde 14 seviyesinde olan ürünlerde yüzde 10'a düşürüldü. Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, yapılan indirimin ihracatçı ülkelerin karlarını artıracağını söyledi. Yayan, "Bu karar kuruluşların gelecek beklentilerini olumsuz etkileyecek. Bir çok firma kapasite artış yatırımları başlatmıştı. Atakaş, Çolakoğlu, Habaş, İçtaş, Kibar gibi grupların yatırımlarının olumsuz etkilenmesinden endişe duyuyoruz" dedi.

Alkolde vergi artırımı
Bakanlar Kurulu'nun söz konusu kararı etil alkol ve alkollü içkiler ithalatında ise gümrük vergilerini artırdı. Karara göre, denatüre edilmemiş dökme etil alkol ithalatında yüzde 3 olan gümrük vergisi yüzde 25'e, denatüre edilmemiş ambalajlı etil alkol ithalatında yüzde 3 olan gümrük vergisi yüzde 30'a, denatüre dökme etil alkol ithalatında gümrük vergisi yüzde 3'ten 10'a, denatüre ambalajlı etil alkol ithalatında gümrük vergisi yüzde 3'ten yüzde 15'e çıkarıldı. Alkollü içkiler ithalatında gümrük vergisi de yüzde 3'ten yüzde 15'e yükseltildi. Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği Başkanı ve Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, bu kararın kendilerini etkilemeyeceğini belirterek şöyle dedi:
"Gümrük vergisi değişen ürünlerin doğrudan tüketiciye sunulan şarap ve viski, votka cin gibi distile içkilerle bir ilgisi yoktur. Bunlar ara mamül mahiyetinde olup, kimya sektöründe kullanılan denature edilmiş alkol ile gıda ve tıbbi sektörde kullanılan denature edilmemiş alkole ait gümrük düzenlemeleridir. Dolayısıyla düzenlemenin doğrudan alkollü içki üretimimiz üzerinde etkisi yoktur."
Milliyet


Geri Dön