16 / 04 / 2024

İthal mobilyaya gelen ek vergi iç pazardaki satışları artıracak!

İthal mobilyaya gelen ek vergi iç pazardaki satışları artıracak!

Hükümetin ayakkabıdan sonra mobilya üreticilerini de koruma altına almak için ithal mobilyaya getirdiği ek vergi, firmalarda bayram havası yarattı. Kararla birlikte iç pazardaki satışların yüzde 15 artması hedefleniyor



Hükümetin ayakkabıdan sonra yerli mobilya üreticilerini de korumak için Uzakdoğu'dan ithal edilen ev ve bahçe mobilyalarına getirdiği ek vergi, firmalarda bayram havası estirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren karara göre, AB, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna- Hersek, Fas, Batı Şeria, Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore ve Morityus dışındaki ülkelerden ithal edilecek mobilyalar için yüzde 50, aksam ve parçaları için de yüzde 25 ilave gümrük vergisi uygulanacak. Kararın iç pazara yapılan 10 milyar dolarlık satışı yüzde 10-15 oranında artıracağını açıklayan mobilya üreticileri, ayrıca sektördeki haksız rekabetin de bu şekilde önüne geçileceğini söyledi. 


GÖSTERİŞLİ VE KALİTESİZ 

Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, ithalata getirilen ek verginin özellikle Çin başta olmak üzere Uzakdoğu'dan gelen mallara uygulanacağını açıkladı. Çin'den gelen mobilyaların gösterişli ancak oldukça kalitesiz olduğunu vurgulayan Doğan, "Karardan dolayı sektör adına mutluyuz. Türkiye Odalar ve Borsalar Meclisi'nde yapılan sektörel ekonomik şuralarda bunu dile getiriyorduk. En son mart ayındaki şurada konuyu masaya yatırdık" dedi. Türkiye'nin geçen yıl 2.4 milyar dolarlık mobilya ihracatına karşılık ithalatı 1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bunun 350 milyon dolarının Çin'den yapıldığına dikkat çeken üreticiler, artık iç pazardaki üretimin canlanacağını vurguladı. Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, sektörün dolaylı olarak 500 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, "Türkiye'de 30 bin mobilya üreticisi var. Bu kararla üretim daha da artacak" diye konuştu. 


İTHAL ÜRÜN FİYATI ARTACAK

Sektördeki beklentiye göre, bu kararla birlikte iş modelini ithalat üzerine kurgulayan büyük küçük çok sayıda mobilya firması, artık alımlarını iç pazardan yapacak. Bu da iç pazardaki üretimi artıracak. Konuyla ilgili görüş bildiren Tepe Home Genel Müdürü Aykut Coşkan, hükümet tarafından açıklanan ek vergi kararının mobilya sektöründe ciddi fiyat artışlarına sebep olacağını söyledi. Ancak Tepe Home olarak mobilyalarının yaklaşık yüzde 80'ini kendi tesislerinde ürettiklerini belirten Coşkan, "Yüzde 20'lik mobilya ürün gamımızı ise çeşitli ülkelerden ithal ediyoruz. Ancak ek vergilerin faiz yükünü üstlenerek müşterilerimize herhangi bir fiyat artışı yansıtmayacağız" şeklinde konuştu.


Sabah


Geri Dön