27 / 04 / 2024

İTÜ inşaatlarda iş kazalarını önlemek için sertifika programı hazırladı!

İTÜ inşaatlarda iş kazalarını önlemek için sertifika programı hazırladı!

İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye' nin ilk iş kazasına çare olacak sertifika programını geliştirdi. BIM uzmanlığı projesiyle şantiyenin prototipi hazırlanarak her türlü risk analiz edilecek..




İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), inşaat sektöründeki iş kazalarını en aza indirgemek için Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir projeyi hayata geçiriyor. 3D yazılım firmalarından Autodesk işbirliğiyle Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) Uzmanlık Sertifika Programı başlatan üniversite, iş kazalarını önlemeyi hedefliyor. İnşaat sektöründe maliyet ve zamandan tasarruf sağlayan program kapsamında, inşa edilecek binaların önce tam teşekküllü sanal bir prototipi çıkarılacak. 


ZAMANDAN TASARRUF SAĞLIYOR 

Elemanların aynı yerde çakışması, işin zamanında yetişmemesi, olası iş kazaları gibi tüm riskler önce bu sanal model üzerinde analiz edilecek. ABD ve Kuzey Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yeterli sayıda uzman işgücü oluştuktan sonra, kamu projelerinde de BIM kullanılmasının zorunlu hale getirilmesi öngörülüyor. 12 Ocak-3 Mart 2015 arasında, iki haftalık sürelerle verilecek toplam üç modülden oluşan eğitim programının yeniliklere kapı açan üniversite-sanayi-işbirliği açısından da örnek model olması hedefleniyor. 


TÜRKİYE'DE İLK VE TEK 

Program Koordinatörü Doç. Dr. Esin Ergen Pehlevan, Türkiye'de henüz hiçbir organizasyon veya kuruluşun BIM sertifikası vermediğine dikkat çekerek programla ilgili şu bilgileri verdi: "Bu program içerik olarak oldukça zengin. Sadece belli bir yazılımın kullanılmasına yönelik değil genel olarak BIM kavramının açıklanması için de önemli. Programın ilk modülünde dünyadan örneklerle önemi ve faydaları öne çıkarılacak, örnek olaylar üzerinden avantaj ve dezavantajları anlatılacak. Ayrıca nasıl uygulandığına ilişkin de bilgiler verilecek. İkinci modülde ise detaylı uygulama var. Üçüncü adım uzun bir sınavdan oluşuyor." Programın teknoloji ayağını üstlenen Autodesk Akdeniz Ülkeleri Eğitim Koordinatörü Evren Arın ise böyle bir alanda İTÜ ile işbirliğine gitmenin sanayi-üniversite işbirliği açısından önemine vurgu yaptı. Arın, "Bu işbirliği sayesinde İTÜ SEM ile birlikte, AutoCAD, Revit, Inventor ve 3ds Max gibi yazılımlarımızın uluslararası geçerliliği olan ACU sertifika sınavlarını da gerçekleştireceğiz. Bir taraftan ölümler engellenecek diğer yandan yerel yazılımlar dünyaya açılacak" dedi. 


Ceyda Karaaslan-Sabah


Geri Dön