24 / 04 / 2024

İvazsız mirastan feragat sözleşmesi örneği!

İvazsız mirastan feragat sözleşmesi örneği!

İvazsız mirastan feragat sözleşmesi örneğine göre sözleşmenin mirasbırakan ile ileride mirasçı olabilecek olan kişi arasında yapılıyor. İvazsız mirastan feragat sözleşmesi feragat edenin alt soyunu etkilemiyor...




İvazsız mirastan feragat sözleşmesi örneği!


Mirastan feragat; mirasçının ilerde doğacak mirasçılık hakkından kısmen veya tamamen vazgeçmesi oluyor. Mirasçı mirastan feragat sözleşmesi ile mirasçılık sıfatını kaybediyor.


Mirastan feragat sözleşmesi ivazsız olabileceği gibi ivaz karşılığı da yapılabiliyor. Bu durum mirastan feragat edenin  altsoyu bakımından da önem arz ediyor. Mirastan feragat sözleşmesi, miras sözleşmesindeki şekli şartlarına tabidir. İvazsız mirastan feragat sözleşmesi örneği mirasbırakan ile ilerde mirasçı olacak kişi arasında yapılıyor.


Miras bırakan, mirastan feragat eden saklı paylı mirasçısıyla yaptığı sözleşmede, feragat edenin altsoyunun kendi saklı payını muhafaza edeceğini kararlaştırmış ise MK 565 ve 573-574 uygulanmaz. İvazsız mirastan feragat sözleşmesi örneği söz konusu ise bunun tasarruf oranı üzerindeki etkisi farklı oluyor. Aksi kararlaştırılmamışsa mirastan ivazsız feragat, feragat edenin altsoyunu etkilemez. Onlar saklı paylarını alırlar ama sadece kendilerine ait saklı paylarını talep edebilirler, feragat edenin saklı payını talep edemezler. Saklı paylı bir mirasçıya yapılan ve saklı payını aşan kazandırmanın tenkisi talep edilebilir, doğal olarak sadece saklı payını aşan kısım tenkise tabi tutulur. Bu istisnai olasılığın (ivazlı feragatte sadece saklı payı aşan kısmın tenkise tabi olması) dışında: 

"Terekeye eklenmesi gereken kazandırmalar = Tenkise tabi kazandırmalar" genel kuralı geçerlidir. 



Miras hukukunun konusu!
Miras hukuku kardeşler!
Miras hukuku mirasın reddi!
Miras hukuku ölen kişinin borcu!
Mirastan mahrum etme men!
Miras paylaşımının iptali!
Mirastan feragat sözleşmesi şekli!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön