19 / 04 / 2024

İzale-i şuyu davası nerede açılır?

İzale-i şuyu davası nerede açılır?

Ortaklığın giderilmesi anlamına da gelen izale-i şuyu bir taşınmaz mala sahip hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasıdır.Peki izale-i şuyu davası nerede a



İzale-i şuyu davası nerede açılır?

İzale-i şuyu, ortak mülkiyet altında bulunan taşınmazın hissedarlar arasında paylaştırılması ya da mahkeme kararı ile satılarak, değerin hissedarlara verilmesi anlamına geliyor.


İzale-i şu davasında iki türlü durum söz konusudur.Bunlardan biri, taşınmazın hissedarlar arasında paylaştırılmaması durumu,ikinci yol ise, taşınmazın bölünmesinin mümkün olduğu durumlardır. Eğer taşınmazın bölünmesi mümkünse bölünme işlemi gerçekleştiriliyor.


Menkul ya da gayrimenkuller hissedarları arasında taksim edilemezse, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile Sulh Hukuk hakimliğine müracaat edilerek hukuki süreç başlatılabiliyor. Bu genellikle gayrimenkullerde rastlanan bir durumdur diyebiliriz. 


Mahkeme öncelikle ortaklığın giderilmesi istenen şeyin taksim edilebilir olup olmadığını inceliyor, teknik bilirkişileri görevlendiriyor. Taşınmazın imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etkenlere de bakarak, paylaştırma sureti ile her bir paydaşa müstakil bir parça (daire, arsa vs.) düşebilecekse, paylaşımı seçiliyor, değil ise satışına karar veriliyor. 


İzale-i şuyu davası dilekçesisi yazım örneği şu şekildedir:


DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALILAR : 1-

2-

3-


KONU : Taşınmazdaki Paydaşlığın Giderilmesi İsteminden ibarettir.


AÇIKLAMALAR :


1- Müvekkilim davalılarla birlikte paydaş oldukları dava konusu 198 Ada, 29 parsel üzerine iki katlı yazlık bir ev yapmıştır. Taşınmazın üzerinde ayrıca portakal ve üzüm bahçeleri bulunmakta, müvekkilin bina inşa ettiği alan ve diğer kısımlar paydaşlar arasında fiilen bölünmüş gibi kullanılmaktadır. Taşınmaz yıllardır tüm paydaşlarca sorunsuz bir şekilde kullanılmakta iken evin yapımı tamamlandıktan sonra diğer paydaşlar kullanım konusunda sorunlar çıkarmaya başlamış, paydaşlığın devamı müvekkil açısından çekilmez hale gelmiştir. 


2- Taşınmazın taraflar arasında rızaen paylaşımı binanın değerinin ödenmek istenmemesi nedeniyle mümkün olmamıştır. Oysa taşınmaz üzerindeki betonarme bina tamamen müvekkilimin kişisel malvarlığından yapılan harcamalar ve kişisel emeğiyle inşa edilmiş bulunmaktadır.


3- Taşınmazın mümkünse aynen taksimini, olmazsa muhdesatın bedeli müvekkile bırakılmak kaydıyla satış yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilmesini sağlamak için mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 698, 699, 1086 S. K. m. 569 ve ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Tapu kayıtları, tanık beyanları ve diğer deliller.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle taşınmaz maldaki paydaşlığın öncelikle aynen taksim, mümkün olmadığı takdirde bina değeri müvekkile bırakılmak kaydıyla satış yoluyla giderilmesine karar verilmesini müvekkil adına vekaleten saygıyla arz ve talep ederim. .../…/…


Davacı Vekili

Av




izale-i şuyu davası avukatık ücreti 2015!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön