19 / 04 / 2024

İzale-i şuyu davasında satış nasıl olur?

İzale-i şuyu davasında satış nasıl olur?

Ortaklığın giderilmesi yani izale-i şuyu davası taşınmazın aynından kaynaklanan bir dava olarak karşımıza çıkıyor. Peki, izale-i şuyu davasında satış nasıl olur?



İzale-i şuyu davasında satış nasıl olur?

Ortaklığın giderilmesi yani izale-i şuyu davası taşınmazın aynından kaynaklanan bir dava olarak karşımıza çıkıyor. Bu dava, bir taşınmaza ortak şekilde malik olan kişilerin aralarında paylaşımla ilgili çıkan uyuşmazlıkların mahkeme kanalıyla ortadan kaldırılıp, ortaklara payları oranında paylaştırılması davası olarak biliniyor ve taşınmazın bulunduğu bölgedeki sulh hukuk mahkemesinde açılması gerekiyor. 


Ortaklığın giderilmesi davasını tek bir paydaş açabileceği gibi paydaşlar bir araya gelerek de açabiliyor. Bu dava sadece tapuda paydaş olarak görülen kişiler tarafından açılabiliyor ve davacı olmayan kişilere yönelik oluyor. 


Ortaklığın giderilmesi davasında hem davacılar hem de davalılar taşınmaz üzerinde hak sahibi sayılıyor.  Ortaklığın giderilmesi davası ile taşınmaz sahipleri arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi, taşınmazın bölünmesi veya açık arttırma yoluyla satılıp, satış bedelinin paylaştırılması amaçlanıyor.  Peki, izale-i şuyu davasında satış nasıl olur?


Ortaklığın giderilmesi davasında satış, bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa sunuluyor. 


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor. İzale-i şuyu davasında satışa karar verilmesi halinde, söz konusu taşınmaz mal satışı için ihale yapılıyor.


İzale-i şuyu davası nasıl işler?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön